19 Nisan 2023 13:32
Son Güncellenme Tarihi: 19 Nisan 2023 16:51

YSK 16 ildeki pusulalarda "Millet İttifakı" adının kullanılmasına izin vermedi

YSK, 9'unda CHP'nin, 7'sinde İYİ Partinin ortak listeyle seçime girdiği 16 ilde parti logolarının üzerinde "Millet İttifakı" isminin yer almamasına karar verdi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, 16 ilde "Millet İttifakı" adının kullanılmamasına karar verdi. YSK Başkanı Ahmet Yener ve 3 üye, karara karşı oy kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Bu kararı AKP temsilcisinin baskılarıyla aldılar" dedi.

Kurul, 16 ilde fermuar modeliyle seçime girme kararı alan Millet İttifakının, ittifaka dahil partilerden tekinin seçime girdiği yerlerde de parti logosu üstünde ittifak isminin yer alması talebiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

Söz konusu başvuru, CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile İYİ Partinin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılmıştı.

"Millet İttifakı" protokolünün kabulü sonrasında 16 ilin 9'unda CHP'nin, 7 ilde ise İYİ Partinin tek başına seçime girdiği hatırlatılan başvuruda, "partiler arası ittifakın devamında herhangi bir tereddüt olmadığı, bu haliyle ittifaka dahil partilerden birinin tek başına seçime girdiği yerlerde de parti logosu üstünde ittifak isminin yer alması" istenmişti.

Başvuruyu ele alan YSK, talebi oy çokluğuyla reddetti. AA'nın haberine göre, çoğunluğun kararına, YSK Başkanı Ahmet Yener ile 3 üyenin karşı oy kullandığı öğrenildi.

CHP: BU KARARI AKP TEMSİLCİSİNİN BASKILARIYLA, TEKLİNLERİYLE ALDILAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, kararın yasal dayanağı olmadığını dile getirdi ve "Maç başladıktan sonra yeni kural getiriyorlar. En güzel cevabı milletimiz 14 Mayıs'ta sandıkta verecek" dedi.

Seçim ittifakı protokolünü YSK'ye sunduklarını ve 16 ilde de İYİ Parti ile birlikte hareket ettiklerini bildirdiklerini vurgulayan Erkek, şöyle devam etti:

"Buna rağmen YSK dün gece maalesef öyle bir karar aldı ki yine maç başladıktan sonra kuralı değiştirdi. Maç başladı, Millet İttifakı önde, sarayın duvarları arasında korku çok büyük. Erdoğan'da ve Cumhur İttifakında kaybetme korkusu o kadar büyümüş ki 'Ne yapabiliriz de acaba bu seçimi çevirebiliriz' diye her yola başvuruyorlar. YSK'deki yüksek yargıçlara da sesleniyoruz; Sizler Danıştay'dan, Yargıtay'dan gelerek YSK'de görev yapan yüksek yargıçlarsınız. Sizin bir tek efendiniz var; o da hukuktur, yasalardır, seçim kanunlarıdır. Bu kararı AKP temsilcisinin baskılarıyla, telkinleriyle aldılar. 16 ilde Millet İttifakı unvanını kullanmamıza müsaade etmiyorlar. 9 il Çorum, Düzce, Batman, Van, Bartın, Adıyaman, Çankırı, Amasya ve Hakkari’de CHP; 7 il Gümüşhane, Bayburt, Aksaray, Yozgat, Muş, Bitlis, Erzurum'da ise İYİ Parti listeleriyle seçime giriyoruz. 9 ilde Millet İttifakını CHP, 7 ilde de İYİ Parti temsil ediyor. Onlar bu illerde Millet İttifakını silmek istiyorlar. Biri çıksın bu aldıkları kararın yasal dayanağını göstersin. Gösteremezler; talimatla, telkinle alınmış bir karar. Maç başladı. Maç başladıktan sonra yeni kural getiriyorlar. Biz Türkiye'de ittifak yapıyoruz. Hangi ilde ortak tek listeyle seçime gireceğimize biz karar veririz, siz karar veremezsiniz. Ama size en güzel cevabı milletimiz 14 Mayıs'ta sandıkta verecek." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’deki ‘imza kampanyası’nda yargı süreci 9 yılda sonuçlandı

SONRAKİ HABER

"42. İstanbul Film Festivali" ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...