15.12.2023 22:22

Maden Mühendisleri Odası: Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor

Denizli'de 2 işçinin öldüğü 1 işçinin yaralandığı göçüğe ilişkin açıklama yapan Maden Mühendisleri Odası, “Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor” dedi.

Maden Mühendisleri Odası: Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor

Fotoğraf: AA

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, 2 işçinin öldüğü, 1 işçinin yaralandığı Madencilik Limited Şirketi'ne ait madende meydana gelen göçüğe ilişkin açıklama yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası, “Madenciler ölmeye, yetkililer hamaset üretmeye devam ediyor” dedi.

Yaşanan göçükte Maden Mühendisi Kadir Özer ve maden işçisi Mustafa Karahan’ın yaşamını yitirdiğini 1 işçinin ise yaralı çıkarıldığı hatırlatılan açıklamada, “Henüz 23 Kasım’ da Siirt’ in Silvan ilçesinde iki genç maden mühendisi meslektaşımızın acıları tazeyken aldığımız bu haber, bizi bir kez daha derin bir üzüntüye boğmuştur. Yaşanan her iş cinayeti sonrasında olduğu gibi, Denizli Valisi bir açıklama yapmış, ölenlere Allahtan rahmet diledikten sonra geniş çaplı soruşturma başlatıldığını ve soruşturma neticesinde gereğinin yapılacağını belirtmiştir. Zannediyoruz ki Vali Bey bizleri hafızasız zannetmektedir. Keza olayın yaşandığı maden ocağında 24 Mayıs 2022 tarihinde de bir göçük meydana gelmiş, yaşanan bu olayda da bir işçi yaşamını yitirmişti. O dönem valiliğinden yapılan açıklamada da benzer ifadeler kullanılmıştı” ifadeleri kullanıldı.

“İŞ KAZALARININ NEDENİ MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN BİLİME VE TEKNİĞE UYGUN OLARAK YAPILMAMASI”

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, gerekli soruşturmaların yeterince yapılmadığı belirtilerek, “Maden mühendisleri ve işçiler ölmeye; ölemeyen meslektaşlarımızsa yaşanan cinayetlerin müsebbibi olarak gösterilmeye devam etmektedir. Oysa odamızın yıllardır altını çizdiği üzere yaşanan iş kazalarının sebebi işverenlerin kâr hırsında ve çalışma yaşamında özelleştirme, taşeronlaştırma, kuralsızlaştırma, esnekleştirme ve denetimsizleştirme politikalarında saklıdır. Tekrar belirtmek isteriz ki yaşanan iş kazalarının en önemli nedeni madencilik faaliyetlerinin bilime ve tekniğe uygun olarak yapılmaması, maliyetten kaçınmak için işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini göz ardı eden daha fazla para kazanma hırsıdır” denildi.

“HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“3213 sayılı Maden Kanunu ile 6331 sayılı İş Güvenliği yasasında gerekli düzenlemeler yapılarak çalışanların hayatı yasal güvence altına alınmalı sorumluların hesap vereceği yasal düzenlemeler yapılmalıdır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Kazada yaşamını yitiren meslektaşımızın ve maden işçisinin yakınlarına ve camiamıza başsağlığı, yaralı madencilere acil şifalar diliyoruz. Her ne sebeple olursa olsun iş kazalarının son bulmasını umuyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

{{505779}}

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.02.2026 09:46

Fiyatlar geriledi: Altın ve gümüşte son durum ne? (02.02.2026)

Gram altın bu sabah itibarıyla 6 bin 590 TL seviyesinden haftaya başladı. Geçtiğimiz haftayı 6 bin 805 TL'den tamamlayan gram altında düşüş devam ediyor. Ons altın da 4 bin 636 dolara kadar geriledi.

Fiyatlar geriledi: Altın ve gümüşte son durum ne? (02.02.2026)

Fotoğraf: Dash Cryptocurrency/Unsplash

02.02.2026 10:19

Babak Zamani’nin ’Buluttan Sonra’ romanını Türkçeye Çeviren Mojtaba Nahani: Adaletsizliğin kökü, insanın ‘sayı’dan ibaret görülmesinde yatıyor

İran’da çok satanlar arasında yer alan Buluttan Sonra’yı Türkçeye çeviren Mojtaba Nahani, bugün de adaletsizliklerin sürdüğünü, ancak şiddetin biçim, dil ve araç değiştirerek devam ettiğini söylüyor.

Babak Zamani’nin ’Buluttan Sonra’ romanını Türkçeye Çeviren Mojtaba Nahani: Adaletsizliğin kökü, insanın ‘sayı’dan ibaret görülmesinde yatıyor
01.02.2026 16:43

Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu 4–5 Şubat’ta yapılacak

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya, ABD ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4–5 Şubat’ta Abu Dabi’de süreceğini duyurdu.

Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu 4–5 Şubat’ta yapılacak
Fotoğraf:  Harun Özalp/AA
02.02.2026 10:39

TİS süreci tıkandı, grev başladı: Özel İtalyan Lisesinde ders zili grev için çaldı

Özel İtalyan Lisesinde TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine emekçiler greve çıktı. Tez-Koop-İş Sendikası, ücret eşitsizliği giderilene kadar mücadelenin süreceğini açıkladı.

TİS süreci tıkandı, grev başladı: Özel İtalyan Lisesinde ders zili grev için çaldı

Fotoğraf: Tez-Koop-İş

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!