Adana’da kendi tabanı AKP’ye ders verme eğiliminde
Adana'da 2023 Genel seçimlerinin ardından ekonomide emekçiler lehine olumlu gelişmeler bekleyen AKP seçmeni hayal kırıklığına uğradı. AKP seçmeni içerisinde bu seçimlerde ders verme eğilimi yüksek.

Fotoğraf: Güney Akın/Evrensel
Volkan PEKAL
Güney AKIN
Adana
Yarın gerçekleşecek seçimler öncesi sokakta görüştüğümüz yurttaşlardan AKP seçmeni, ekonomideki tercihler sonucu halkın yoksullaşması, tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olan Adana’da çiftçinin yüksek üretim maliyetlerini karşılayamamasının sonuçlarına tepkili. 2023 Genel seçimlerinin ardından ekonomide emekçiler lehine olumlu gelişmeler bekleyen AKP seçmeni hayal kırıklığına uğradı. Pazar yeri röportajlarımızda “biz böyle olacağını nereden bilelim?” diyen AKP seçmeni içerisinde bu seçimlerde ders verme eğilimi yüksek.
SEÇİMİ MİLLİYETÇİ OYLAR VE DEM PARTİ OYLARI MI BELİRLEYECEK?
Seçimler öncesi genel tablo şu şekilde; MHP geleneğinin Adana’daki oyları ortalama yüzde 20 ila 22 arasında. 2007 yılında Adana’da yüzde 22.91 oy alan MHP 2011’de yüzde 20.32 oy aldı. AKP karşıtlığında vücut bulan kutuplaşmanın sonucu olarak MHP’nin oyları 2014 yerel seçimlerinde AKP kazanmasın mantığı ile CHP’li seçmenin bir bölümünün de oylarını alarak yüzde 33.5’e yükseldi. AKP yüzde 31.,9’da kaldı. Her evde bir oy CHP’ye bir oy MHP’ye diye formüle edilen taktik oy davranışı sonucu CHP’nin oyları o yıl yüzde 24,9’da kaldı ve MHP Belediyeyi Hüseyin Sözlü ile aldı. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerine gelindiğinde AKP’nin Adana’daki oyu yüzde 30.4’e geriledi. Kasım seçimlerinde savaş politikalarına sarılan AKP’nin oyu yüzde 49.5 oldu. Bu artış büyük ölçüde AKP ile ittifak yapan MHP seçmeninin oylarının kayması ile gerçekleşti. MHP oyları yüzde 11,9’a, CHP oyları yüzde 25,3’e, HDP oyları yüzde 10,8’e geriledi.
2019 yerel seçimlerinde gelindiğinde CHP ve İYİ Parti’nin adayı HDP’nin de desteklediği Zeydan Karalar ile MHP ile AKP’nin adayı Hüseyin Sözlü karşı karşıya geldi. Karalar 9 puan fark atarak yüzde 53,6 ile Belediye Başkanı oldu.
YSK’ya teslim edileceği tarihin son saatlerinde DEM Parti’nin ilk ve ikinci sırada olmadığı iller için tarif ettiği “Kent mutabakatı” kapsamında CHP ile yapına görüşmeler sekteye uğradı. CHP listelerinden çekilen DEM Parti de Büyükşehir’de kendi adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz ile seçime giriyor. Anket sonuçlarının da gösterdiği gibi Büyükşehir, mevcut Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve eski Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir arasında geçecek. Bu denklemde İYİ Parti adayı Ayyüce Türkeş’in MHP tabanından alacağı oylar ve Karalar’ın DEM tabanından oy alıp alamayacağı sonuçta etkili olacak.
2023 genel seçimlerinde yine MHP ve ondan kopan İYİ Parti oylarının Adana’daki toplamı yüzde 22,02. MHP, AKP adayı Fatih Mehmet Kocaispir’i destekliyor. Ancak Cumhur İttifakı adayı belirlenmeden aylar önce sahaya çıkan Hüseyin Sözlü ve MHP tabanı Adana’da adaylığın MHP’ye verilmesini bekliyordu. Bu gerçekleşmeyince 5 ilçenin aday gösterilmeyen belediye başkanları ya bağımsız aday oldu ya da Yeniden Refah ve İYİ Parti listelerinden aday gösterildi. Bu gelişmeler MHP geleneğinden gelen tabanın İYİ Parti adayı, Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş’e yönlendirir mi sorusunu gündeme getiriyor.
Gazeteci Salim Büykkaya, bu soruya “evet” cevabını veriyor. Öncelikle seçimin rant ve menfaat için yapılıyor algısının gölgesinde bir seçime girildiğini ifade eden Büyükkaya, “Siyasetçiler en sağdan en sola veya tam tersi tavırlarıyla toplumda güvensizlik oluşturuyor. Başka şehirlerde olduğundan çok daha fazla afiş ve görsellerle propaganda yapılsa da seçimin heyecanı sokaktaki vatandaşı henüz yansımadı” dedi.
İLK KIRILMA MHP KANADINDA YAŞANDI
Fotoğraf: Güney Akın/Evrensel
MHP’li Hüseyin Sözlü’nün aday gösterilmesi beklenirken MHP Genel Merkezi’nin Büyükşehir adaylığını ittifak ortağı AkP’ye bıraktığını dile getiren Büyükkaya, “MHP tabanı henüz bu şoku üzerinden atamamışken bu kez Hüseyin Sözlü’nün ihraç istemiyle dissipline sevk edildi. Sözlü ile birlikte hareket ettikleri belirtilen 5 mevcut ilçe belediye başkanını da yeniden aday göstermedi. Karaisalı Belediye Başkanı Sadettin Aslan bağımsız, Saimbeyli Belediye Başkanı Mustafa Şahin Gökçe Anavatan, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise Yeniden Refah Partisi’nden adaylıklarını ilan etti. MHP Saimbeyli, Karaisalı ve Yumurtalık ilçe başkanlıkları ise kapatıldı. Büyükşehir’I veren MHP’nin Ak Parti’den bir ilçe başkanlığı alması beklentisi de boşa düştü. MHP elindeki büyükşehir adaylığını verdiği gibi başarılı belediye başkanlıklarını da başka partilere kaptırdı” dedi.
İYİ PARTİ ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN KIZI İLE YARIŞA KATILDI
İYİ Parti Alparslan Türkeş’in kızı milletvekili Ayyürce Türkeş’i Büyükşehir adayı ilan ettiğini hatırlatan Büyükkaya, “Böylece ülkücü milliyetçi tabanın ötelenmiş hisseden tabanına seçenek sunmayı tercih etti. Merkez ilçelerde ise partileri tarafından yeniden aday gösterilmeyen CHP’li Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ile Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’I transfer ederek adaylıklarını ilan etti. Bu kez İYİ Parti içerisinde hoşnutsuzluk gündeme geldi. Önceki dönem il başkanı Göktürk Boyvadaoğlu 1000 kişi ile istifa ederek CHP Büyükşehir Adayı Zeydan Karalar’ı destekleyeceğini ilan etti. İl Başkanı iken istifa ederek Çukurova Belediye Başkan Adayı gösterilen Birol Büyüköztürk ve il başkanı Azime Kocacık da Birol Büyüköztürk’ün adaylıktan geri çekilerek yerine Soner Çetin’in aday gösterilmesine tepki göstererek istifa ettiler. MHP’deki küskünlerin oyunu almayı hedefleyen İyi Parti bu kez kendi içinde büyük bir kırgınlar ordusu yarattı” dedi.
YENİDEN REFAH ETKİSİ
Cumhur ittifakı içerisinde yer alıp kendi adayları ile seçime giren Yeniden Refah Partisi seçimlere Milli Görüş tabanından gelen iddialı isimlerle girdiğini hatırlatan Büyükkaya, “Yüreğir’de eski Ak Parti Milletvekili Abdullah Torun ile seçime giriyor. Ak Parti içerisinde de önemli bir etkiye sahip Torun’un yarattığı hava diğer ilçelere de yansımış durumda. Seyhan, Çukurova ve Kozan adayları iddialı çalışmalar yürütüyorlar. 2028’e ulaşabilecekleri en yüksek oy oranıyla hazırlanmak istiyorlar. Yüreğir’de ise seçim kazanma iddiası ile yola çıktılar” şeklinde konuştu.
AKP SEÇMENİNDE DERS VERME EĞİLİMİ VAR
Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, işsizlik ve borçluluk yerel seçimleri sormamıza rağmen vatandaşın gündemimi daha çok meşgul ediyor. 2023 Genel Seçimleri’nde muhalefet partilerine oy veren seçmeni halen moral bozukluğu içerisinde. Aynı zamanda Cumhur İttfakı’na oy veren insanlar da seçim sonrası ekonomi ile ilgili yaratılan beklenti karşılanmadığı için moralsiz.
AKP’YE BİN OY ÇIKARDI, 100 OY ÇIKMAYACAK
Bu yüzden yerel seçimlerde Adana’da iktidara bir ders verme eğilimi AKP seçmenleri içerisinde yaygın. Bunu Adana’da Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclis üyeliklerinde adaylar çıkaran Emek Partisi’nin işçi sınıfı içerisinde yürüttüğü çalışmalarda görmek mümkün. Seçimler sorulduğunda işçiler, geçim derdinden, borçlardan bahsediyor. Başka yerlerde görülen “oy mu bölüyorsunuz?” tepkisi işçi duraklarında olmuyor. İşçiler duraklarda dağıtılan bildirilerden aşina oldukları Emek Partisi’nin kendi taleplerini gündeme getirmesini teşekkür ve hayırlı olsun sözleri ile karşılıyor. Organize Sanayi civarında oldukları için köylerden çok sayıda işçi bulunduğu için Emek Partisi’nin duraklarından biri Kürkçüler ve Suluca oldu. AKP’nin yüksek oy aldığı Kürkçüler’de bir yurttaş “Buradan bin oy çıkardı şimdi yüz oy çıkmayacak” diyor. “İnsanları tiksindirdiler” diyor. Halen çiftçiliğin yapıldığı köyde artan girdi maliyetleri, üreticinin zarar etmesi, işçinin borç batağında olması ve her seçimde verilen sabır telkinleri artık bıçağı kemiğe dayandırmış. İşçilik yapan oğlu genel seçimlerde eve geldiğinde babasının “Sen CHP’ye attırırsın” erkenden oy kullandığını söylüyor, AKP seçmeninin kolay vazgeçmediğini anlatıyor ancak Baba da “Ben vazgeçtiysem. Herkes geçer. Büyükşehirde de, Sarıçam’da da CHP’ye vereceğim” diyor. İşçi olan oğlu CHP’nin de hayatlarında bir şey değiştirmeyeceğini ancak AKP’nin gitmesi için oy vereceklerini söylüyor.
EMEKÇİLER BİRLEŞMEK İSTİYOR
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Emek Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sevil Aracı, emekçilere sınıf kimlikleri ile hareket etmeleri gerektiğini ve emekçilerin sadece seçimlerde değil sonrasında da kendi talepleri için birleşmesi çağrısı yapıyor. Havutlu Mahallesi’nde gerçekleştirilen bir toplantı sol partilerden birleşme beklentisini ortaya koyuyor. Toplantıya katılan yurttaşlar, DEM Parti de dahil sol partilerin birleşmesi gerektiğini, bir çok kişinin bu birleşme olmadığı için kerhen de olsa CHP’de çalışmalar yaptıklarını ve oylarını oraya verdiklerini anlatıyorlar. Emek Partisi de sadece partilerin değil emekçilerin, halk güçlerinin birleşmesi gerektiğini her gittiği yerde anlatıyor.
ATACAK BAŞKA TAŞ YOK DİYE CHP
Adana’nın Seyhan İlçesi’nde esnaflık yapan Süleyman Topal, gençlik yıllarından beri, 35 yıldır CHP’de görevler almış. Kendisini sosyalist olarak tanımlayan Topal, CHP’nin emekçiler için politika üretmek yerine halen sağa kayarak oy alabileceğini düşünüyor olması nedeni ile CHP’ye mesafeli. Sosyalistlerin ve DEM’in ittifak yaratarak bir alternatif olarak ortaya çıkamamış olmasını da, CHP’nin DEM ile mahcup şekilde görüşmesini ve bir mutabakata varamamasını da eleştiren Topal, bu seçimlerde de CHP’ye oy vereceğini söylüyor. Topal, “DEM’in en yüksek oyu Seyhan’da TİP var, EMEP var. Ama bir ittifak olmadı. Hani okey oynarken deniyor ya ‘atacak başka taş yok’ Durumumuz öyle. Atacak başka taş yok diye CHP’ye kullanacağız” diyor.
