22 Mart 2023 18:12

Ethernet'in mucidi Bob Metcalfe Turing Ödülü'nü kazandı

Ethernet'in mucidi Bob Metcalfe, 1 milyon dolar para ödülü de olan ve "bilgisayarın Nobel Ödülü" olarak anılan Turing Ödülü'nü kazandı.

Ethernet kablosu fotoğrafı : Pixabay , Robert 'Bob' Metcalfe fotoğrafı: Andreu Veà/WiWiW.org (CC BY SA-3.0)

Paylaş

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) araştırma üyesi ve MIT'nin emerituslarından Robert "Bob" Metcalfe, Ethernet'i icat ettiği için Association for Computing Machinery (ACM) A.M. Turing Ödülü'ne layık görüldü. Genellikle "bilgisayarın Nobel Ödülü" olarak anılan ödül, Google tarafından sağlanan 1 milyon dolarlık bir ödülle birlikte geliyor.

Bilgisayar ağ ekipmanları ve yazılımları tasarlayan, geliştiren ve üreten 3Com Corp. şirketinin kurucusu olan Metcalfe, ACM tarafından en eski ve en yaygın kullanılan ağ teknolojilerinden biri olan "Ethernet'in icadı, standardizasyonu ve ticarileştirilmesi" nedeniyle ödüle layık görüldü.

Metcalfe'nin 1979 yılında Silikon Vadisi'nde kurduğu 3Com, mini bilgisayarlar ve iş istasyonları için ağ yazılımı, Ethernet alıcı-vericileri ve Ethernet kartları satarak Ethernet'in ticari uygulanabilirliğini artırmaya yardımcı oldu. Şirket, o dönem piyasaya sürülen IBM kişisel bilgisayarlar için ilk Ethernet arayüzünü tanışmıştı.

Halen MIT'de hesaplama mühendisliği alanında araştırma görevlisi olan Metcalfe, Austin'deki Texas Üniversitesi'nde geçirdiği 11 yılın ardından elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında emeritus profesör olarak görev yapmaktadır. Metcalfe 1969 yılında MIT'den elektrik mühendisliği ve endüstri yönetimi lisans dereceleriyle mezun oldu.

CSAIL direktörü Prof. Daniela Rus, Metcalfe'in ödüle layık görülmesini şöyle yorumladı: "Ethernet'in icadıyla kesintisiz iletişim ve bilgi paylaşımını mümkün kılarak günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen sayısız uygulamanın önünü açtı. Ethernet, internetten çevrimiçi video akışına ve ötesine kadar modern teknolojinin temelini oluşturdu ve bağlantı kurma şeklimizi dönüştürdü. Ethernet'in mümkün kıldığı bağlanabilirlik olmadan yaşamı düşünmek çok zor" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 'Çekilme Yasası'ndaki değişikliği kınadı

SONRAKİ HABER

Tarihi sit alanında kıyı dolgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...