16 Mayıs 2023 12:49
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mayıs 2023 18:54

HDP'li Tiryaki'den tutanak açıklaması: Henüz milletvekili dağılımına etki edecek bir sonuca ulaşabilmiş değiliz

Sonuç tutanakları sisteme yanlış girilen sandıklara dair konuşan HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki, "Henüz herhangi bir kentte milletvekili dağılımına etki edecek kadar bir sonuca ulaşabilmiş değiliz" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi'nde oy sayım işlemlerine ve YSK'ye girilen verilerdeki hatalara dair basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, "Henüz herhangi bir kentte milletvekili dağılımına etki edecek kadar bir sonuca ulaşabilmiş değiliz." dedi.

"İNCELEMELERİMİZİ VE İTİRAZLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Tiryaki'nin açıklaması şöyle:

"Ülke çapında 1000'in üzerinde siyasi partilerle paylaşılan sandık sonuç tutanağının bilgilerinin yanlış girildiğini öğrendik. Bunların rakamları çok yüksek değil. İçinde 230 oyumuzun olduğu sandıklar da var 2 oy olan da var. Bunların hespine itiraz ettik. Bu itirazlarımızın neredeyse tamaı karara bağlandı ve bu verilerin tamamı düzeltildi.

14 Mayıs akşamından itibaren yüzden fazla arkadaşımız YSK sistemine de düşmüş olan bütün sandık sonuç tutunaklarını bütün sayım döküm tutuanaklarını ve cetvellerini incelediler. Uyuşmazlıkları veya sandık sonuç tutankaları ile sisteme girilen verilen tutarsızlıkları ortaya koymaya çalıştılar. Henüz herhangi bir kentte milletvekili dağılımına etki edecek kadar bir sonuca ulaşabilmiş değiliz. 

Her ilde bu verileri karşılaştırıyoruz. Tespit ettiklerimizi ilçe seçim kurullarına bildiriyorlar.  Başvuru yaptığımız yanlış, hatalı girişlerin tamamı düzeltildi diyebilirim. 

Saat 3'e kadar itirazların yapılması gerekiyordu. Fakat olağanüstü itiraz yöntemiyle de biz bu tutanakları takip edip ve YSK'ye başvuruda bulunmaya devam edeceğiz. ve bu yanlışlıkların hataların, bunun arkasında organize kötlülük var mı sisteme girerken bilerek isteyerek bu verileri girdikler mi? Elimizde en azından buna dair henüz bir kanıt yok. Biz hatalı giriş olarak değerlendireceğiz şimdilik. 193 bin sandıktaki verileri inceleyeceğiz her bir oyumuza sahip çıkacağız. Halkımız müsterih olsun"

VALİYE: AKP’NİN TEMSİLCİSİ DEĞİLSİNİZ

Tiryaki, gün içerisinde oy sayım işlemlerine dair yaptığı açıklamada Hakkari'de yurtdışı oylarıyla 3 milletvekili kazandıklarını belirterek, kimi sandıklara itirazların olduğunu kaydetmişti. Hakkari'de bütün sayım-döküm cetvellerinin ellerinde olduğunu ve YSK sistemine yüklendiğini söyleyen Tiryaki, “Hakkari’deki her sandığın sonuç tutanağı elimizde aynı zamanda bu YSK'nın partililerle paylaşılan sistemine yüklenmiş durumda. Bu saatten sonra yapılacak her şey Hakkari’deki seçimin çalınması demektir. Mülki amirleri, Hakkari Valisi’ni buradan uyarıyoruz: Siz AKP’nin il başkanı, siyasi temsilcisi değilsiniz. AKP’nin il başkanı, il temsilcisi, siyasi işler şefi gibi davranamazsınız. Bunu reddediyoruz. Asla başaramayacaksınız” demişti.

ERZURUM'DAKİ İTİRAZLAR  

Tiryaki, Erzurum'daki son duruma dair de şu bilgileri vermişti: "Erzurum’da Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş resmi olmayan sonuçlara göre ve yüksek seçim kurulunun siyasi partilerle paylaştığı SİP Port sistemi üzerindeki yüzde 100’lük verileri, sandık sonuç tutanakları, sayım döküm cetvelleri ve birleştirme tutanaklarına göre Erzurum milletvekili seçilmiştir. Biz sadece Meral Danış Beştaş’ın mazbatasını almasını bekliyoruz. Fakat aynı biçimde MHP’nin ve üzülerek ifade etmek isterim ki Millet İttifakı’nın ortaklarından bir tanesinin işbirliğiyle Erzurum’daki seçim sonuçlarını değiştirmeye dönük girişimlerde bulunduğunu duyuyoruz. Umarım bu bilgi doğru değildir. Millet İttifakı’nın ortakları bu kumpasın parçası değildir. Elbette ki Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler bu tür işlemlere tevessül edebilirler. Sonuçların değiştirilmesi için manipülatif girişimlerde bulunabilirler. Bu bizim açımızdan beklenen bir durumdur. Fakat buna karşı hazırlıklarımız var. Bir kez daha söylüyorum, Erzurum'un ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları elimizde. Sayım döküm cetvellerinin tamamı da siyasi partilerle paylaşılmış olan SİP Port sistemi üzerinden herkes tarafından görülebiliyor. Dolayısıyla bu saatten sonra seçim sonuçlarını çalmaya dönük her girişimi boşa çıkaracağız. Buna her kim tevessül ediyorsa bundan vazgeçmesini öneriyoruz”