ADANA’NIN GÜNEYİNDE SORUNLAR YOĞUN
CHP üyesi olmasa bile parası olanın CHP’de meclis üyesi olabildiğini dile getiren Topal, “Laik düzenin korunması adına kerhen de olsa oy veriyoruz. Yoksa diğer konularda AKP’den hiçbir farkı yok. Önceki dönem belediyecilik açısından illa ki bir katkısı oldu. Hüseyin Sözlü’nün de bir katkısı olmadı mı, oldu. Hüseyin Sözlü ve ekibine bir sorun, sıkıntı olduğunda daha kolay ulaşıyordum. Ama maalesef Zeydan Bey’in yüzünü bile görmemişim. Her ne kadar yol vs. yapsalar da Adana köy görüntüsünden kurtulamıyor. Bütünlüklü yaklaşmak lazım. Mesela burada, Obalar Caddesi’ne kent meydanı projesi yaptılar. 4 dönüm meydansa çevresinde 10 dönüm iş hanı, mağaza. Onları satıp finanse etmek üzerine proje mi yapılır. Şimdi dükkanların hepsi boş. Obalar Caddesi, Saydam Caddesi halen ana baba günü. Oraları genişletmek akıllarından geçmemiş, kenarına proje yapılıyor” diyor. Kocavezir İşhanı’nın zemin katının kendileri gibi sebzecilere ayrıldığını ifade eden Topal, işhanının çevresinin seyyar satıcılardan geçilmediğini, kaos görüntüsü ile birlikte esnafı da olumsuz etkilediğini anlattı.
Yerel seçimler geldiğinde herkesin Başkan adayının peşinde gezmesinin kendisini irite ettiğini ifade eden Topal, şunları söyledi, “Oya Tekin’i ağır ceza avukatı sanıyordum. İcra avukatıymış. Muhalefet davul çalıp oynuyor. İçimden gelmiyor oy vermek. CHP oyları çantada keklik görülüyor. Gençler soruyor bu kim diye?” Güney mahallelere hizmetin eksik geldiğini anlatan Topal, ailelerin kreş bulamama sorununa dikkat çekerek kreşlerin arttırılmasının önemli olduğunu söyledi. Bugün sayının yetersiz olduğunu ifade eden Topal, “Sayısı yetersiz. Belediyede kimin dayısı varsa onu yerleştiriyorlar. Sayısı arttırılmalı ve tamamen ücretsiz olmalı. Çünkü bir evde bir kişi çalışıyorsa o evde geçim olmuyor” dedi.
ÖN SEÇİM DEDİLER İYİ PARTİLİYİ İLK SIRAYA KOYDULAR
CHP’nin belediye meclis üyelikleri için insanları toplayıp ön seçim yaptığını ifade eden Topal, bu süreci şu şekilde anlatıyor, “Bas bas bağırdım; ‘Bunun adı ön seçim değil’ diye. Eskiden delegeler mahallede seçilirdi, şimdi delegeleri kendileri yazıyorlar. Parti içinde mücadele etmiş, damardan gelen insanlar ön seçimde seçildi, sonra arka sıralara koyuldu. Sandıktan benim mahallemde mücadele etmiş isim çıkıyor, İYİ Parti eski il başkanı Göktürk Boydavoğlu birinci sıradan aday gösteriliyor. Zeydan Karalar’a destek verdiği için ödüllendiriliyor. Hadi git de oy ver. Zeydan Karalar’ın Yalçın Akyok faktörüne rağmen ön seçimle geldiği gibi olmalıydı. Seyhan’ın Güney Mahalleleri’nin oyu çantada keklik olarak görülüyor ama bu ters tepebilir. DEM’in seçmenleri stratejik oy kullanır diye düşünüyorum ama Akif Kemal Akay’ın İYİ Parti’ye geçmesi, DEM ile ittifak yapılmaması nedeni ile Seyhan’da kaybetme korkusu ağır basıyor”
"BEKLEDİĞİM BÜYÜKŞEHİR GÖRÜNTÜSÜ BU DEĞİL"
Adana’ya evlilik yaparak gelen Emine isimli kadın, beklediği büyükşehir görüntüsünün bu olmadığını belirterek “Adana çok çarpık kentleşmiş, benim geldiğim yer buradan çok çok üstün. Batman. Altyapı sorunları çok, en büyük sorun çarpık kentleşme, görsel bir kirlilik var. ilk geldiğimde dikkatimi bu çekti” dedi. Kadınlara öncelik verilmesi gerektiğini ifade eden Emine, “Ülkenin en büyük sorunu gelecek kaygısı ve sokaklarda güvenlik. Benim çocukların gelecek kaygısı yaşıyor. Anne olarak çocuklarımı okutuyorum ama onların geleceğinden kaygılıyım. Herkes kendi tanıdığına yol veriyor. 6 aylık bir kız çocuğum var. bir paket bezi bin liraya aldım. Bir paket mamayı da 500 liraya aldım. Kadınlara iş imkanı, onunla beraber kreş, olsa çok iyi olacak. Ama bunlar sözde kalacak çok iyi biliyorum. Ben yine de eğitime önem veren CHP olarak görüyorum. Kreş de vaat ediyorlar. Büyükşehir’de gençlerin önünü açmaya çalışıyor, aydın düşünceliler diye düşünüyorum” dedi.
"KUZEY DAHA İYİ AMA PAHALI"
Çocuğu Adana’nın güneyinde, Mirzaçelebi’de geçen başka bir kadın şunları söylüyor, “Burası ben çocukken de böyleydi. Gece dışarı çıkamıyorsun. Uyuşturucu daha çok artmış. Ama Kuzeyde Barajyolu’nda, Turgut Özal Bulvarı’nda insanlar geç saatlerde dışarı daha rahat çıkabiliyor. Ama orada da hayat pahalı. Emekliyiz, vakit geçirmek için buraya geliyoruz. Orada bir mekanda çay 15-20 lira, burada 7,5 lira. Kentteki bu farkın ortadan kaldırılması gerekiyor. Hayat pahalılığının ortadan kaldırılması gerekiyor. Belediyeler emeklilerin vakit geçirecekleri ucuz yerler açabilir. Bunları henüz yapmada da CHP’ye oy vereceğiz” dedi.
AKP SEÇMENİ, “HER SEÇİM SON DEDİLER, ARTIK KAFAMIZ KARŞIK”
Adana’da şehir merkezinde bir tekstil mağazası olan Sıddık Geçit, “Her seçimde Ak Parti’ye oy veriyorduk. Ama Bu seçimlerde kafamız karışık. Ekonomik olarak ülke kötü durumda. Ürünleri sattığımız fiyattan alamıyoruz. Fiyatları söylerken müşterinin yüzüne bakamaz hale geldik. Her seçim ‘Artık bu son, düzelecek’ dediler. Biz de inandık. Ama daha da kötüye gidiyor. Bu yüzden bu seçimlerde kafamız karışık. Ak Parti’ye oy vermeyeceğiz. Seyhan’da İYİ Parti adayı mevcut Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’a vereceğim. Büyüşehir’de Zeydan Karalar’a vereceğim” dedi.
DEM PARTİLİLER “KENDİMİZE OY VERECEĞİZ”
DEM Parti seçmeninde başka partilere kayma ihtimali düşük görünüyor. Oy tercihini sorduğumuz “Kendimize oy vereceğiz” diyerek DEM Parti’ye oy vereceğini belli ediyor. DEM Parti dışında bir partiye oy vermeyeceğini ifade eden yurttaş “Bizim mahallelerde en önemli sorun işsizlik, ekonomi. Milleti kredi kartına yönlendiriyorlar. Nereye kadar kredi kartına yükleneceksin? Türkiye komple faize bağlanmış. Böyle bir ülkede yaşıyoruz. Bunların çözülmesi lazım. CHP oyumuzu istiyor ama biz Büyükşehir’de de Seyhan’da da DEM’e vereceğiz” dedi.
Çetin Akdoğan, DEM Parti seçmeni. Akdoğan, CHP ile ittifak yapması durumunda da DEM Parti’nin işaret ettiği partiye vereceğini, ancak böyle bir ittifak gerçekleşmediği için Büyükşehir ve ilçelerde DEM Parti’ye oy vereceğini ifade ediyor. Muhalefetin birleşememesinin iktidar partisinin elini güçlendirdiğini ifade eden Akdoğan, CHP’nin DEM Parti seçmeninin oyunu çantada keklik olarak görmesine de tepki göstererek “DEM Parti de onlara mecbur olmadığını göstermek için kendi adayını çıkardı. Ben de bunun olumlu bir hareket olduğunu düşünüyorum” dedi.
