21 Mart 2023 15:55

10 merkezde Newroz ateşi yanıyor: Halkımız iktidardan yaptıklarının hesabını soracak

"Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla Newroz ateşi, 10 il ve ilçede yakıldı.

2023 Cizre Newroz'u | Fotoğraf: MA

Paylaş

Depremde yaşamını yitirenlere adanan Newroz’un final kutlamaları bugün 10 ayrı merkezde düzenleniyor. "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla Amed (Diyarbakır), Adana, Cizre, Nusaybin, Patnos, Doğubayazıt, Cihanbeyli, Çanakkale, Bandırma ve Ardahan Göle'de Newroz ateşi yakıldı.

AMED

Sabahın erken saatlerinden itibaren sloganlarla Newroz Parkı’na yürüyen Diyarbakırlılar, 7 arama noktasındaki polis kontrolüyle alana giriş yapmaya başladı. Halk, uzun süre meydanda yapılan aramayı bekledi. Bu yıl da çakmak ve kalemler içeri alınmadı. Gazeteciler de 3 ayrı arama noktasından geçtikten sonra meydana giriş yapabildi. Barış ve özgürlük talebiyle bir araya gelen on binlerce yurttaş, iktidara tepkilerini dile getirdi.

DOĞUBEYAZID

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce kişinin katıldığı Newroz, kutlama alanına yürüyüşle giriş yapıldıktan sonra başladı.

Saygı duruşunun ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Eş Başkanı Gönül Öztürk, “Bu Newroz’u büyük bir inanç ve dirençle karşılıyoruz. Alanı dolduran halkımız bir kez daha sorunun masada olduğunu göstermiştir” dedi. HDP İlçe Eş Başkanı Serhat Ceylan, Kürtlerin, zulme karşı her yerde Newroz ateşini yaktığını söyledi.

Mitingde konuşma yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de, “AKP-MHP iktidarı, şuan Kürtlüğü ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kürtlerle sorunları olmadığını söyleyenler yalan söylüyor. Halkımız yaptıklarının hesabını soracaktır. Şuan Bazîd’te bir ihanet kuruyorlar. Bazıları, ‘partisiz de olur’ diyor. Size ihanet edenlere hesabını soracağız” ifadelerini kullandı.

PATNOS

Ağrı'nın Patnos ilçesinde de Newroz kutlaması gerçekleştirildi. HDP'li Patnos Belediyesi otobüsleri ile Patnos ilçe otogarının bulunduğu alana taşınan halk, büyük bir coşku ile Newroz'u kutladı. Newroz programı öncesi alanda görüntü çeken polislere tepki gösteren gençler ile polisler arasında arbede yaşandı. HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ve Abdullah Koç’un araya girmesiyle arbede sona erdi.

Newroz programı, HDP Patnos ilçe eş başkanlarının konuşmaları ile başladı.  Alanda sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Newrozun "Yeniden doğuşun bayramı, zülme karşı direnişin, Dehaklara karşı başkaldırının bayramı" olduğunu söyledi.

HDP'Lİ KOÇ'TAN BAHÇELİ'YE TEPKİ: AMED ON BİN YILDIR VAR, SİZ YOKTUNUZ

Ağrı HDP Milletvekili Abdullah Koç ise, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Amed diye bir yer yoktur" söylemini hatırlatarak, "Faşist biri çıkıp diyor ki Amed diye biri yok. Amed on bin yıldır burada var, siz yoktunuz siz. Panos var, Agirî var, Sipan var ama olmayan tek şey sizlersiniz" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Barış Annesi Cedide Yılmaz, Newroz ateşini yaktı.

Newroz kutlaması, yerel sanatçıların sahne almasıyla sona erdi.

ADANA

Adana Alevi Platformu, Heykelli Park'ta gerçekleştirdiği açıklamayla Newroz’u kutladı. "Newroz pîroz be, Nevruz kutlu olsun" pankartının taşındığı açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti, CHP ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı yapan Platform Sözcüsü Hamit Karaoğullarından, Maraş merkezli depremlerde ve ardından yaşanan selde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, "Halkların inançlarından, dillerinden ve renklerinden dolayı sorgulanmadığı, mezhepçi anlayışların son bulduğu, ötekileştirici Diyanet’in, zorunlu dayatılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırıldığı, inançların tanındığı, paylaşımların inançlara ve sınıflara göre değil insanlık onuruna yakışır, eşit yurttaşlık düzeninde olduğu bir bakışla Newroz ateşimizi yakalım. Newroz, karanlıkların ardından aydınlanan barışın, kardeşliğin, dayanışmanın, özgürlüğün, direnişin, emeğin ve baharın bayrama dönüştüğü gündür. Gelin canlar bir olalım iri olalım diri olalım. Sözde değil eylemde bir olalım, umudumuz barış, hedefimiz insan, çağrımız kardeşlik olsun” diye belirtti.

GÖLE

Ardahan'ın Göle ilçesinde, HDP İlçe Örgütü binası önünde toplanan yurttaşlar, “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Newroz’u kutladı. Newroz’a Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Newroz alanı Yeşil Sol Partisi ve HDP bayraklarıyla süslenirken, program depremlerde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Newroz ateşi yakıldı.

"ÖFKEMİZİ TAŞIDIK"

Newroz’da ilk olarak konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Demirci Kawa mazlum halkların direnişçisi olarak Dehak’lara karşı savaştı. Günümüzde Dehaklar zulümlerini devam ettiriyor, buna karşı Çağdaş Kawa’lar mücadele ediyor. Kürtler için Newroz’un anlamı sadece baharın gelişi değil, direniş ve özgürlüktür. 2023 Newrozu’na öfkemizi taşıdık” diye konuştu.

"ÜLKEYE KADIN EŞİTLİĞİNİ GETİRME ZAMANI"

İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise “Kimse bizden boyun eğmemizi, savaş politikalarını kabul etmemizi beklemesin. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm ezilenler, direnmeye devam ettik. Bugün geldiğimiz noktada barışın zamanı, kazanmanın zamanı, bu ülkeye adaleti, kadın erkek eşitliğini getirmenin zamanıdır. Bu günden başlayarak seçimde bunlardan hesap soracağız. Onları saraylarından indireceğiz. Bu kadar insanı katletmişler, hayatlarımızı yok etmişler, hesap soracağız. Onları tarihin çöp tenekesine atacağız. Zannediyorlar ki hileyle, hurdayla kazanacaklar, biz buna izin vermeyeceğiz. Dünyanın dört bir yanından ‘Jin, Jiyan, Azadî’ seslerini duyuyoruz. Kürt kadının, Kürt halkının sayesinde bu mücadele dünyanın dört bir yanına yayıldı. İşte biz bu güce güveniyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz, çalınan ezgilerle son buldu.

CİZRE

Newroz kutlamalarının finalinin yapıldığı merkezlerden Şırnak'ın Cizre ilçesinde Newroz, Konak Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’na gelişlerle başladı. Şırnak merkez, Silopi, Beytüşşebap, Uludere, İdil ve Güçlükonak ilçeleri başta olmak üzere belde ve köylerden sabahın erken saatlerinden itibaren yollara düşen halk, alana iki ayrı yerden giriş yapıyor.

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen alana akın eden halk, giydiği leşkerî, Barzanî ve Batûyanî gibi birçok farklı yöresel kıyafetlerle renkli görüntüler oluşturdu. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti’nin (YSP) flamalarıyla donatılan alandaki sahneye kurulan iki dev plazmadan “Her der Newroz, her dem azadî” yazısı yansıtıldı. 7’den 70’e herkesin akın ettiği Newroz alanında, halk davul zurna eşliğinde halaya durdu.

Alanda, gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Newroz, Kolektîfa Awazen Azad Grubu’nun seslendirdiği şarkılarla başlarken, alana gelişler devam ediyor.

Program kapsamında HDP milletvekilleri Sezai Temelli ve Nuran İmir’in konuşmalarının ardından sanatçı Xecê ve Mehmet Atlı sahne alacak.  

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin ilçesi Cegerxwin Parkı'nın karşısında bulunan alanda gerçekleştirilen Newroz kutlaması, sabah saatlerinden itibaren başladı. Polis bariyerleri ile çevrilen Newroz alanı renkli flamalarla süslendi. Newroz alanının ortasına Newroz ateşi yer ayrılırken, alana girmek isteyen yurttaşlar erken saatlerde alana gelmeye başladı. Yurttaşların alana girişine saat 10.00'a kadar izin verilmezken, yurttaşlar bariyerlerin önünde ısrarlı bir şekilde alana girişlerin başlamasını bekledi. Başlangıç saati ile birlikte tek noktadan alana girişler başladı.

Kontrol noktasında yapılan aramanın ardından alana giren yurttaşlar, sloganlar eşliğinde yerlerini almaya başladı. Çocuklar Newroz alanına koşarak girerken, platformun önünde toplanmaya başlayan yurttaşlar, sloganlar ve ellerindeki flamalar ile kutlama başladı. Alanda kadınların ve gençlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Alana giren kadınlar zılgıtlar eşliğinde kutlamalarını sürdürüyor.

Newroz kutlaması, HDP Sözcüsü Ebru Günay ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki'nin konuşmaları ile devam edecek.

Ardından sanatçı Mervan Tan sahne alacak.

(MA)

ÖNCEKİ HABER

YÖK'ten 'yüz yüze' eğitim açıklaması: Hibrit eğitim seçeneği değerlendireceğiz

SONRAKİ HABER

Malatya’da enkaz molozlarının döküldüğü bölgeye yöre halkı tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...