20 Mart 2023 18:15

Fransa: Halkın yüzde 65'i 'mücadeleye devam' dedi

Fransa’da emeklilik yasa değişikliğinin onaylanmasının yankıları sürüyor. Çeşitli kentlerde iş bırakma ve eylemler devam ediyor.

Fotoğraf: Firas Abdullah / AA

Paylaş

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkaran ve prim ödeme süresini uzatan emeklilik yasa değişikliğinin Meclis baypas edilerek onaylanmasının yankıları sürüyor. Ülkenin çeşitli kentlerin iş bırakma ve eylemler yer yer devam ederken, sendikalar 23 Mart günü için yeni bir grev ve protesto çağrısı yaptılar.

 

 

Bu arada mücadelenin lider sendikalarından Genel İş Konfederasyonu (CGT) bir açıklama yayımlayarak, işçilerin yüzde 95’nin yasayı reddettiğine dikkat çekti. Harris Interactive şirketinin 17 Mart’ta RTL için yaptığı ankete göre, halkın yüzde 65’inin de emeklilik yasasına karşı “mücadeleye devam” dediğine dikkat çekilen açıklamada, yasayla ilgili halk oylaması yapılması talep edildi.

Sendikanın sitesinde yayımlanan açıklamada “Sokağın ve sendikal birliğin itici gücü, Emmanuel Macron’un emeklilik reformunu oylayacak çoğunluğa sahip olamayacağı yönündedir” denildi.

Emeklilik yasasıyla ilgili referandum yapılabilmesi için 185 milletvekilinin talepte bulunması ve seçmenin yüzde 10’una denk gelecek şekilde en az 4.8 milyon imza toplanması gerekiyor. Sendikaların başlattığı imza kampanyasında şu ana kadar 1.2 milyon imza toplandı.

23 MART’TA YENİDEN SOKAĞA

Öte yandan CGT açıklamasında görüşlerine yer verilen CGT Konfederal Sekreteri Nathalie Verdeil de “Fransa büyük bir parlamenter ve siyasi krizden geçiyor ve belli ki son iki aydaki güçlü toplumsal hareketin milletvekillerinin pozisyonları üzerinde büyük bir etkisi oldu. Çalışma dünyasının ve halkın çoğunluğunun bu acımasız ve adaletsiz emeklilik reformunu ne kadar reddettiğini açıkça anladılar” ifadelerini kullandı.

Sendika açıklamayı 23 Mart Perşembe günü yeniden sokaklarda bulunma çağrısıyla sonlandırdı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından atan Başbakan Elizabeth Borne ve kabinesi, yeni emeklilik yasasını 10 Ocak 2023’te açıklamıştı. İlk 19 Ocak’ta olmak üzere bugüne kadar 8 genel grev ve eylem günü gerçekleştirildi ve milyonlarca kişi sokaklara inerek yasaya “Hayır” dedi.

PETROL GREVİ ETKİLİ OLUYOR

Fransa’da emeklilik reformuna karşı çıkan akaryakıt işçilerinin petrol rafinerilerinde grevi etkili oluyor. Ülkenin en kalabalık ikinci kenti Marsilya’da hafta sonundan bu yana farklı akaryakıt istasyonlarında kuyruklar oluştu. Ülkedeki 7 petrol rafinerisinden 6’sında grev devam ediyor.

500’DEN FAZLA GÖZALTI

Emeklilik reformuna karşı perşembe gününden bu yana ülke genelinde düzenlenen gösterilerde gözaltı sayısı 500’ün üzerine çıktı. Gözaltına alınanların 283’ü serbest bırakılırken, 9’u savcı karşına çıkarıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP TBMM Grubu Kılıçdaroğlu’nu oy birliğiyle cumhurbaşkanı adayı gösterdi

SONRAKİ HABER

İsrailli Bakandan bir ırkçı açıklama daha: Filistin halkı diye bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...