Saray’ın aldıkları 7 bakanlığı geride bırakacak
7 bakanlığa mal ve hizmet alımları için ayrılan pay 5,88 milyar lira, Sarayın mal ve hizmet alımı için ayrılan pay ise 6,93 milyar lira.

Fotoğraf: TCCB
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanlığının 2024 yılı bütçesini sundu.
Yılmaz, Cumhurbaşkanlığının 2022 yılı harcamasının 5 milyar 363 milyon lira olduğunu, 2024 yılı bütçesinin de 12 milyar 283 milyon lira olarak öngörüldüğünü kaydetti.
2024 yılında Sarayın mal ve hizmet alımı için bütçeden 6,93 milyar lira ayrılırken, aralarında Çevre ve Şehircilik ile Ulaştırma Bakanlığının da olduğu 7 bakanlığa mal ve hizmet alımları için ayrılan pay 5,88 milyar lira oldu.
Birçok bakanlığı geriden bırakan bütçesiyle tepki toplayan Diyanet İşleri Başkanlığının 2022 yılındaki kesin hesap giderlerinin de 23 milyar 552 milyon olduğunu bildiren Yılmaz, 2024 yılında Diyanete ayrılan bütçenin ise 91 milyar 825 milyon lira öngörüldüğünü aktardı.
ÖDENEK ÜSTÜ HARCAMALAR: "AYM DE ANAYASA AYKIRI BULMUŞTU"
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, görüşmelerde bütçeler üzerine odaklanılmasından dolayı kesin hesap ve Sayıştay raporları üzerinde gerektiği kadar durulmadığını belirtti.
Türeli, Kesin Hesap Komisyonunun Plan ve Bütçe Komisyonundan ayrılmasını, kesin hesapların ve Sayıştay denetim raporlarının ayrı bir komisyon içinde görüşülmesini önerdi.
2022 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi’nde ödenek üstü harcamaların bir tamamlayıcı ödenekle karşılanmasının yer aldığını hatırlatan Türeli, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesinin de bu yönde karar verdiğini vurguladı.
2022 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi’nde de toplam 4 milyar 141 milyon ödenek üstü harcama olduğunu ve bu nedenle tamamlayıcı ödenek önerildiğini kaydeden Türeli, “Bu, açık ve net bir biçimde Anayasa’ya aykırıdır. Bunun madde metninden çıkması gerekiyor. Eğer bu iş yapılacaksa hukuki bir biçimde yapılmalıdır” dedi.
DİYANETE BÜTÇE YETİŞMİYOR
Sayıştayın “2022 yılı genel uygunluk bildirimi” raporuna göre 4 milyarı bulan ödenek üstü harcamanın 272,3 milyon lirası ek bütçeyle birlikte 22,9 milyar lira bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığınındı.
Sağlık Bakanlığının 2,5 milyar lira, Adalet Bakanlığının 331,7 milyon lira, Gelir İdaresi Başkanlığının 299,3 milyon lira, Milli Eğitim Bakanlığının 190,3 milyon lira ödenek harcaması oldu.
SARAYA ÖDENEK DAYANMIYOR
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale de Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki büyük artışa dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığının mal ve hizmet alımı için teklif edilen ödenek 6,93 milyar lira. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yani 7 tane bakanlığın toplam mal ve hizmet alımı 5,88 milyar. Sadece Cumhurbaşkanlığının mal ve hizmet alımı bu 7 bakanlığın toplam mal ve hizmet alımının üstünde” diye konuştu.
BÜTÇE AÇIĞINA YAKIN VAZGEÇİLEN VERGİ VAR
HEDEP Milletvekili Seza Temelli ise bütçedeki açığa dikkat çekerek, “Ekonomide çok ciddi anlamda belli sorunların çözümünün arandığı bir dönemde 2,6 trilyon bütçe açığı var ama 2,2 trilyonluk vergi harcaması (devletin toplamayacağı vergi) var. 1,3 trilyona yakın faiz harcaması var” dedi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et