19 Mart 2023 15:02
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2023 16:32

Newroz pek çok ilde kutlandı: Mutlaka bu iktidarı değiştireceğiz

"Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla 23 il ve ilçede Newroz kutlandı 

Bitlis Newroz'u | Fotoğraf: MA

Paylaş

Depremde yaşamını yitirenlere adanan Newroz, 23 il ve ilçede düzenlendi. "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla İstanbul, Van, İzmir, Batman, Siirt, Iğdır, Muş, Bingöl, Dersim, Mersin, Hakkari, Tatvan, Kızıltepe, Aydın, Antalya, Ankara, Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Muğla, Denizli, Manisa ve Balıkesir’de Newroz ateşi kutlandı. 

IĞDIR

Iğdır'da Newroz'da bir araya gelen halklar, depremde yaşamını yitirenleri anarak, "14 Mayıs'ta zorba iktidardan kurtulacağız" mesajı verdi.

Bu yıl da Kürt, Türk, Terekeme ve Azeriler Newroz'da bir araya geldi. Alandan sık sık "Hükümet istifa” sloganları yükseldi. Program, 6 Şubat'ta Maraş merkezli yaşanan depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

"KAZANACAĞIZ"

Programın açılış konuşmasını yapan DBP İl Eş Başkanı Mehmet Sekman, depremde yaşamını yitirenleri andı. Yeşil Sol Partisi İl Eş Başkanı Bahar Etreci, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, "Bu coşku ve heyecanla 14 Mayıs’ta baskıcı, zorba iktidardan kurtulacağız dedi. DBP MYK üyesi Aynur Sarıca, cezaevlerindeki tecride tepki gösterdi.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik de, depremlerde yaşamını yitirenleri anarak "AKP-MHP faşist iktidarı halkımızı enkaz altında bırakarak ölüme terk etti. Biz buradan bir kez daha ‘hakkımızı helal etmiyoruz’ diyoruz. Bu hükümet, Kürt halkının düşmanıdır. Kürt halkı üzerinde yürütülen savaşta ülkenin bütün kaynakları harcandı. Mutlaka bu iktidarı değiştireceğiz” dedi.

Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da "Bu savaş politikaları sürdüğü sürece biz bitmeyiz. Deniz Poyraz olacağız, Mehmet Tunç olacağız. Yasımızla, direnişimizle hesap soracağız."

Birbirinden renkli kıyafetler giyen kadınlar, Newroz ateşini yaktı. Sonrasında sanatçı Hediya Alkan sahne aldı.

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Yenişehir Stadyumu’nda gerçekleştirilen Newroz'a gençlerin ve kadınların katılımı dikkat çekti.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, depremde yaşamını yitirenleri anarak, "Hesap soracağız, önümüzde önemli bir seçim var bunlara gereken cevabı Gever halkı sandıkta verecektir" dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da yetkililere istifa çağrısı yaparak "Onlar istifa etmiyor siz göndereceksiniz onları. Var gücümüzle seçimlere hazırlanıyoruz. Bu seçimde en büyük mührü HDP vuracak. HDP seçimlerde anahtardır, bizler bu anahtarı halkımızın istediği gibi kullanacağız. Halkımızla birlikte o anahtarı özgürlüğe, tecridin olmadığı günlere çevireceğiz. Direnerek bugünlere geldik, direnmeye devam edeceğiz. Mutlaka kazanacağız, tek bir kişi bile kalsak sizin iradenizi temsil edeceğiz" diye konuştu. Etkinlikte Hiwron sahne aldı.

SİİRT

Siir'te binlerce kişi, 3 ayrı koldan Newroz’u kutlamak için Barış Meydanı’na geldi. Newroz alanındaki kutlamaya, HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Sıddık Taş ile Yeşil Sol İl Eş Sözcüleri Eşref Tekin ve Emine Aşkara, HDP İl Eş Başkanları Hatice Tay ve Mehmet Kayısı’nın yanı sıra Siirt Barosu, Botan Kültür Ve Sanat Derneği (BOTAN-DER), DBP il yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi temsilcileri katıldı.

Depremlerde yaşamını yitirenler anısına siyah fistanlar ve mor şalların ağırlıklı olduğu kıyafetler, Newroz alanında kendisini hissettirdi.

Siirt Milletvekili Sıddık Taş depremde yaşanan yıkım sebebiyle bu yıl ki Newrozun buruk kutlandığını yineledi. Taş, şöyle devam etti: "6 Şubat’ta 11 kent yıkılırken, milyonlarca insan yaşamını yitirdi. Deprem hepimizi etkiledi. Bununla birlikte dayanışmamız da oldukça büyüktü. Bundan sonra da hep birlikte olacağız ve biriktirdiğimiz yaraları hep birlikte saracağız. Büyük bir tarihten geçiyoruz 7’den 70’e seçime gideceğiz ve AKP faşizmine güzel bir cevap vereceğiz. Siyasi operasyonlara, cezaevlerinden özgürlüğünden mahrum bırakılanları mücadelesini büyüterek, 14 Mayıs’ta cevap olacağız. Bu Newroz barışa ve özgürlüğe cevap olacak.”

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, tüm halkların Newrozunu kutlayarak, özgürlük ve barış diledi. 14 Mayıs’ta yapılacak seçime değinen Uca, özgürlük, demokrasi ve barış için herkesin sandıklara gitmesi gerektiğini vurguladı. 

Newroz ateşinin yakılması ve konuşmaların ardından dengbejler Rêzane Boti, Şêxmûse Êrkendî ve Kollektifa Ritmen Azad sahne aldı. 

TATVAN

Bitlis Tatvan ilçesinde Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Tatvan Fuar alanında yapılan kutlamalara, polis ablukasına rağmen binlerce kişi katıldı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen kadınlar, gençler ve çocuklar rengarenk kıyafetleriyle sabahın erken saatlerinde alana aktı. HDP milletvekilleri Şevin Coşkun ve Celaded Gaydalı ile DBP ve Yeşil Sol Parti üyeleri de alanda yerlerini aldı. 

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun "Maalesef bu yıl deprem nedeniyle bir acı ve hüzünle kutluyoruz Newrozları. Devlet her yerde olduğu gibi deprem alanlarında da halkı yalnız bıraktı. Devletin büyüklüğünü sadece Kürtlere karşı yürütülen baskı zulüm ve işkence politikalarında görüyoruz. Önümüzdeki seçimde AKP iktidarının neden olduğu bu yıkıma dur diyerek, seçim günü iktidarı tarihin çöp sepetine atacağız" diye konuştu. HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celaded Gaydalı ise, "Ne saraylardan ne de saray korucularından korkmuyoruz. Bu ateş artık sadece Kürt halkı için değil, geleceğe umut dolu bakan herkes için yanacaktır. Dehaklar olduğu sürece devrimci Kawa’larda olacaktı" dedi.

MUŞ

Muş'ta Gar İstasyonu'nda gerçekleştirilen Newroz programında HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ömer Öcalan'ın konuşmacı olarak yer aldı. Saygı duruşuyla başlayan programda sık sık “Hükümet istifa” sloganları yükseldi.

HDP Muş İl Eş Başkanı Savcı Arslan, ülkedeki sosyal ve ekonomik krizlere işaret ederek, AKP- MHP iktidarını önümüzdeki seçimlerde göndereceklerini vurguladı. Arslan, "Seçimlerde 3 sıfır yapma ve belediyeyi alma sözü veriyoruz” dedi. 

HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP'li yöneticiler de yurttaşları selamladı. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Newroz’un acı ve yıkımın gölgesinde kutlandığına vurgu yaparak “Demokratik, eşit ve özgür bir Türkiye’nin anahtarı Kürtlerin elinde" dedi. HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan ise, AKP-MHP iktidarına karşı Newroz alanında binlerce Kawa’nın yer aldığını belirtti.

Milletvekillerin konuşmasının ardından Newroz alanına giren polisler, 3 genci gözaltına aldı. Gözaltılara, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterildi. Alandaki gençler duruma tepki gösterdi. Ardından Baran Bozyel sahne aldı. Kitle, Paris’te katledilen Muşlu sanatçı Mir Perwer için slogan attı. Bozyel, “Mir Perwer’i saygıyla anıyorum. Kürt olduğumuz için sanatımız bile engelleniyor” dedi.

