24 Nisan 2023 13:54

1 Mayıs yaklaşırken İran’da 27 iş yerinde işçi grevleri devam ediyor

İran'da 1 Mayıs öncesi petrokimya ve petrol işçilerinin 27 iş yerindeki grev ve eylemleri devam ediyor. İşçiler, talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.

Fotoğraf: Petrol İşçilerinin Protestolarını Örgütleme Konseyi

Paylaş

E. AVA

İran’da petrokimya ve petrol işçilerinin grev ve eylemleri devam ediyor.

Petrol İşçilerinin Protestolarını Örgütleme Konseyi, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, tüm taleperi kabul edilene kadar grevlere devam edeceklerini açıklayarak grevde olmayan işçilere de çağrı yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Enflasyon astronomik olarak büyümesine rağmen, ücretlerin çok düşük olması kabul edilemez. Çeşitli fabrika ve atölyelerde ‘20 gün çalışma, 10 gün izin’ talebimiz mücadele sonucu kabul edilse de gördük ki grevi sonlandırdığımız fabrikalarda patronlar yine taleplerimizi uygulamaya almadı. Bu yüzden yüzde 79 ücret artışı, 20 iş günü çalışma 10 gün tatil talebi, bir yandan da cevaplanmayan diğer taleplerimizin peşindeyiz. İşçi yurtlarının şartlarının iyileştirilmesi ve standartlarının yükseltilmesi de taleplerimiz arasında. Dolayısıyla tüm taleplerimiz kabul edilene kadar grevlere devam edeceğiz ve grevde olmayan işçileri greve çağırıyoruz.”

Açıklamanın hemen ertesi günü farklı fabrikalarda başlayan grevler hızla yayıldı. Güncellenen son listeye göre 27 iş yerinde iş durdurma devam ediyor.

Abadan, Dehloran, Gaçsaran illerindeki farklı petrol ve petrokimya fabrikalarının işçilerinin yanı sıra, Gadir Neyriz Çelik işçileri, Polimer Padcem Kompleksinde Sanat Bahtari işçileri, Atai Kaynak işçileri, Sircan Çelik işçileri, Bardsir Bakır Madeni işçileri, Hatunabad Bakır Madeni işçileri, Tus Asfalt Petrorafine işçileri, Kangan Petrokimya İzolasyon işçileri, Bahabad Yazd Pelet Yapımı işçileri grevlerini sürdürüyor.

YEDİ TEPE İŞÇİLERİNDEN GREVE DESTEK

Şuş ilinde bulunan şeker fabrikası Yedi Tepe (Haft Tape) İşçileri Konseyi, “Grevinizi ve protestonuzu destekliyoruz. Ülkenin tüm fabrikalarında, iş yerlerinde ve farklı iş kollarında sözleşmeli, sözleşmesiz ve memurların maaş onayını protesto etmeye ve greve çıkmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

Açıklamada, “1 Mayıs arifesindeki bu kitlesel grevler, daha iyi bir yaşam için güçlü bir işçi dayanışması umudunu yeşertiyor. Ücret kararı işçiler açısından geçerli değildir dolayısıyla yeterli ücretler, bağımsız işçi temsilcileri tarafından belirlenmelidir. Yaşasın işçilerin dayanışması ve mücadelesi” denilerek grevlerin yayılmasına destek verildi.

ÖNCEKİ HABER

Gülsüm Çolak: Köylerimizin maden şirketlerine peşkeş çekilmemesi için mücadele edeceğiz

SONRAKİ HABER

Joe Biden: Ermeni Soykırımı sırasında kaybettiğimiz hayatları asla unutmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa