Tarihi yapı için 5. yürütmeyi durdurma kararı çıktı
Niğde’nin Kale Mahallesi'nde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gerçekleştirilmek istenen acele kamulaştırmalara karşı açılan 12 davanın beşincisine de yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Fotoğraf: Evrensel
Nisa Sude DEMİREL
İstanbul
Niğde’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile içinde kültürel varlıkların da olduğu Niğde Kale Mahallesi'nde yapılmak istenen acele kamulaştırmalara karşı açılan 12 davanın beşincisinden de yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Davayı yakından takip eden Avukat İsmail Hakkı Atal, çıkan kararın uygulamanın hukuksuz olduğunu bir kere daha gösterdiğini ifade etti.
Tarihi Niğde Kale Mahallesi'ni yıkılmaya çalışıldığı, kentsel dönüşüm projesinin dayanağı olan Cumhurbaşkanı kararının iptaline ilişkin 12 davanın beşinde Danıştay, Cumhurbaşkanı kararının iptaline karar verdi. Danıştay’ın kararını Evrensel’e değerlendiren Avukat İsmail Hakkı Atal, Niğde Belediyesi’nin bu kararname ile Selçuklu ordusunun savaşlarda geçiş için kullandığı Kale’nin dış duvarları ile iç duvarları arasındaki tünelleri molozlarla doldurduğunu, kontrolsüz yıkım işlemleriyle Niğde’nin simgesel tarihi Alaaddin Camisinin duvarlarının çatlamasına neden olduğunu hatırlattı.
"TÜM İŞLER BAŞTAN SAVMA YAPILIYOR"
Dava süresinden bahseden Atal, “Yapılan hukuka, kanuna aykırılıkları, tarih ve kültür katliamını olabildiğince gözler önüne sermeye çalıştık. Yürütmeyi durdurma kararı çıkınca Niğde Belediyesi yürütmenin durdurulması kararı çıkan yerler haricinde yıkım işlemine devam etti” dedi.
Acele kamulaştırmanın uygulandığı alanda iki bine yakın konut olduğunu vurgulayan Atal, 26 Nisan’daki duruşmada Niğde Belediyesi’nden gelen bu işlerden sorumlu olan müdürün yetkililerin mahallede üç gün çalışma yaptığını ve korunması gereken binaların işaretlendiğini söylemesinin mahallede işlerin ne kadar baştan savma yapıldığının kanıtı olduğunu söyledi.
"GÖREVLİLER YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR"
Görüntüsü kötü olan fakat birkaç yüz yıllık tarihi evlerin de inceleme yapılmadan yıkıldığının altını çizen Atal, yapılan incelemenin yetersizliğini, “Kültür Varlıkları Koruma bölge kurulunda göstermelik üç beş tane ev işaretleyip kaçtılar. Ondan sonra tarihi dokuyu yerle bir ettiler. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na da yazı yazdık ama işlem yapmadı onlar da. Onlar da çünkü tamamen AKP’nin piyonu” diye anlattı.
Diğer dosyalardan da aynı kararı beklediklerini ifade eden Atal, “Bir ay kadar önce dört tane daha müvekkil için dava açtık. Onların da dava açtıklarını öğrenince Niğde Belediyesi, yürütmenin durdurma kararı çıkmadan insanları zorla evlerden çıkarmaya çalıştı. Dört davacı için de ihtarname gönderdik Niğde Belediyesi’ne. Bu davalarda da aynı yürütmenin durdurulması kararı çıkacağı için bu insanların evleri yıkılırsa Niğde Belediyesi’nin görevlileri kötü niyetli duruma düşecektir” dedi.
Evrensel'i Takip Et