05 Mart 2013 11:24

Kadınlar barış ve eşitlik için sokakta

Bölge illerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri sürüyor. Çok sayıda kentte alanlara çıkan binlerce kadın, müzakere sürecinin kalıcı bir barışa evrilmesini istedi. Mardin, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Hakkari’de yapılan etkinlik ve yürüyüşlerde askeri operasyonlara, kadınlar üzerinde

Kadınlar barış ve eşitlik için sokakta
Paylaş

OPERASYONA TEPKİ

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde BDP ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH ) üyesi kadınlar, meşaleli yürüyüş düzenledi. BDP ilçe binası önünde bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen yüzlerce kadın, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının yer aldığı pankart taşıdı. Yürüyüşün ardından kitleye seslenen Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnügül Ayaz Kapan, barış görüşmeleri sürerken askeri operasyonların da devam etmesini eleştirerek, “Operasyonlar devam edip cezaevindeki tutuklular serbest bırakılmadıkça barıştan söz edemeyiz” dedi.  BDP Mardin Kadın Meclisi de Yenişehir Postanesine yürüyerek tutuklu kadınlara kart gönderdi.

‘TECAVÜZE SON’

Mardin’in Nusaybin ilçesinde DÖKH tarafından düzenlenen yürüyüşe de yüzlerce kadın katıldı. Mitanni Kültür Merkezinde bir araya gelen kadınlar sloganlarla Nusaybin Hudut Sınır Kapısı’na yürüdü. Yanlarında getirdikleri balon ve fotoğrafları sınırın tellerine astı. Burada konuşan Barış Annesi Latife Akyüz, barıl istediklerini belirterek, “Artık kadınlara yönelik şiddet, tecavüz olmasın. Ölüm değil yaşam istiyoruz. Artık bu sınırları kaldırın” dedi. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan da, “Sınırları istemiyoruz. Özgürlük istiyoruz” dedi.

ÖZGÜR YAŞAM İÇİN

Siirt’in Eruh İlçesinde düzenlenen şölene de yüzlerce kadın katıldı. Burada konuşan BDP Eruh İlçe Eş Başkanı Eda Kilis, “Özgür bir yaşam kurana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, kadın esnaflar için kokteyl düzenledi. Eminoğlu, “Bugün bir kadın belediye başkanı, milletvekili, siyasetçi olabiliyorsa bu kadınların verdiği mücadele ve emek sayesindedir” dedi. Batman’ın Kozluk ilçesinde de kadın şöleni düzenlendi. Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Güllüce ve Serindere köylerinde ise Paris’te katledilen kadınların yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

SİLOPİ'DE MİTİNG YARIN

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Barış Anneleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Başak Mezarlığı'nda bulunan ve farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG'lilerin mezarlarını ziyaret etti. Ziyarete, çok sayıda kadın katılırken, mezarlara karanfiller bırakıldı. Barış Anneleri adına açıklama yapan Şemse Kara, başta Kürt anneleri olmak üzere bütün dünya kadınlarının Kadınlar Günü'nü kutladığını belirterek, "Biz anneler olarak artık akan kanın durmasını istiyoruz. Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanması için AKP hükümeti biran önce askeri ve siyasi operasyonları durdurmalıdır. AKP, 'PKK silah bıraksın' diyor; ama kendisi her gün Kandil'e bombalar yağdırıp, Kürdistan dağlarına askeri operasyonlar düzenliyor. Barış tek taraflı olmaz. Kürt sorununun çözülmesi için iki tarafında olumlu adımlar atması gerekiyor"dedi.

Yarın Silopi'de DÖKH öncülüğünde düzenlenecek olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine de katılım çağrısı yapan Kara, bütün Botan halkının mitinge katılmasını istedi.

FİNAL DERSİM’DE

Dersim’de 8 Mart’ta yapılacak olan ve çok sayıda bölge ilinden kadınların da katılacağı mitinginin hazırlıkları da devam ediyor. ‘Rosalardan Sakinelere sözünüz sözümüz, yolunuz yolumuzdur’ sloganı ile gerçekleştirilecek olan miting hazırlıkları kapsamında bugün onlarca kadın Esentepe, Alibaba ve Munzur mahallelerinde bildiri dağıtarak kadınları mitinge davet etti. (HABER MERKEZİ)


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Dağkapı Meydanı’nda oluşturulan serbest kürsüde konuşan kadınlar, ‘Kadına yönelik şiddete hayır’ dedi.

HDK ve KESK bileşenlerinin organize ettiği etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. Kadın kurumlarının da destek verdiği etkinlikte kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin fotoğrafları ile şiddete kurban giden kadınların fotoğrafları sergilendi. ‘Yaşasın 8 Mart yaşasın kadın dayanışması’, ‘Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son’, ‘Kadına yönelik şiddete karşı isyandayız’ dövizlerinin asıldığı alana konulan tuvallere de kadınlar resimler çizdi. Kurumlar adına yapılan ortak açıklamada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesi anlatıldı. Türkiye’de AKP döneminde kadına yönelik şiddetin artığı belirtilen açıklamanın ardından oluşturulan serbest kürsüde kadınlar görüşlerini dile getirdi.

8 Mart etkinlikleri kapsamında  EMEP’li kadınlar da yarın Sanat Sokağı’nda fotoğraf sergisi açacak. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karaköy balıkçıları

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı ispatlayamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...