28 Nisan 2011 13:10

Filistin’de iç barış umudu doğdu

Filistin’de El Fetih ve Hamas’ın dört yıldır devam eden ayrılıklarını uzlaştıran bir anlaşmaya varıldı. Filistin Kurtuluş Örgütü içinde önemli bir güç olan El Fetih ile Hamas hareketi arasındaki rekabet 2005 yılında silahlı çatışmaya dönüşmüştü Bu iki partiden oluşan koalisyon hükü

Filistin’de iç barış umudu doğdu
Paylaş

SEÇİM SÜRECİ

Bu anlaşmayla birlikte bir yıl içinde seçim yapılması planlanıyor. Filistinli yetkililer önümüzdeki günlerde bir ‘emanetçi hükümet’ oluşturulacağını ve bir yıl içinde milletvekilliği ve başkanlık için seçime gidileceğini belirtiyor. Görüş ayrılıklarının uzun süren görüşmelerin ardından aşmayı başardıklarını belirten yetkililer anlaşmanın Mısır’ın arabuluculuğunda sağlandığını açıklandı. Kahire yönetimi Hamas ve El Fetih yöneticilerini anlaşmayı imza etmek üzere Mısır’a davet etmeye hazırlanıyor. Tarafların güvenlik kuvvetlerini kimin ve nasıl denetleyeceği gibi kilit konularda tutumları tartışılmaya devam ediyor.

MISIR HALKININ SAYESİNDE

İran, El Fetih ve Hamas’ın anlaşmasından memnun olduğunu bildirdi. Devlet televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır’ın himayesinde El Fetih ve Hamas’ın anlaşmaya varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Filistinli iki büyük grubun anlaşmasını, “Mazlum Filistin halkının tarihi hedeflerine ulaşmasında olumlu ve mübarek bir adım” olarak değerlendiren Salihi, anlaşmadaki rolünden dolayı Mısır’daki yeni yönetimi tebrik etti. Salihi, “Anlaşmanın, Filistin’le ilgili gelişmelerin hız kazanmasına ve Siyonist İsrail’e karşı büyük zafer elde edilmesine vesile olması” dileklerinde bulundu.

Anlaşmayı, “Büyük Mısır halkının yönetimde söz sahibi olmasından sonraki ilk başarısı” olarak gören Salihi, Gazze-Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bir an önce açılmasıyla da Filistin halkının zaruri ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

İSRAİL KAYGILANDI

El Fetih ile Hamas’ın geçiş hükümeti kurulması ve bir yıl içinde seçimlere gidilmesi konusunda anlaşması, İsrail’de şüpheyle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Hamas üyelerinin yer alacağı bir Filistin hükümetiyle barış görüşmeleri yapmalarının söz konusu olmadığını açıkladı. Lieberman, anlaşmanın, Hamas’ın Batı Şeria’yı da ele geçirmesine neden olacağını, buradan da İsrail’e roket saldırıları başlayacağını ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yancılar çıldırdı, muhalifler kabullendi

SONRAKİ HABER

‘Suriye Libya olmasın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...