Aydın Sayın isimli esnaf işsizlik, pahalılıkla boğuştuklarını belirterek bu yüzden AKP’nin oy alamayacağını belirtiyor. Büyükşehir’de AKP’nin geriletilmesi için Zeydan Karalar’a oy vereceğini ifade eden Sayın, Seyhan’da ise DEM Parti’ye oy vereceğini söylüyor. DEM seçmeni olmasına rağmen Karalar’ın çalışmalarını beğendiği için oy vereceğini söyleyen Sayın, kentleşme olarak bizim mahalleleriniz geri kaldı ama köylere hizmet götürdü, su olmayan köylere su götürdü” dedi.
24 yaşındaki Bahattin Sayın babasından farklı düşünüyor. Büyükşehir ve Seyhan’da da DEM Partiye oy vereceğini ifade eden Bahattin Sayın, “Kendi partimiz olduğu için, çalmaz, çırpmaz diye, Selahattin Demirtaş’tan dolayı veriyorum. Mahallelerimize hizmet yok. En acil sorun uyuşturucu. Kim seçilirse masaya oturduğunda ilk söyleyecek şey onunla mücadele etmek olmalı” dedi. E
"AKİF KEMAL AKAY FAKTÖRÜ CHP’YE KAYBETTİREBİLİR"
Obalar Caddesi’nde konuştuğumuz taksi esnafı taksi ile Adana’nın her tarafına gittiğini belirterek güney mahallelerinde yolların dar ve kötü, kuzeyde ise daha iyi olduğunu söylüyor. Esnaf, “O tarafın hizmeti daha iyi. Hangi belediye geldiyse buraya bakım yapmadı. Burada CHP ve HDP seçmeni fazla. Partiler birlikte seçime girseydi daha iyi olurdu. Ama hayırlısı olsun. Daha önce CHP’ye verdim, şimdi herhalde yine CHP’ye vereceğim. Akif Kemal Akay ayrıldı, Soner Çetin ayrıldı. Bu ayrılık olmasaydı kazanırlardı yine. İYİ parti için değil ama Akif Kemal Akay ismine verecek çok kişi var” dedi.
Seyhan Belediyesi’nde şirkette çalışan belediye çalışanı önce röportaj vermek istemiyor. Büyükşehir’de Zeydan Karalar’a, kararsız olmakla birlikte İYİ Parti adayı Akif Kemal Akay’a yakın hissettiğini söyleyen işçi, “Akif Kemal Akay gider, diğeri gelirse beni işten atar” diyerek endişesini dile getiriyor. Bir süre sonra ikna oluyor. Belediye işçileri arasında belediyeleri “Siyasi yer” diye tanımlama eğilimi var. Gelen belediye başkanının beraberinde kend partisine yakın iş alımları yapması, işçi kıyımı yapması bu söylemde etkili oluyor. İşçi bunun doğru olmadığını belirterek “Belediyedeki yöneticiler kimin kime çalıştığını takip eder. İşten çıkarmasa bile mobbing olur. Bu işçiler arasında bir gerilime neden olmuyor ama işçiler taraf olmak zorunda bırakılıyor” dedi.
Aynı mahallede yaşayan Ela isimli kadın, “Bu seçimde oy kullanmayacağım. Çünkü bir partiye oy vermek içimden gelmiyor. Adresim uzakta. Zamanımı boşa harcamak istemiyorum. O isteği bırakmadılar. Bizi düşünen yok. Talep olarak ücretsiz kreşler yapılmalı. 2 çocuğum var çalışamıyoruz. 18 yıllık kiracıyım. Kiralara yetişemiyoruz. Ücretler zaten düşük, aldığını kreşe verince çalışmanın anlamı olmuyor. Bu yüzden en önemli talebimiz ücretsiz kreş. Bazı yerlerde var ama bize öncelik sağlamıyorlar. Doktorlar, bankacılar…. Onlara öncelik veriliyor” dedi.
Evrensel'i Takip Et