21 Nisan 2023 18:20

Avrupa'da bulunan Alevi kurumları: Eşit yurttaşlık ve laik, demokratik cumhuriyet, temel taleplerimiz

Avrupa Alevi kurumları, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi açıklaması sonrası “Kimliklerimiz, onurumuzdur. Eşit yurttaşlık ve laik, demokratik cumhuriyet, temel taleplerimizdir” dedi.

Ekran görüntüsü @kilicdarogluk'un Twitter'da yayımladığı videolu açıklamasından alınmıştır

Paylaş

Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi başlıklı videosuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Alevi kurumları, “Kimliklerimiz, onurumuzdur” dedi.

Alevi kurumları tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:

“13. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu, kimliğini açıklamasına zorlayan yaklaşım, bu ülkede hâlâ ayrımcılığın, inkarcı ve asimilasyoncu politikaların hangi boyutta olduğunun göstergesidir.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylıkta adı geçtiği günden beri nasıl bir linç kampanyası ile karşı karşıya kaldığı ortadadır. Alevi kimliği üzerinden, insanlık dışı, ırkçı ve ortaçağ kalıntısı bir zorbalıkla karşılaşan sayın Kılıçdaroğlu'nun dün yayınlanan ve kimliğini deklere ettiği videosu biz Alevileri ve Alevi kurumlarını memnun etmekle birlikte bir o kadar da endişeye ve üzüntüye sevk etmiştir.

Memnun olduk çünkü; bu ülkede yıllarca Alevi olduğunu söyleyemeyen bizler eğer bugün sokakta, okulda, işyerinde ve siyasette evet ben Aleviyim diyebiliyorsak bunu ödediğimiz ağır bedellere ve kurumlarımızın kararlılıkla sürdürdüğü eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesine borçluyuz. Bu güne bu mücadele sayesinde geldik. Endişelendik ve üzüldük çünkü, hiçbir demokratik ülkede insanlar kimliklerini açıklamaya zorlanamazlar. Böyle bir zorlama insan hakkı ihlalidir.

Kimlikler üzerinden siyaset yapmak ne yazık ki bizim gibi demokrasiden ve laiklikten nasiplenmemiş ülkelere aittir.

Aleviler ve Alevi kurumları olarak biz hiçbir zaman insanları ırkları, inançları, dilleri ve milliyetleri üzerinden yargılamadık ve ayrımcılığa tabi tutmadık. Ancak, buna rağmen ayrımcılıktan ve haksızlıklardan kurtulamadık.

Bugüne kadar oy verdiğimiz adayların kimliklerini sorgulamadık ama bizler her alanda kimliğimiz üzerinden dışlandık ve ayrımcılığa uğradık. Bunun bütün sebebi yukarıda da belirttiğimiz üzere Laik ve demokratik Cumhuriyetten mahrum oluşumudur.

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ifade ettiği gibi, esas olanın dürüstlük, çağdaşlık, liyakat olduğunu göremeyen ve duyguları ile hareket eden hiçbir toplum ilerleyemez. Ortadoğu devletlerine benzemekten de kurtulamaz.

Alevi Kurumlarının yegane çabası ve mücadelesinin temeli budur.

Aklın ve bilimin ışığında ilerleyebilmemizin, kültürel yönden zenginleşebilmemizin, eşit yurttaşlar olarak, barış içinde ve kardeşçe birlikte yaşayabilmemizin yolu laik ve demokratik cumhuriyettir.

Başka Türkiye yok canlar. Kardeşçe ve barış içerisinde birlikte yaşayacağız. Acıyı da, kederi de, sevinci de birlikte duyumsayacağız.

Bin bir renkte açan çiçekler misali bu ülkede yaşayan farklı kültür ve inançlardan 85 milyonun ihtiyacı barıştır, huzurdur, iştir, ekmektir ve tabi ki özgürlüklerdir.

Farklılıklarımız, zenginliğimizdir. O halde ayrımcılığa ve adaletsizliklere karşı Türkiye halklarına açık çağrımızdır: Gelin canlar bir olalım...”

Alevi Bektaşi Federasyonu

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

Alevi Dernekleri Federasyonu

Alevi Kültür Dernekleri

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de Yüksek Mahkeme Başyargıcı, bir yargıcın lüks seyahatleriyle ilgili ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Sudan’da çatışmalar bayramda da sürdü: En az 330 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...