Vatandaşa yasaklanan orman, işletmelere de yasaklansın
Valilikler tarafından alanın kararla, aralarında İstanbul’un da yer aldığı birçok şehirde, belirlenen alanlar dışında piknik yapmak, mangal yakmak ve konaklamak yasaklandı.

Fotoğraf: DHA
Nisa Sude DEMİREL
İstanbul
Yaz aylarında yangınları önlemek amacıyla ormanlık alanlara girişler yasaklanmaya başlandı. Valilikler tarafından alanın kararla, aralarında İstanbul’un da yer aldığı birçok şehirde, belirlenen alanlar dışında piknik yapmak, mangal yakmak ve konaklamak yasaklandı. Sonbahara kadar uygulanacak yasağı değerlendiren Prof. Dr. Erdoğan Atmış bu kararın yeterli olmadığına ve orman içerisindeki işletmelerin faaliyetlerinin devam etmesinin risk yarattığına dikkat çekti.
"GİRİŞ YASAK AMA TESİSLER ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR"
Bu kararın gerekli bir karar olduğunu, yazın yangın riskinin yüksek olduğu dönemde insanların ormana girişlerini azaltmak gerektiğini ifade eden Atmış, “Zaten yangınların son yıllarda artıyor olmasının sebebi ormanların insan etkileşiminin artması. O sebeple bunu biraz sınırlamak gerekiyor” dedi. Fakat bu durumun ne kadar denetlendiğinin muallakta olduğunu ifade eden Atmış, bu iş için yeterli personel olmadığını ekledi.
Bunun yeterli bir tedbir olmadığını çünkü 2021 yılında Türkiye’nin en büyün yangınlarının yaşandığını ve 20 katına çıkarak 140 bin hektar ormanın yandığını hatırlatan Atmış, “Yanan 140 bin hektar ormanın yüzde 25’i ormanlardaki enerji tesis ve trafolarından dolayı yandı. Yani bizim ormanlarımızdaki yangınları son yıllara ormancılık dışı alanlarda yapılan tahsisler arttırdı. Turizm, enerji, madencilik, yol, mezarlık için tahsis edilen alanlarla ormanlar parçalandı. Bu tesisler, 2021’de enerji ve trafolardan kaynaklanan nedenler gibi ormanlarda yangın riskini de arttırıyor. Orada çalışan işçiler de riske giriyor” ifadelerini kullandı.
"PİYASA ÖYLE İSTEDİĞİ İÇİN ÖNLEM ALINMIYOR"
Orman yangınlarının bir başka sebebinin ormanlarda odun üretimi yapılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Kullanılan makine ve araçların yangın riski oluşturması sebebiyle önceden üretim yapılmazdı, ama Türkiye’de 2018’den sonra odun üretimi yüzde 69 arttırıldı. Çünkü sanayinin oduna ihtiyacı vardı ve ormanlarda aşırı bir odun üretimi yapılıyor. Hatta yetişemiyor, yetişemeyince de yangın mevsiminde de üretime devam ediyorlar. Geçmişte önlem alınırdı fakat şimdi alınmıyor, çünkü piyasa böyle istiyor” dedi. Atmış, yapılması gerekenin, gerek İstanbul’da gerek diğer illerde kararları bir bütünsellik içerisinde almak, yangın riskinin nelerden kaynaklandığı tespit ederek müdahale etmek ve orman içinde faaliyet gösteren işletmelere yaz mevsiminde sınırlama getirmek olduğunu söyledi.
Evrensel'i Takip Et