07 Mayıs 2023 17:44

Kılıçdaroğlu'nun Kırşehir mitingi: "Gurtar bizi Kemal emmi..."

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kırşehir ve Kırıkkale mitinglerinde vatandaşlar en büyük sorun olarak hayat pahalılığından bahsetti.

Fotoğraf: Birkan Bulut/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kırşehir ve Kırıkkale’deydi. İkisi de milliyetçi oyları yüksek iller. 2018 seçimlerinde 168 bin seçmeni olan Kırşehir’de AKP yüzde 41, MHP yüzde 17 oy alırken CHP yüzde 25 İyi Parti yüzde 10 oranında oy aldı.

202 bin seçmeni olan Kırıkkale’de ise AKP yüzde 43, MHP yüzde 24, CHP yüzde 15, İyi Parti ise yüzde 13 oranında oy aldı.

Kırşehir Cacabey Meydanı mitingin başladığı dakikalarda dolmuş, ancak yollar boştu. Kalabalığın en görünür yüzleri kadınlar ve gençlerdi. Dövizlerde baskın olan ‘Kemal’ vurgusuydu. “Kemal dede”, “Ülkeyi kuran Kemal, kurtaran Kemal...” Erken emekliliği 2000 yılına takılanlar, kamuda atama bekleyenler gibi tek tük talepler de dövizlere yansımıştı. Mitinge gelenlere sorduğumuzda öne çıkan ekonomik talepler ve 21 yıldan sonra iktidarın değişim isteğiydi.

KADINLAR ÇOĞUNLUKTAYDI

Meydanda gençler en önde, kadınlar çoğunluktaydı. Kılıçdaroğlu da konuşmasında kadınlara ağırlık verdi. Neşet Ertaş’ı anarak konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, “Kadınlar insandır, biz insanoğlu” dedi. Hayat pahalılığıyla çarşı pazarda doğrudan kadınların karşı karşıya geldiğini anlattı.

MHP’lilere seslenerek “Ülkeyi yol geçen hanına çevirenlere devlet emanet edilir mi?​” diye sordu. Ardından Kırıkkale mitingine gittiğimizde ise erkeklerin görünürlüğü ve konuşmaları dikkatle dinleyenlerin sayısı daha fazlaydı. Hatta biriyle görüştüğümüz sırada, hemen arkasındaki Kılıçdaroğlu’yu dinlediklerini işaret ederek uyardı.

OKULDA YEMEK VAADİ

Kılıçdaroğlu kürsüye çıktığında, Kırıkkale’nin entegre savunma sanayi ile şehirleştiğine değindi. Makina Kimya Endüstrisine (MKE) destek verilseydi Kırıkkale’nin çok daha büyük bir kent olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, milliyetçi oylara şöyle talip oldu: “Sinan Ateş’in katillerini kulağından tutup getireceğim.” Bir öne çıkan söz de kadınlara oldu: “Beslenme çantası uygulamasını kaldırıyoruz. Çocuklar hep birlikte okulda yemeğini yiyecek.”

“MİLLET İSTEMEZSE GİDER”

Mitinge gelenlere en önemli sorunlarının ne olduğunu sorduğumuzda mülteciler ve hayat pahalılığından bahsettiler. Yoksulluğun sebebi burada da mülteciler görülüyordu. Kırşehir ve Kırıkkale mitingine gelenlerin anlattıkları da konuşmalar da ‘kurtarılmayı bekleyenleri’ resmetti.

Kırşehir’de bir dövize “Gurtar bizi Kemal emmi” yazılırken, Kırıkkale’de hacı sakallı bir amcadan desteğini “Evvela ondan kurtulmamız lazım. Bu adam millet istemezse gider ama o gitmemek için her şeyi yapıyor” diye özetledi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul mitinginde de "terör" diyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu "bölücülükle" suçladı

SONRAKİ HABER

Belediye çalışanlarına 'AKP propagandası yapın denildi' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa