20 Mart 2023 16:13

Bir 128 milyar dolar daha gitti

Bloomberg hesaplarına göre, Aralık 2021’den bu yana Merkez Bankasının döviz kurlarını tutmak için “arka kapı” müdahaleleri 128 milyar dolara ulaştı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ekonomi koltuğunda oturduğu dönemde, dolardaki yükselişi durdurmak için başlatılan Merkez Bankasının kaynaklarını kullanma geleneği sürüyor.

Bloomberg hesaplarına göre, Aralık 2021’den bu yana Merkez Bankasının döviz kurlarını tutmak için “arka kapı” müdahaleleri 128 milyar dolara ulaştı.

DAHA DA ARTABİLİR

Dolar kurundaki yükselişi durdurmak için devreye sokulan kur korumalı mevduat uygulamasına rağmen Merkez Bankası dolarlarının satışı durmadı.

Merkez Bankasının dolar satışı 2023’te hız kazanırken, Suudi Arabistan’dan gelen 5 milyar dolar sonrası satışın daha da artması bekleniyor.

Albayrak döneminden sonra muhalefet partileri, Merkez Bankasının döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu miktarın nereye gittiğinin bilinmediğini gündeme getirip, “28 milyar dolar nerede?​” kampanyası başlattı.

DOLARLAR KİMLERE GİTTİ

Merkez Bankası (TCMB), Bakan Albayrak döneminde rezervlerindeki 128 milyar doların satılmasının nedenini, “Türkiye’de artan sermaye çıkışları, azalan doğrudan yatırımlar, turizm ve ihracatta yaşanan hızlı daralma nedeniyle ekonomide yüksek tutarda döviz talep fazlası ortaya çıkması” olarak açıklamıştı.

128 milyar dolar ile reel sektör, finans kesimi ve kamu kurumlarının ihtiyaçlarının karşılandığını savunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mansur Yavaş'tan "Çalışmalara katılmayacak" iddiasına yalanlama geldi

SONRAKİ HABER

Diyanet personeli deprem bölgesinde yabancı gazetecilerin kameralarını parçaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...