05 Nisan 2023 14:06
Son Güncellenme Tarihi: 05 Nisan 2023 16:13

Seçim sürecinde RTÜK kılıcı: Yine kanallara ceza yağdırdı

RTÜK, seçim öncesi iktidar propagandası yapmayan kanalları cezalandırmaya devam ediyor. Kurul, son toplantısında Fox TV, Flash Haber, Halk TV ve Tele1'e ceza yağdırdı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bir kez daha bağımsız televizyon kanallarına ceza yağdırdı. RTÜK yaptığı toplantıda; Fox TV, Flash Haber, Halk TV ve Tele1'e ceza verdi. Kararı Evrensel'e değerlendiren Doç. Dr. Ceren Sözeri, RTÜK’ün artık tamamen kontrolü kaybettiğini belirterek “RTÜK bundan sonra sadece Cumhur İttifakının kazanmasına oynuyor” dedi. Gazeteci ve akademisyen Can Ertuna da RTÜK’ün kanalları cezalandırmak için araçsallaştırıldığını vurguladı.

KADIN POLİTİKALARINI ELEŞTİRMEK "TARAFSIZLIĞI İHLAL"MİŞ!

RTÜK’ün Fox TV’ye verdiği cezanın gerekçesi, Ana Haber Sunucusu Gülbin Tosun’un iktidarın kadına yönelik “okumasın, eve kapansın, çocuk yapsın” anlayışını eleştirmesi. RTÜK bunu “tarafsızlığı ihlal” olarak değerlendirildi ve FOX TV’ye yüzde 3 para cezası verildi. 

Halk TV’ye verilen yüzde 3’lük para cezasının sebebi “özgürce kanaat oluşumunu engellemek” olarak gösterildi. Gerekçe ise Ayşenur Arslan’ın sunduğu programda konuk Turgut Kazan ile deprem sonrası “Can pazarında vinç ticareti” haberini değerlendirmeleri ve ölen sayısının farklı gösterilmesini eleştirmeleri.

Flash Haber'e ise, hakkında yakalama kararı bulunan bir konuğun, "hükümetin deprem bölgesindeki insanları yalnızlığa terk ettiği ve yıkıntılardan insanları çıkarmayarak enkaz kaldırma çalışmalarına başladığı" yönündeki sözleri nedeniyle idari para cezası verildi. Yayın sırasında "yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiği" öne sürüldü.

SUÇ: BELEDİYEYİ KÜÇÜK DÜŞÜRME!

Tele 1 de RTÜK cezalarından nasibini aldı. Merdan Yanardağ ile Prof. Dr. Emre Kongar’ın, "18 Dakika" programında, Şanlıurfa Belediyesinin yurt dışından bölge ıslahı için gönderilen yardımların Afganistan’a Taliban’a gönderilmesi kararını eleştirmeleri “belediyeyi küçük düşürme” sayıldı ve kanala yüzde 3 ceza verildi.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı “RTÜK’e göre, iktidarın yanında olursan ‘tarafsız’, karşısında olursan tarafsızlığı ihlal etmiş oluyorsun!” dedi.

"RTÜK KONTROLÜ TAMAMEN KAYBETTİ"

RTÜK kararlarını Evrensel'e yorumlayan Doç. Dr. Ceren Sözeri, RTÜK’ün artık tamamen kontrolü kaybettiğini belirterek “RTÜK bundan sonra sadece Cumhur İttifakının kazanmasına oynuyor” dedi.

Uzun süredir RTÜK’ün verdiği ceza kararlarında hukuka ya da kanuna uygunluğun aranmadığına dikkat çeken Sözeri, “Enkazlardan cenazelerin çıkarıldığı bir yerde, herkes ölüm sayısının fazla olabileceğini düşünebilir. Halk TV spikeri bunu eleştirebilir. Belediyeyi küçük düşürmekle ilgili ceza vermek RTÜK’ün görevi midir mesela” dedi.

"YARINLAR YOKMUŞÇASINA CEZA VERİYOR"

Fox TV’ye verilen ceza ile ilgili de Ceren Sözeri, “Herkes herkesi elbette eleştirilebilir. Gülbin Tosun’la ilgili AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ‘Sunucuları CHP rozeti taksın’ demişti. Ama bunun hemen arkasından RTÜK ceza veriyorsa, bu, bütün bu mekanizmanın RTÜK’ün cezalandırma aracı olarak kullanması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Sözeri şöyle devam etti:

“RTÜK artık bir terazi değil. Kanallara ‘Neresinden tutup ceza verebilirim’ diye elinden gelen her şeyi yapıyor. Yarınlar yokmuşçasına ceza veriyor. Ama bunların yasal bir bedeli olacak. Bu konuda nasıl bir güven içerisindeler anlamak zor. RTÜK kamu kaynaklarını kullanan ve kamu adına hareket etmesi gereken bir kurum. Yarın öbür gün bağımsız yargı olduğunda, denetim gerçekleştiğinde, bunların hesabını vereceklerini unutmuş görünüyorlar.”

RTÜK cezalarının bir rutine bindiğini söyleyen Sözeri, “Ellerindeki son kozları mümkün olduğunca kullanmak istiyorlar. Burada şu anda yapılacak bir şey varsa o da muhalefetin yüksek bir sesle itiraz etmesi ve cezaları daha fazla gündeme getirmesi. RTÜK’ün artık bir yol ayrımına geldiğini söyleyebiliriz. RTÜK bundan sonra Cumhur İttifakının kazanmasına oynuyor” dedi. 

"RTÜK ARAÇSALLAŞTIRILDI"

Gazeteci ve Akademisyen Can Ertuna da RTÜK cezalarının seçime özel bir çaba olmadığını, 2022 yılında da Halk TV, Tele 1, KRT ve FOX TV’ye cezai yaptırımlar uyguladığını belirterek RTÜK’ün eleştirel kanalları cezalandırmak için araçsallaştırıldığını söyledi.

“Fox TV, Halk TV ve Tele 1’e ceza verildi. Bu 3 kanal da RTÜK’ün ceza aboneliğinde üst sıralarda” diyen Ertuna, “Özgürce kanaat oluşumunu engellemek” cezasının öznel ve yoruma açık olduğunu belirtti. Ertuna, “Örneğin Türkiye’de medyanın yüzde 90’ının iktidar tarafından denetim altında tutulduğunu biliyoruz. Bu yüzde 90’ın içindeki kanalların da kati suretle bu maddeden ceza almadığını da görüyoruz” dedi.

"YORUMCULUK FAALİYETLERİ CEZALANDIRILIYOR"

Tele 1’e “belediyeye küçük düşürme” cezası verildiğine dikkat çeken Can Ertuna, “İktidara yakın konumlanan tüm kanallardaki muhalefetin büyükşehir belediyelerine dair yaptığı yayınlar hiç görülmemiş” ifadelerini kullandı.

RTÜK cezalarını “Eleştirel kanalların habercilik ve habere bağlam katma çerçevesinde yorumculuk faaliyetlerinin cezalandırmak” olarak değerlendiren Ertuna şöyle devam etti:

“Medyanın törpülendiği, otosansür ve maddi yük altına sokmak için yapıldığını görüyoruz. Medyadaki editöryal sorunları değerlendirmesi gereken siyasi partiler ya da iktidar erki değil; basın meslek kuruluşları, yetkin, deneyimli ve saygın akademisyenler ile bizzat gazetecilerin bir araya geldiği bir üst kurulun tesis edilmesi gerekir. Çünkü günün birinde iktidar konsolide olursa RTÜK de çoğunluğu sağlayabilecektir ve noktada Demokles'in kılıcı gibi araçsallaştırabileceklerdir."

TGC: CEZALAR HUKUKLA BAĞDAŞMAMAKTADIR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamayla cezalara tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu kararlar hukukla bağdaşmamaktadır, Anayasa’ya ve kanunlara aykırıdır. Yurttaşları bilgilendirmek, aydınlatmak, eleştirel haber yapmak her gazetecinin ödevidir. RTÜK, seçime giderken bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarına ceza vererek yurttaşların habere erişimini engellemeyi sürdürmektedir. RTÜK bu tip kararlarıyla sansür ve otosansüre yol açmakta, kamu aleyhine olan konuların tartışılmasını engellemeye çalışmaktadır. Israrla ifade ettiğimiz gibi RTÜK kuruluş yasasına uygun olarak görevini yapmalı, iktidarın sansür aygıtı olmaktan vazgeçmelidir. Yurttaşın habere erişimini ve gazetecilerin görevlerini yapmalarını engellememelidir" ifadeleri yer aldı.

BASIN KONSEYİ: RTÜK’ÜN YASAKÇI ZİHNİYETİ ARTIK YETER.BİR AN ÖNCE ASLİ GÖREVİNE DÖNMELİDİR

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada "RTÜK’ün iktidarın eleştirildiği yayın kuruluşları üzerinde ‘sansür sopası’ gibi kullanılması, ‘muhalif’ kanalları ekonomik yönden çökertmek amacına yönelik verdiği bu cezalar kabul edilemez. Seçime giderken gerçeğin halka ulaştırılması, olayların analizinin yapılması ve Anayasal güvence altında olan ifade özgürlüğünün kullanılması, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Basın Konseyi RTÜK’ü, varlık nedenini tartışılır hale getiren yasakçı tavırlarından vazgeçmeye, yasal ve asli görevine dönmeye bir kez çağırıyoruz." denildi.

ÖNCEKİ HABER

Denge ve Denetleme Ağı ‘Gözümüz Demokraside’ kampanyası başladı

SONRAKİ HABER

Canan Kaftancıoğlu: WhatsApp gruplarındaki sahte seçmen iddialarına itibar etmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...