16 Mayıs 2023 14:39
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mayıs 2023 15:02

İYİ Parti Erzurum'da seçim sonuçlarına itiraz etti, HDP "Kumpas" dedi

İYİ Parti, Erzurum'un Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde seçim sonuçlarına itirazda bulundu. HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki "Kumpas" dedi.

Erzurum'da oy kullanan bir yurttaş | Fotoğraf: AA

Paylaş

Erzurum'un Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde seçim sonuçlarına itirazda bulunuldu.

İYİ Parti temsilcileri, ilçe seçim kuruluna başvurarak Yakutiye'deki 3 bin 969 seçmenin oy kullandığı 12 sandık için 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarına itiraz etti.

Parti temsilcilerinin ayrıca Palandöken ve Aziziye ilçelerinde de bazı sandıklarda milletvekili seçim sonuçlarına itirazda bulunduğu bildirildi.

Müşahitlerin sandık başında not aldıkları oy sayılarının tutanaktaki rakamlarla uyuşmadığı gerekçesiyle yapılan itiraz, ilçe seçim kurullarınca değerlendirilerek karara bağlanacak.

HDP'Lİ TİRYAKİ: KUMPAS

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, parti genel merkezinde düzenlediği toplantıda itiraz için "Kumpas" dedi.

Tiryaki, "Erzurum’da Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş resmi olmayan sonuçlara göre ve yüksek seçim kurulunun siyasi partilerle paylaştığı SİP Port sistemi üzerindeki yüzde 100’lük verileri, sandık sonuç tutanakları, sayım döküm cetvelleri ve birleştirme tutanaklarına göre Erzurum milletvekili seçilmiştir" bilgilerini paylaştı.

Meral Danış Beştaş’ın mazbatasını almasını beklediklerini belirten Tiryaki, "MHP’nin ve üzülerek ifade etmek isterim ki Millet İttifakı’nın ortaklarından bir tanesinin iş birliğiyle Erzurum’daki seçim sonuçlarını değiştirmeye dönük girişimlerde bulunduğunu duyuyoruz. Umarım bu bilgi doğru değildir. Millet İttifakı’nın ortakları bu kumpasın parçası değildir. Elbette ki Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler bu tür işlemlere tevessül edebilirler. Sonuçların değiştirilmesi için manipülatif girişimlerde bulunabilirler. Bu bizim açımızdan beklenen bir durumdur. Fakat buna karşı hazırlıklarımız var. Bir kez daha söylüyorum, Erzurum'un ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları elimizde. Sayım döküm cetvellerinin tamamı da siyasi partilerle paylaşılmış olan SİP Port sistemi üzerinden herkes tarafından görülebiliyor. Dolayısıyla bu saatten sonra seçim sonuçlarını çalmaya dönük her girişimi boşa çıkaracağız. Buna her kim tevessül ediyorsa bundan vazgeçmesini öneriyoruz” diye konuştu.

BEŞTAŞ: VEKİLLİĞİMİZİN GASBEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Mezopotamya Ajansına konuşan Meral Danış Beştaş, “Vekilliğimizin gasp edilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Beştaş, “Erzurum'da İYİ Parti, MHP ve AKP ortaklaşarak bizim kazandığımız vekilliği çalmaya çalışıyorlar, tezgah kurmaya çalışıyorlar. Hemen bütün ilçelerde itiraz etmişler, itirazların yasal dayağı yok. İtirazların yasada yeri yok ama ortaklaştıkları şey Yeşil Sol Parti’nin, yani bizim Erzurum’dan vekil çıkarmamız için çalışıyorlar. Süreci yakından takip ediyoruz, avukatlarla sahadayız” diye konuştu.

Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağıran Beştaş, "Sonuna kadar itiraz sürecini takip edeceğiz, Erzurum halkının seçilmiş vekiliyiz ve mazbatayı alacağız. Birileri partimizden rahatsız oluyor, reddediyor ya da 'Burası Erzurum’dur Yeşil Sol Parti’nin milletvekili olmalıdır, o yüzden birleşelim' dediği için bu vekillik gasbedilemez. Buna izin vermeyeceğiz. Erzurum halkı da bu konuda tepkili çünkü tüm engellemelere rağmen bu oy sandıktan çıktı. Eğer bir yolsuzluk varsa bu partimize karşı yapılmıştır. Birçok merkezde oylarımızın başka partilere yazıldığını herkes görüyor. Partimize karşı bir hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük var. Partimizin Erzurum’da temsiliyetine itiraz ediyorlar, bu tezgahı kuranlar utanmıyorlar. Partimizin lehine bir usulsüzlük yoktur. Herkesi nerede yaşıyor olurlarsa olsunlar, insanlar bulundukları yerden, sanal medyadan Erzurum halkının iradesini sahiplenmeyi ve sesini duyurmaya çağırıyoruz. Birlikte başardık, birlikte sonuca erdirelim” ifadelerini kullandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Erzurum'da AKP 4, MHP 1, Yeşil Sol Parti de 1 milletvekili çıkardı. 

AKP vekilleri Selami Altınok, Fatma Öncü, Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat. MHP milletvekili Kamil Aydın. Yeşil Sol Parti Milletvekili ise Meral Danış Beştaş.

Gazete kupürü

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Enkazı kaldırılan binanın suyla kaplı bodrumunda cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

İHD İzmir: Ege’de 2022 yılında kadına yönelik 504 hak ihlali yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa