Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı

Cumartesi Anneleri, AYM’nin verdiği “hak ihlali” kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isterken gözaltına alındı, ifadelerin ardından serbest bırakıldı.

08 Nisan 2023 12:40
Son Güncellenme Tarihi: 08 Nisan 2023 17:26
Paylaş

Cumartesi Anneleri, 700’üncü haftadan itibaren eylemlerinin engellenmesine karşı başvurdukları Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği "hak ihlali" kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Eylemlerinin 941’inci haftasında “AYM kararına uyun, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın” diyen Cumartesi Anneleri’nin açıklaması öncesi ablukanın sürdüğü meydanda polis sayısı arttırıldı.

Meydanda bir araya gelen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, polis ablukasına rağmen açıklamada bulundu. Ancak açıklamanın ortasında anneleri engelleyen polis, daha gözaltı için etraflarını sardı. Bu esnada sık sık AYM’nin kararını hatırlatan anneler ve insan hakları savunucuları daha sonra gözaltına alındı.

Polis ablukasına rağmen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, polis barikatının önünde açıklamada bulundu.

Basın açıklaması Maside Ocak tarafından okundu.

"GALATASARAY BİZ OLDU, BİZ GALATASARAY OLDUK"

“Anayasa Mahkemesi kararına uyun; Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın” diyen Ocak, “Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması için 941 haftadır mücadele ediyoruz. Kuşaktan kuşağa aktararak sürdürdüğümüz bu mücadelenin mekanı olan Galatasaray; bekleyişimizin, umudumuzun, ısrarımızın, itirazımızın, adalet ve hakikat talebimizin simgesi oldu. Galatasaray biz oldu, biz Galatasaray olduk” dedi.

Buluşmalarının 700. haftasında ağır polis şiddeti ile engellendiğini söyleyen Ocak, ”Ardından Beyoğlu Kaymakamlığı’nın verdiği yasaklama kararları ile Galatasaray bize kapatıldı. Bu kararlar gerekçe gösterilerek hakkımızda soruşturmalar ve davalar açıldı. En başından beri bu yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Bu keyfiyetin son bulması için yaptığımız girişimler sonuçsuz bırakıldı. 23 Şubat 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına kadar itiraz ve taleplerimiz görmezden gelindi.

Kayıp yakını Maside Ocak’ın başvurusu üzerine AYM, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmetti. İdarenin Cumartesi Anneleri etkinliğini yasaklama kararına dayanak gösterdiği gerekçeleri haklı ve ikna edici bulmadı. Diğer yandan kayıplarımızın bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla oturma eylemi ve basın açıklaması yapma isteğimizin demokratik bir toplumda saygı ile karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Bu karar vesilesiyle devletin yönetsel gücünü elinde bulunduranlara sesleniyoruz: Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın.

Kamuya açık olan her türlü mekan toplanma özgürlüğünün kullanılabileceği alanlardır. Bir mekanın yasaklanması toplanma özgürlüğünün ihlalidir. Toplanmanın amacı ile mekan arasında bir ilişki varsa, her durumda o mekân kullanılmalıdır. Tam da bu hukuki dayanakla söylüyoruz; Galatasaray yasaklanamaz. Galatasaray bizimdir, Galatasaray hepimizindir.

941. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, adil işleyen bir hukuk sistemi talep etmeye devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu

Açıklamanın ardından polis, Cumartesi Anneleri’nin etrafını çevirdi.

Kayıp yakınları ve İnsan hakları savunucuları polise sık sık AYM’nin kararını hatırlattı. Ancak açıklamaya izin vermeyen polis gözaltı yapmaya başladı.

Aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin’in de olduğu 15 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 15 kişi şöyle: Besna Tosun, Maside Ocak, Ali Ocak, Hanife Yıldız, Sebla Arcan, Gülseren Yoleri, Eren Keskin, İrfan Bilgin, İkbal Eren, Deniz Zeyrek, Aylin Tekiner, Feyyaz Yaman, Ayşe Tepe, Mikail Kırbayır ve Leman Yurtsever.

Gözaltına alınanlar ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Yıllardır kayıpları için Galatasaray Meydanı’nda buluşan Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftalarına polis tarafından sert müdahale gerçekleşmiş, o günden bu yana kayıp yakınlarının Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenmişti.

(İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

108 gündür grevde olan Kartonsan işçileri kazandı

SONRAKİ HABER

CHP, TBMM'ye 69 maddelik Türkiye Afet Yönetimi Kanunu Teklifi sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...