28 Nisan 2011 09:26

Yancılar çıldırdı, muhalifler kabullendi

Başbakan nihayet Çılgın Proje’sini açıkladı. Her ne kadar iktidara yakınlığıyla bilinen Today’s Zaman gibi yayınlara proje çoktan sızmış olsa da Kent İstanbul muhtemelen sadece arazilerden değil, gazetelerdeki arazilerinden de rant elde edecek bir çok insana yol açtı. Öyle ki Nazlı Ilıcak başta olmak üzere tüm yand

Yancılar çıldırdı, muhalifler kabullendi
Paylaş

Başbakan nihayet Çılgın Proje’sini açıkladı. Her ne kadar iktidara yakınlığıyla bilinen Today’s Zaman gibi yayınlara proje çoktan sızmış olsa da Kent İstanbul muhtemelen sadece arazilerden değil, gazetelerdeki arazilerinden de rant elde edecek bir çok insana yol açtı. Öyle ki Nazlı Ilıcak başta olmak üzere tüm yandaşlar kanaldan geçeceğini düşündükleri gondolların ihalesine girmişçesine büyük bir aşkla projeyi sahiplenmeye koyuldular.

Türkiye’nin en AK yayın organlarından AK fonlu Sabah Gazetesi’nden Nazlı Ilıcak’la başlayalım çılgın yazılara. Ilıcak, meseleyi nasıl okuduğunu hemen hepimize anlattı: “Kendi hesabıma, İstanbul’a artı bir değer katacak böyle bir hayali, alkışlıyorum. Zaten emsalsiz güzelliklere sahip olan İstanbul, kimbilir daha ne kadar kıymetlenecek.” Nazlı Hanım’a sahip olduğu zenginlikler yetmemiş olacak ki yeni projenin bir yerinden tutmak istiyor. İnsan faktörünü es geçen, ekolojik olarak bizi kemirecek proje için emsalsiz güzelliklerle dolu İstanbul’un çiçeklerle güzelleştirilmesi gibi bir okumasını yapabiliyor. Ona göre lale dikerek belediyecilik yapılıyor, sosyal belediyecilik mi, kaynak yetersizliği mi? Mehmet Şimşek’in de buyurduğu üzere kaynak Türkiye insanı ve muhtemelen elinde kalan son şey olarak iç çamaşırları.

Elbette o da yazdı. Başbakanın sofra arkadaşı, öğrenci düşmanı, sosyalistfobinin bayraktarı Emre Aköz, Kanal İstanbul projesinden çıkara çıkara ikinci boğaz keyfi çıkmayacağını belirtmiş belki; ama olumsuz detayları küçük küçük ortaya atarken proje açıklandıkça tatmin olacağının sinyalini de vermekten geri durmamış. Fikirdaşı Nazlı Hanım’ın adeti olduğu üzere fikir konusunda hemen fanatik taraftar edasına bürünmemesini, Başbakanın rant elde edilebilecek arazilerin olası yerlerini kendisine çıtlatmamasına bağlamak mümkün.

GAP İSTANBUL ASLA BİTMEYECEK

Basınımız Başbakanın sofra arkadaşlarından oluşmadığı için şanslı sayılabiliriz. Radikal’den Tarhan Erdem’in yazısının özeti şöyle: Çılgın proje, bugünkü yönetim sistemiyle yolsuzlukları arttırır; Kürt kimliği sorun olmaktan kalkmaz! Sosyal olma iddiasıyla yola çıkan devletin ola ola totaliter kapitalist bir yönetim olduğunu görmezden gelmeyen Erdem, projenin 21-26 milyon arasına yükselecek nüfusu 31 milyon seviyesine getireceği, göçü arttıracağını belirtiyor ve zaten altyapı problemleri olan İstanbul için bir lüks olduğunu söylüyordu.

Hiçbir sosyolojik ya da demokratik yanı olmayan, oylamaya sunulması bile düşünülmeyen, AKP’nin iktidar olacağı daha seçime girilirken belliymiş gibi kabul edilmiş çaresizlikle “Böyle olacak” şeklinde sessiz eleştirilerle değerlendirilen KİP omuzlarımıza yüklendi. Belki de sosyal ağ Twitter’da bir kullanıcı tarafından söylenenleri akıllarda tutmakta fayda var. Bunun adı GAP İstanbul da olabilir, çünkü Kanal İstanbul da çok iyi oy getirecek ve asla bitmeyecek. (İstanbul/EVRENSEL)

evrensel.net
ÖNCEKİ HABER

Balkan belgeselciler yine İstanbul’da buluşuyor

SONRAKİ HABER

Filistin’de iç barış umudu doğdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...