17 Mart 2013 04:25

Limanda direniş sürüyor

Mersin limanında işten atılan işçiler direnişlerinde 16. günü geride bıraktı. İşçiler limanın kapısına çadır kurdu. İçerdeki işçiler ise vardiya çıkışında eylemler yaparak direnişteki işçileri destekliyor.İşlerine dönmekte kararlı olan 22 işçi önceki gün liman kapısında direniş &cce

Limanda direniş sürüyor
Paylaş

İşlerine dönmekte kararlı olan 22 işçi önceki gün liman kapısında direniş çadırı kurdu. Polis çadır kurmak isteyen işçileri engellemek istedi ancak işçilerin kararlı tutumu geri adım attırdı. Limanın kapısına çadır kuran direnişçi işçiler 16.00 vardiyasının çıkışında sloganlarla liman A kapısına kadar yürüdü. Limanda çalışan işçiler ise kortejler oluşturarak limanın içinden liman kapısına kadar ‘atılan işçiler geri alınsın’ sloganlarıyla  liman kapısında atılan işçilerle buluştu.

İŞÇİLER MESAİYE KALMAYACAK

Burada işçilere hitaben bir konuşma yapan Şube Sekreteri Ürfet Deveci konuşmasına İstanbul Gempot taşeronunda iş cinayetinde hayatını kaybeden liman işçisi Bayram Demir'i anarak başladı. Deveci,  MIP’in limanı büyüten işçilerin ekmeğine göz koyarak kış günü sokağa attığını belirterek sendika olarak atılan işçileri asla yalnız bırakmayacaklarını belirtti. Direniş çadırında olan işçi sayısının 22 değil bin 600 olduğunu söyleyen Deveci, limanda bundan sonra hiçbir işçinin mesaiye kalmayacağını belirtti. Atılan arkadaşlarının derhal alınmasını talep eden Deveci ilk günkü kararlılığımızla liman kapısında, liman içinde arkadaşlarımız iş başı yapana kadar direnişimiz sürecek dedi.

MIP İŞÇİLERİ TEHDİT EDİYOR

Diğer yandan MIP müdürleri işçi evlerine mektuplar göndererek limanda  yasadışı eylemler yapıldığını yasalarda bu tür eylemler olmadığını anlatarak işçilere eylemlerden uzak durun yazısı gönderiyor. Liman içinde öne çıkan işçileri ve temsilcileri eylemlere önderlik etmemeleri yönünde uyarı yapıyor. Liman işçileri ise bu tehditlere boyun eğmeyerek mesaiye kalmıyor. Atılan işçilere desteğini sürdürüyor.

Öte yandan limanda yığılan işler ve açıkta bekletilen gemiler, işvereni zora sokmaya başladı. Vardiya çıkışı yapılan eylem sonrasında sendika binasında toplantı yapan işçiler limanda taşeron olarak faaliyet gösteren Uğursan taşeronunun 15 işçiyi yolcu kapısından içeri soktuğunu duyunca toplantıyı bırakıp limana dönerek, kaçak olarak limana sokulmak istenen işçileri limandan çıkarttı. Kaçak sokulmak istenen 15 işçiyi liman kapısında kurdukları çadıra davet eden direnişçi işçiler, mücadele nedenlerini anlatarak işçileri evlerine gönderdi. Bu arada önceki gün liman kapısına kurulan direniş çadırı işçilerin olmadığı bir saate kimliği belirsiz kişilerce yıkıldı, çadıra el konuldu.


GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI

Önceki gün MIP yönetimi ile Liman-iş Genel Merkez Yöneticisi Hüseyin Gonca’nın katıldığı görüşmeden de sonuç çıkmadı. Gazetemize açıklama yapan Gonca işverenin TİS’in  arabulucuda olduğu dönemde atılan işçileri pazarlık masasına taşıma niyetinde olduğunu söyledi. Gonca; işçiler ve şube direnişi nereye taşırsa taşısın, aldıkları tüm kararların arkasında olacaklarını söyledi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karayolları işçisi direniyor

SONRAKİ HABER

‘Zemo’ film festivalinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...