13 Kasım 2023 11:42

Prof. Dr. Aral Okay yaşamını yitirdi

Dünyanın en etkili bilim insanları arasında gösterilen, Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Aral Okay 70 yaşında hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Aral Okay yaşamını yitirdi

Aral Okay | Fotoğraf: Mehtap Yılmaz Özdemir/AA

Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Aral Okay 70 yaşında hayatını kaybetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı ile Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü eski müdürü, emekli öğretim üyesi olan Okay, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki yazlığında 6 Kasım 2023 Pazartesi günü rahatsızlandı. Kaldırıldığı Şarköy Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından, İstanbul’a Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesine getirildi.

Yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veren Okay, 12 Kasım 2023 Pazar günü öğlen saatlerine doğru hayatını kaybetti. Okay'ın vefatını AFAD, "İstanbul Teknik Üniversitesi, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Profesörlerinden Sn. Prof.Dr. Aral Okay’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz" mesajıyla duyurdu.

Okay’ın cenazesi 13 Kasım 2023 Pazartesi günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki törenden sonra, ikindi namazına müteakip İTÜ Abdülhakim Sancak Camii'nden kaldırılacak.

JMO: OKAY'I KAYBETMENİN DERİN ÜZÜNTÜSÜ İÇERİSİNDEYİZ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da Okay’ın ölümü üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Yaptığı temel jeoloji araştırma çalışmaları ile yayınladığı makalelerle sadece ülkemizde değil, dünyada da saygın bir bilim insanı olan değerli hocamız Prof. Dr. Aral OKAY, ülke yerbilimleri camiasının yanı sıra, meslek odamızda da başta Türkiye Jeoloji Kurultayı Başkanlığı dahil, çok sayıda etkinliğin düzenlenmesinde görevler alarak mesleğin ve meslektaşlarımızın gelişmesine önemli katkılar sunmuştur.

Jeoloji bilim ve mühendisliğinin ülkemizde bu günlere gelmesine önemli katkılar sağlayan, Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi, TÜBİTAK ve Odamız Altın Çekiç Bilim Ödülü sahibi, çok sayıda öğrencinin yetişmesine öncülük eden, yayınladığı makalelerle bilgi birikimini gelecek nesillere aktaran Prof. Dr. Aral Okay`ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

Bilime inanan, çok yönlü kişiliği ve öğrencilerine yaklaşımıyla hep örnek olan Değerli Hocamızı hiç unutmayacağız."

LEVENT ARTÜZ: JEOLOJİYE ÇOK DERĞERLİ KATKILARI VARDI

Okay’la Şarköy’de komşu olan Hidrobiyolog Levent Artüz Bianet'ten Yakup Önal'a konuştu. Artüz Okay'ın ardından şu ifadeleri kullandı: “Pazartesi günü kalp durması sonucu fenalaşınca Şarköy Devlet Hastanesine kaldırdık. Burada yapılan müdahalenin ardından İstanbul’a sevk edildi. Pazar günü kaybettik. Babası da jeoloji profesörüydü. Jeoloji bilimine çok değerli katkıları olmuş, önemli bir bilim insanının kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum.”

PROF. DR. ARAL OKAY KİMDİR?

1953'te İstanbul'da doğdu. 1971 senesinde İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu ve aynı yıl Maden Tetkik ve Arama (MTA) Enstitüsü'nden burslu olarak İngiltere'ye jeoloji öğrenimine gönderildi. 1973-1976 yıllarında Londra Üniversitesi (University College London) Jeoloji Bölümü'nden birinci derece ile lisansını tamamladı (B.Sc.), 1976-1980 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nden doktora (Ph.D.) derecesi aldı.

1980-1983 yılları arasında Ankara'da MTA Enstitüsü'nde jeolog olarak çalıştı. 1983 senesinde İTÜ Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne geçti. İTÜ'de 1986 senesinde doçent, 1992'de profesör oldu. 1994-1995 yıllarında Alexander von Humboldt bursu ile Almanya’da Ruhr Universitat Bochum’da, 2005-2006 senelerinde Fulbright Bursu ile ABD’de University of California Santa Barbara’da misafir araştırmacı olarak bulundu.

Aral Okay'ın çalışmaları Türkiye ve Doğu Akdeniz bölgesinin jeolojik evrimi ve metamorfik petroloji üzerine yoğunlaştı. Bu konularda, 120 kadarı Scientific Citation Index'e giren dergilerde yayınladı, 150'yi aşkın bilimsel makale yazdı. Bu makaleler 10 binden fazla atıf aldı. Aral Okay 1986’da TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü, 1992’de Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü’nü, 2002’de ise TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. 1996’da TÜBA Asli Üyesi, 2009’da Amerika Mineraloji Derneğine Şeref Üyesi (fellow) seçildi. Prof. Dr. Aral Okay çalışmalarına İTÜ’de devam ediyordu.

Okay, Stanford Üniversitesi ile Hollanda merkezli bilimsel yayın şirketi Elsevier’in 2020’de dünyanın en etkili bilim insanlarını açıklandığını listeye girdi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et