"BAZI YERLERDE YANLIŞLAR DÜZELTİLDİ"

Tiryaki, çok sayıda sandıkta, sandık sonuç tutanağının sisteme yanlış girildiğine dair ellerinde veri olduğunu belirterek şu örnekleri sıralamıştı: "Bismil 1234 ve 1235 no’lu, Alaca 1089 no’lu, Hakkari 1094 no'lu, Cizre 1240 ve 1249 nolu, Kayapınar 1090, 1099, 1101, 2280 no’lu, Silvan 1032 ve 1145 nolu, Karlıova 1068 nolu, Şirvan 1055 no’lu, Batman 1051 nolu, Urfa 1055, Besni 1149 nolu, Ergani 1113 nolu, Bulanık 1110 no’lu sandıklarda yüzlerce arkadaşımız 14 Mayıs akşam saatlerinden itibaren bu veriler üzerinde çalışıyor. Ülke çapında sayım ve döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları arasındaki tutarsızlığı. Sandık sonuç tutanakları ile SİP Port sistemine girilmiş verileri karşılaştırıyor. Bunların düzeltilmesi için itiraz ve başvurularda bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapılan itirazların önemli bir bölümü düzeltildi. Örneğin 1085 nolu sandıkta Yeşil Sol Parti 174, Adalet ve Birlik Partisi 0 oy almışken bizim oylarımızın tamamı Adalet ve Birlik Partisi’ne yazılmıştı. İtirazlarımız sonucunda düzeltildi.

"ÇALMA İŞLEMLERİNE KARŞI DİRENECEĞİZ"

MHP’nin oyu 1’di fakat sisteme MHP’nin oyu 147 olarak yazılmıştı. İtirazımız üzerine bunların tamamı düzeltildi. Örnek olması açısından sizlere bir tanesini göstereceğim. Gördüğünüz üzere Diyarbakır Bismil 1234 nolu sandık sonuç tutanağına Yeşil Sol Parti’nin aldığı oy 233. Altında sandık kurulu başkanı ve üyelerinin tamamının imzası olan tutanak bu. Fakat bu SİP portalına MHP’nin oyu 233 olarak yazılmış. Bunun gibi saat 3’e kadar olağanüstü itiraz süresi içinde tespit edebildiğimiz yanlış girişlerini tamamının düzeltilmesi için girişimlerde bulunacağız. Kazandığımız milletvekillerinin herhangi birisinin bu yollarda elimizden alındığı tespit edersek düzeltilmesi için itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Bu veriler üzerinden varsa itiraz başımız gözümüz üstüne. Ama öyle vali ile İçişleri Bakanı, Adalet Bakanıyla onların verileriyle, ellerindeki vatandaşın kişisel bilgisi kullanılarak yapılacak çalma işlemlerinin tamamına karşı sonuna kadar direneceğiz.”

SORULAR VE YANITLAR

Açıklamasonın ardından soruları yanıtlayan Tiryaki, "Bugünkü MYK toplantısında konu başlıkları ne olacak, seçim sonuçları nedeniyle görev değişikliği olacak mı?" sorusuna "MYK toplantısının amacı seçim sonuçlarının değerlendirilmesi olacak. Seçimden sonraki ilk MYK olacak ve saat 13.00’te başlayacak. Seçim sonuçlarını uzun uzun tartışacağız. İl ilçe örgütümüz büzün seçilmişlerle ve halkımızla tartışacağız. Durum neyse, eksiğimiz neyse, her türlü saldırıya karış neyi başardıysak bunları halkımızla paylaşacağız. MYK toplantısı bu serinin ilk toplantısı olacak" diye yanıt vermişti. Tiryaki, "TİP’in keşke daha fazla yerde seçimlere ayrı girseydik açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da "Sanırım bu sorunun muhatabı Türkiye İşçi Partisi yöneticileri olmalı. Ama ilk günden itibaren ayrı listeyle seçime girmeyi doğru bulmuşlardı. Biz Yeşil Sol Parti olarak tek bir listeyle seçime girme kararında olduğumuzu söylemiştik. Ama sonuçta seçime ayrı listeler halinde girdik. Bugün de savunuyor olmaları kendi içerisinde tutarlı bir şey. Ama bu sorunun yanıtını TİP yöneticilerinden almalısınız.” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayıp olarak aranan kadın, 13’üncü günde bulundu; 2 kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan İzmir için 'zemin' uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...