Can Atalay neden serbest bırakılmıyor? | Ankara Baskısı

Ankara Baskısı'nda TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna dair Birkan Bulut'un sorularını yanıtladı.

07 Haziran 2023 20:00
Paylaş

Ankara Baskısı'nda Birkan Bulut'un konuğu Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil.

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Milletvekilliği seçimlerinin ardından TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın, mazbatasını almasına rağmen serbest bırakılmamasına dair soruları yanıtladı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuna ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Kadıgil, “Aslında yargı denilen aygıtın nasıl yürütmenin nasıl güdümü altında olduğunu, yemin ettiği günde ortaya koymuş oluyor” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın hala tahliye edilmemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Gezi davası anayasal düzenle alakalı bir konu, dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan" dedi.

Bakan Tunç’un sözleri üzerine gazetemize konuşan TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil “Bu ülkenin hakkını hukukunu en çok gözetmesi, gereken yüksek bir yargı organı olan Yargıtay, hukuka karşı hile yolunu kullanarak Can Atalay’ı esir tutuyor. Mücaella Yapıcı gibi Çiğdem gibi, Mine gibi, Tayfun gibi, Ali gibi, Osman Kavala gibi Gezi davasında tutuklu ve hükümlü olan herkes gibi Can Atalay da milletvekili seçilmeden önce de esir tutuluyordu. Can Atalay 14 mayısta Hatay halkının oylarıyla milletvekili seçildi. Anayasanın 83. maddesi uyarınca bizim talebimize bile gerek kalmadan yargıtay’ın tahliyesini sağlaması gerekiyordu” dedi.

AKP ve MHP’nin Meclis Başkanlığına aday gösterdiği Numan Kurtulmuş’un, TİP’li Atalay hakkında yaptığı açıklamada  en azından “tutukluluk halinin sona erdirilmesi” ifadelerine yer verdiğini belirten Kadıgil, “Ama sonrasında hükmün derhal kesinleşmesini temenni ediyordu. O ‘derhal’ diye temenni ettiği hüküm, şu an başkanlığına talip olduğu meclisin seçilmiş bir milletvekili hakkında hukuka aykırı olarak verilen 18 yıllık hapis cezası” dedi.

Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamasına ilişkin ise konusunda ise şöyle konuştu: “Bir istinadan bahsederek, herhalde kendini bir şey bulmuş sanıyor sayın adalet bakanı. Bu tartışma bizim hukukumuzda defalarca yapıldı. Bu konuda defalarca verilmiş onlarca içtihat var. Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ahmet Şık gibi kararların hepsinde Anayasanın 83. maddesinin asil olduğu, seçilmiş bir milletvekilinin meclis kararı olmadan tutulamayacağı yargılanamayacağı çok açık bir hüküm altında. Yılmaz Tunç, bir siyasi atanmış olarak yapması gerekeni yapıyor. Aslında yargı denilen aygıtın nasıl yürütmenin nasıl güdümü altında olduğunu, yemin ettiği günde ortaya koymuş oluyor.”

Ankara Baskısı her çarşamba Evrensel'de. (Ankara/EVRENSEL)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Can Atalay açıklaması: Dokunulmazlık kapsamı dışında

SONRAKİ HABER

Bir milletvekili adayının saha gözlemleri | "Aslında size oy vermemiz gerekir ama..."

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...