13.11.2023 01:04

‘78’liler Girişiminden çağrı: Celalettin Can’ı serbest bırakın

‘78’liler Girişimi üyeleri, Adalet Bakanına “Celalettin Can ve tüm mahkumların denetimli serbestlik ve kazanılmış tüm haklarının kullandırılması için gerekli girişimleri yapın” çağrısında bulundu.

‘78’liler Girişiminden çağrı: Celalettin Can’ı serbest bırakın

Fotoğraf: MA

Hasta mahpus Celalettin Can’ın serbest bırakılması için Beyoğlu’daki İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinin bulunduğu sokakta açıklama yapan ‘78’liler Girişimi üyeleri, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a “Celalettin Can ve tüm mahkumların denetimli serbestlik ve kazanılmış tüm haklarının kullandırılması için gerekli girişimleri yapın” çağrısında bulundu.

‘78’liler Girişimi üyeleri Can’ın sağlık durumu ve tutukluluk koşullarına dair açıklama yaptı. Açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu da katıldı.

"HUKUKSUZCA CEZAEVİNDE TUTULUYOR"

Açıklamada, Can’ın ‘denetimli serbestlik hakkı’ olmasına rağmen ‘iyi halli olmadığı’ iddiasıyla tahliye edilmediğini belirtildi. ’78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, “Celalettin Can, adli tıp raporuyla da belirlenmiş ciddi sağlık sorunlarına rağmen 75 gündür hukuksuz şekilde cezaevinde tutulmaktadır. Celalettin Can’ın hapishanede hukuksuzca tutulması, sistemin artık kırıntısına bile katlanamadığı demokratik, özgür medyaya karanlık bir saldırıdır” dedi.

Can’ın yaşamının büyük bir bölümünün devrimci mücadele ve ülkedeki hukuksuzluklara karşı geçtiğini belirten Bircan, söz konusu mücadele nedeniyle Can’ın cezalandırılmak istendiğini kaydetti. Can’ın tutukluluk sürecine dair kendilerine yaptığı aktarımları paylaşan Bircan, Can’ın “Tebliğ edilen kurul kararının hukuki dayanağı yoktur. Taraflıdır. Benimle uzun saatler görüşerek hazırlanan ve esas yönünden yapılan değerlendirmenin karar dışında tutulmuş olması ayrıca tartışma konusudur. İdare ve gözlem kurulu kararında belirtilen gerekçelerin yerinde olmadığı açıktır. Kurulun insan haklarına aykırı kararını gözden geçirerek, değiştirmesi talebimdir” dediğini ifade etti.

"CEZAEVİ HASTALIKLARINI ARTTIRIYOR"

Can’ın ciddi sağlık sorunlarının olduğunu ve cezaevinin kötü koşulları nedeniyle bu rahatsızlıklarının arttığını söyleyen Bircan, Can’ın 2011 yılında ağır kalp ameliyatı geçirdiğini, ayağında platin takılı olduğunu, 2013 yılında mide kanaması geçirdiğini, 2018 yılında prostat kanseri teşhisiyle ameliyat olduğunu aktardı. Can’ın ayrıca uyku apnesi olduğunu kaydeden Bircan, Can ve diğer tüm hasta tutukluların serbest bırakılması için Adalet Bakanlığına çağrı yaptı.

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla bir günlük “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı gerekçesiyle hakkında dava açılan ’78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Can, cezanın kesinleşmesi üzerine sağlık sorunlarına rağmen 1 Eylül’de cezaevine girmişti. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
05.02.2026 00:25

Beşiktaş, Güney Koreli futbolcu Hyeon-gyu Oh'u KAP’a bildirdi

Beşiktaş, Belçika ekibi Genk'ten 24 yaşındaki santrfor Hyeon-gyu Oh'u 14 milyon avro karşılığında transfer etti.

Beşiktaş, Güney Koreli futbolcu Hyeon-gyu Oh'u KAP’a bildirdi

Fotoğraf: @Besiktas X hesabından alınmıştır

05.02.2026 00:45

Trafik düzenlemelerini de içeren teklifin 6 maddesi daha kabul edildi: Drift atan sürücüler ve akrobasi yapan motorculara 45 bin TL ceza geliyor

Meclis Genel Kurulunda trafik düzenlemeleri de içeren teklifin 6 maddesi daha kabul edildi. Düzenlemeye göre drift atan otomobil sürücüleri ve akrobatik hareket yapan motorculara 45 bin TL ceza geliyor.

Trafik düzenlemelerini de içeren teklifin 6 maddesi daha kabul edildi: Drift atan sürücüler ve akrobasi yapan motorculara 45 bin TL ceza geliyor

Fotoğraf: DHA

05.02.2026 09:20

Fetullah Gülen'in avukatının Jeffrey Epstein'i de temsil ettiği ortaya çıktı

Kamuoyuna açılan milyonlarca Epstein belgesinde, Fetullah Gülen'in avukatı Reid Weingarten’ın da Jeffrey Epstein’ı temsil ettiği iddiası yer aldı.

Fetullah Gülen'in avukatının Jeffrey Epstein'i de temsil ettiği ortaya çıktı

Jeffrey Epstein | Florida Hukuk İcra Dairesi

05.02.2026 14:12

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, 35 gündür direnişte olan Mersin Limanı işçilerini ziyaret etti

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, Mersin'de sendikalı olduğu için işten çıkarılan ve 35 gündür direnen geçen yüzü aşkın liman işçisini ziyaret etti.

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, 35 gündür direnişte olan Mersin Limanı işçilerini ziyaret etti

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!