MERSİN

Mersin'in Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Alanı’nda gerçekleştirilecek Newroz kutlaması, halkın alana gelişleriyle başladı. Newroz’a kentin birçok noktası ve Adana ile Osmaniye'den gelen yurttaşların alana girişi iki noktadan yapılırken, kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen katılım yüksek oldu.

Polis arama noktasında Emek ve Demokrasi Platformu'nun "Yaşasın Newroz. Newroz piroz be" yazılı pankartıyla, Amedspor'un bayrakları ve "Direniş Akdeniz" yazılı bazı pankartları alana alınmadı.

HDP Mersin İl Eş Başkanları Bedriye Kuş, Hoşyar Sarıyıldız ve Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Özgür Çağlar halkın Newrozu'nu kutladı. Daha sonra Asrın Hukuk Bürosu'nun Newroz'a gönderdiği mesaj okundu. Newroz ateşinin yakılmasının ardından konuşan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, "Çok acılıyız, acımız yeni yeni yaşamın harcı olacak" dedi. Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, "Yolumuz açık onları göndereceğiz" dedi. Kürt siyasetçi Sırrı Sakık da, "AKP ve MHP faşizmi bir depremin altında kaldı" dedi. Newroz, sanatçı Cevdet Bağca, Derya Cengiz ve Dengbej dinletisi ile devam etti.

MARDİN

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Otogar Meydanı’nda düzenlenen Newroz, sabah saatlerinden etkili olan sağanak yağışa rağmen adeta akın yaşandı. Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi sahneye çağrılarak, devamında Newroz ateşi yakıldı. Sık sık "Tayyip İstifa" sloganları atarak, hükümet istifaya çağrıldı. 

Yeşil Sol Parti’den Mehmet Nuri Kapan, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş depremde yaşamını yitirenleri anarak iktidardan hesap soracaklarını belirtti. HDP Sözcüsü Ebru Günay de "İstifa etme cüretini göstermeyenleri biz göndereceğiz" dedi. 

Günay'ın konuşmasının ardından kutlama Koma Dengên Jinên Azad grubunun seslendirdiği şarkılarla devam etti. 

BİNGÖL

Bingöl'de Saray Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’nda Newroz kutlaması gerçekleştirildi. “Bingöl Afet Bölgesi İlan Edilsin” pankartının açıldığı kutlama, yağan yağmura rağmen binlerce kişiye ev sahipliği yaptı. Demokrasi mücadelesinde ve depremde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Zayim Bağbars, depremlerde tedbir alınmaması sonucu binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, bunun sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu vurguladı.

HDP İl Eşbaşkanı Feyzullah Şeyhanoğlu, halkın 14 Mayıs’ta sandıklarda gereken cevabı vereceklerini dile getirerek, direnişi büyütme çağrısı yaptı. DBP PM üyesi Nurten Üzümcü, iktidarın 20 yıldır ülkeyi yaşanmaz hale getirdiğine belirterek, "Öfke büyüdü, hep beraber yapılan bu hukuksuzluklarına, yolsuzluklarına yeter diyeceğiz. Bunun için bizim daha çok mücadele etmemiz gerekir. Önümüzde bir seçim var, bunun için mücadeleyi ortaklaştırarak mücadelemizi büyütmek için sokak sokak ev ev çalışmamız gerekir ve örgütlememiz gerekir.” diye konuştu.
Kapanış konuşmasını yapan HDP Milletvekili Erdal Aydemir ise, zulmün sembolleştiği Dehak’lar varsa karşısında da hep direnen Kawa’ların olduğunu vurguladı. Sanatçı Evin Sındi û yerel dengbêj Fettah Yalçın sahneye çıkarak, stranlarını seslendirdi.

DERSİM

Dersim Newrozu, düzenlenen yürüyüş ve yakılan ateşle başladı. Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz’da, konuşmacılar ve sanatçılar siyahlar giyindi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller Sol Partisi, Emek Partisi (EMEP), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, sivil toplum örgütleri, HDP ve DBP PM üyeleri alanda yerini aldı. Halk, Sanat Sokağı’ndan buluşarak Seyit Rıza Meydanı’na sloganlarıyla yürüdü. Yürüyüşün ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama, yoğun yağmura rağmen devam ederken, Newroz programı konuşmalarla devam etti.

ANTALYAAntalya'da Newroz

Antalya’da, Halkların Demokratik Partisi(HDP)  Antalya İl Örgütü’nün çağrısıyla Kepez, Turgut Özal Spor Salonu önünde “Her der Newroz, Her dem Azadi” ve  “Newroz Ateşiyle Özgürlüğe” şiarıyla Newroz kutlandı. Mitinge HDP, EMEP, TİP, Yeşil Sol Parti katılım sağladı. Miting, depremde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

HDP MYK üyesi Sultan Özcan, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül mitingde konuşma yaptı. HDP MYK üyesi Özcan, "Bu yıkım düzenini demokrasi güçlerinin tamamıyla, seçim ve sandık güvenliğini sokak, sokak, ev ev kurmak için hep beraber çalışacağız ve 15 Mayıs sabahını aydınlığa çevireceğiz” dedi.

Ardından söz alan Bülbül ise “2023’e giderken hapishanelerdeki tüm arkadaşlarımızı özgürleştireceğiz. Kürt halkı diline, tarihine, coğrafyasına, geçmişine, geleceğine sahip çıkacak ve kazanacak. Türkiye halklarıyla ortak yaşamak için demokratik Türkiye projesini oluşturacağız. Bu projede hapishaneler, yoksulluk, esaret, ırkçılık,  faşizm, sürgün olmayacak, çocuklar, anneler ağlamayacak. Şu anda depremde, 50 bin civarında ölü olduğunu söylüyorlar, yalan söylüyorlar. Sadece Adıyaman’da 40 bini aşkın ölü var. Deprem bölgesinin her yerinde halkımızla birlikte olduk. Sizlerin gönderdiği yiyeceklerin, giyeceklerin, çadırları onlara dağıtırken bizi engellemek isteyenler her türlü faşistlikten geri dönmediler. Bu 14 Mayıs’ta olacak olan seçim bildiğimiz gibi klasik bir seçim değildir. O nedenle hepinize sesleniyorum, arkadaşınıza, komşularınıza gidin ve bu kirli sistemi, faşist düzeni ayrıntısıyla, sabırla onlara hakikati anlatın” diye konuştu.

VAN

Van'da kitlesek kutlanan Newroz'da teciridin kaldırılması talebi dile getirildi. HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Masayı devirenler bilsin ki HDP var. HDP o masayı muhatabıyla mutlaka kuracaktır. Şimdi önümüzde seçimler var. Bir oyumuzu bile ziyan etmeyeceğiz. O oylar onlarca yıllık mücadelenin emanetidir. Biz, çok güçlü bir şekilde Meclis’e döneceğiz” diye konuştu.

ANKARA

Ankara'da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla düzenlenen Newroz mitinginin adresi Anıtpark oldu. Mitingte konuşan Hüseyin Gökoğlu, “Zulüm ve baskı düzeni gidecek, halkların baharı gelecek. Depremde açığa çıkan toplumsal birlik ve dayanışma ruhuyla, yitirdiğimiz canları Newroz alanlarında anıyor, öfkemizi ve toplumsal bilincimizi kuşanıyor, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırıyoruz” dedi.

İSTANBUL

İstanbul Newroz'unda barış ve özgürlük talebiyle bir araya gelen yurttaşlar, iktidara tepkilerini dile getirdiler, depremde yaşamını yitirenlerin hesabının sorulacağını vurguladılar.

İZMİR

İzmir, Muğla, Aydın, Manisa ve Denizli'de kutlanan Newrozlarda depremlerde, sel felaketinde ve barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler unutulmadı.

BURSA

Bursa’da yağmurlu ve soğuk havaya rağmen yüzlerce kişi Newroz’da bir araya geldi. Kahramanmaraş merkezli depremler ve Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketi nedeniyle bu yıl Bursa Newroz Tertip Komitesi’nin çağrısı doğrultusunda etkinlikler kapsamında kutlamalar yapılmadı.

Arabayatağı Pazar Alanı’nda gerçekleştirilen Newroz etkinliğine yüzlerce yurttaşın yanı sıra siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstifa eden Adıyaman Valisi, şiir yazıp "iftira" ve "haysiyet avı" dedi

SONRAKİ HABER

2023 Ankara Newroz'u: "Baskı düzeni gidecek, halkların baharı gelecek"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa