07 Nisan 2023 15:45

ABD'nin Ukrayna savaşıyla ilgili belgeleri sosyal medyaya sızdı

Pentagon, Ukrayna ordusunu güçlendirmeye yönelik gizli Amerikan ve NATO planlarına ilişkin belgelerin sosyal medya kanallarına sızdığını açıkladı.

ABD Kongre binası | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Üst düzey ABD yetkilileri, Rusya'ya karşı planlanan bir saldırı öncesinde Ukrayna ordusunu güçlendirmeye yönelik gizli Amerikan ve NATO planlarını detaylandıran gizli savaş belgelerinin bu hafta sosyal medya kanallarında yayınlandığını söyledi.

Pentagon, Twitter'da ve Rusya'da yaygın olarak kullanılan yarım milyardan fazla kullanıcısı olan Telegram'da ortaya çıkan belgelerin sızdırılmasının arkasında kimlerin olabileceğini araştırıyor.

Askeri analistler, orjinal belgelerin bazı kısımlarının değiştirilmiş gibi göründüğünü, ölen Ukraynalı asker sayısının daha yüksek, Rusya'nın verdiği kayıpların ise daha düşük gösterildiğini belirtiyor.

Analistler bu değişikliklerin Moskova'nın bir "dezenformasyon çabasına" işaret edebileceğini söylüyor. Ancak orijinal belgelerde yer alan ve öngörülen silah teslimatları, birlik ve tabur güçleri ve diğer planların çizelgelerinin fotoğrafları olarak görünen ifşaatlar, Ukrayna'ya yardım çabalarında Amerikan istihbaratının önemli bir ihlalini temsil ediyor.

Pentagon basın sekreter yardımcısı Sabrina Singh "Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız ve bakanlık konuyu inceliyor" dedi.

Belgelerde Ukrayna'nın saldırıyı nasıl, ne zaman ve nerede başlatmayı planladığı gibi spesifik savaş planları yer almıyor. Amerikalı yetkililer ise harekatın muhtemelen önümüzdeki ay içinde gerçekleşeceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli'nde köpek yavrusunu öldürmekle suçlanan zanlının serbest kalmasına tepki

SONRAKİ HABER

İsveç, Ömer Altun’un Türkiye'ye iadesine şartlı onay verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...