06 Nisan 2023 15:19

Ukrayna: Kırım sınırına ulaşması halinde müzakere edebiliriz

Zelenskiy'nin üst düzey bir danışmanı yaptığı açıklamada, Kiev güçlerinin askeri Kırım sınırına ulaşması halinde Moskova ile görüşmeye hazır olunduğunu söyledi.

Kryivyi Rih merkezi 'saldırı olabilir' uyarılarına rağmen kalabalık | Fotoğraf: Elif Görgü/Evrensel

Paylaş

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin üst düzey bir danışmanı Financial Times'a yaptığı açıklamada, Kiev'in, güçlerinin Rus işgali altındaki yarımadanın sınırına ulaşması halinde Moskova ile Kırım'ın geleceğini görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Sibiha, "Savaş meydanında stratejik hedeflerimize ulaşıp Kırım'ın idari sınırlarına dayanabildiğimiz takdirde, diplomasiye başvurup konuyu müzakereye hazır oluruz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, daha önce yaptığı bir açıklamada, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım dahil, Ukrayna topraklarında Rus askerleri bulunduğu müddetçe Moskova ile müzakere masasına oturmayacaklarını dile getirmişti. Financial Times, Sibiha'nın sözlerinin, Ukrayna Savaşı'nın ilk haftalarında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan ancak kısa süre sonra sonuçsuz bir şekilde kesilen müzakerelerden bu yana, Kiev'in ilk diplomatik hamlesi olduğunu aktardı.

UZMANLAR UKRAYNA'DAN TAARUZ BEKLİYOR

Askeri uzmanlara göre Ukrayna ordusu, Rus işgali altındaki bölgeleri yeniden ele geçirmek için ilkbahar ayları bitmeden karşı taarruza geçecek. Olası taarruzun hangi yöne olabileceği konusunda çeşitli fikirler dile getirilse de harekatın, ülkenin güneyinde, sahil kesimindeki Rus birliklerin arasına girip, bağlantılarını kesmek için bu yöne doğru yapılacağı sanılıyor. Ancak böylesi bir operasyonun başarılı olması için Batı'nın sağladığı silahların yeterli olup olmayacağı konusunda görüş ayrılıkları var.

Andriy Sibiha'ya göre Kiev, Kırım'ın askeri yollarla yeniden ele geçirilmesi fikrinden vazgeçmiş değil. Batılı askeri uzmanlara göre ise böyle bir adım savaşın çok daha şiddetlenmesine ve hatta, Moskova Kırım'ı kendi toprakları olarak gördüğü için, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahları kullanmasına neden olabilir. Rusya tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, stratejik açıdan büyük öneme sahip Kırım yarımadasının korunması için eldeki tüm imkanların seferber edileceği vurgulanmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP, AYM'ye sözlü savunma vermeyecek

SONRAKİ HABER

'Salınbaş ikinci Cerattepe olmasın!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa