21 Mart 2023 16:14

Fransa sokaklarında mücadele ateşi!

Emeklilik yasasını halka rağmen onaylayan hükümete öfke dinmiyor. Gece boyunca gençler eylemler yaptı. Rafinerilerdeki grevlere zorla müdahale eden polise karşı petrol işçileri de direniyor.

Fotoğraf: Firas Abdullah/AA

Paylaş

Fransa’da pazartesi akşamı hükümet aleyhine verilen gensoru önerisinin 9 oy farkla reddedilmesinin ardından sokakları dolduran emekçiler önceki gece polisle çatıştı. Başkent Paris’teki eylemlerde temizlik işçilerinin grevi nedeniyle biriken çöpler hem barikata dönüştürüldü hem de ateşe verilerek Macron'a yasayı uygulaması halinde eylemlerin şiddetinin daha da artacağı mesajı verildi. Fransız medyasına göre sadece pazartesi gecesi en az 243 kişi gözaltına alındı ve eylemler devam edecek.

Sendikalar tarafından 23 Mart Perşembe günü için genel grev çağrısı yinelendi. Bu çağrı, "emeklilik reformunun" geçtiğimiz ocak ayında duyurulmasından bu yana gerçekleştirilecek 9’uncu genel grev ve sokakların milyonlarca emekçiyle yeniden dolması bekleniyor.

YASAL TEK SEÇENEK KALDI: REFERANDUM

Pazartesi akşamı, muhalefetin emeklilik reformuna ilişkin hükümete karşı Meclise sunduğu 2 gensoru önergesinin de reddedilmesiyle, emeklilik yaşını 64’e çıkaran ve prim ödeme süresini uzatan emeklilik yasa tasarısı resmen olarak kabul edilmiş oldu.

Ancak Fransız Komünist Partisinin (PCF) girişimiyle başlatılan “Yasayı referanduma götürme” fikri, diğer parlamenterler tarafından da kabul görüyor. Bu parlamenterler içinde Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi, Yeşiller ve Sosyalist Parti milletvekilleri bulunuyor. Buna göre 185 milletvekili ya da 925 senatörün imzası ile halihazırda yasalaşmış bir teklif referanduma götürülebiliyor.

Pazartesi günü PCF Genel Sekreteri Fabien Roussel, Anayasa Konseyine başvuru yaparak bu süreci başlatmış oldu. Anayasa Konseyi, bu süreci 9 ay içinde tamamlamak ve referandumu gerçekleştirmekle sorumlu.

PARİS SOKAKLARI ALEV ALEV

Bu arada pazartesi gecesi Paris’teki göstericiler Saint-Lazare Garı, Republique ve Bastille Meydanları gibi farklı noktalarda toplandı. Eylemlere çoğunlukla gençlerin katıldığı görülürken, polis gün içinde de Sorbonne Üniversitesinin Tolbiac Kampüsünü ablukaya aldı ve öğrencilerin bir araya gelmelerini engellemeye çalıştı. Temizlik işçilerinin grevi nedeniyle yaklaşık 2 haftadır başkentin sokaklarına yığılan çöp bidonlarını barikata çeviren gençler, çöpleri ateşe vererek Fransa polisini gece boyunca köşe kapmaca oynattı. Paris itfaiyesinin de her tarafta yakılan çöpleri söndürmekte yetersiz kaldığı görüldü.

GREVLER ARTARAK DEVAM EDECEK

Bu arada işçilerin grevde olduğu Romainville Atık Ayrıştırma Tesisinde megafonla işçilere seslenen CGT sendikasından Kamel Brahmi, “Amaç Paris’te grevde olan işçileri desteklemek... Bu adaletsiz, acımasız, yararsız ve etkisiz yasayı geçirmek isteyen bu hükümet üzerinde baskı oluşturmak” dedi.

Sendikalar hükümetten emeklilikle ilgili değişiklikleri geri çekmesini talep ediyor ve perşembe günü ülke çapında yeni grevler ve yeni protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulunuyor.

POLİSTEN RAFİNERİLERDEKİ GREVLERE MÜDAHALE

Sendikalar tüm büyük rafinerileri de kapatma kararı aldılar. Ülkenin özellikle güney bölgelerinde yakıt sıkıntısı yaşanmaya başladı. Dün hükümet grevdeki rafineri işçilerini “zorla çalışma” (requisition) kararı alarak grevleri kırmaya çalıştı. İşçiler ise rafinerilere gelen polisi potesto etti, yer yer çatışma yaşandı.

El Cezire’ye konuşan Fransız Stratejik Analiz Enstitüsünden Siyaset Uzmanı Francoise Gere ise ülkenin “bir siyasi ve sosyal krizle” karşı karşıya olduğunu söyledi. Gere, “Buradaki önemli mesele, bu hükümetin artık inandırıcı olmamasıdır. Bir meşruiyet krizi var ve Macron bu durumu ele almak zorunda kalacak.”

Ayrıca dün akşamki gösteriler üzerine Macron’un partisi Renaissance’dan bir milletvekili Bfm TV’ye bağlanarak, Macron’a, yasayı uygulamaması ve sokaktaki öfkeyi yumuşatma çağrısında bulundu. (Paris/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da enkaz molozlarının döküldüğü bölgeye yöre halkı tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Sincan Cezaevi'nde bir tutuklu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa