20 Mart 2023 12:44

İMO: Yetkililer bazı binalardaki hasar tespitlerini değiştirdi

İMO tarafından depremlerle ilgili hazırlanan raporda hasar tespit çalışmalarına müdahale edildiği bazı binalardaki hasar tespitlerinin daha sonra yetkililer tarafından değiştirildiği duyuruldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 6 Şubat 2023 Maraş depremine dair hasar tespit raporunu yayımladı. Birçok kişinin mesleği sorgulanmadan çalışma gruplarının değiştirildiği belirtilen raporda, bazı binalardaki hasar tespitlerinin daha sonra yetkililer tarafından değiştirildiği duyuruldu.

On binin üzerinde eğitimli ve gönüllü üyenin yaklaşık 200 bin binada hasar tespit çalışmasına katıldığı belirtilen raporda, çalışmalara müdahale edildiği, vatandaşlarda güven kaybının meydana geldiği ve hasar tiplerine de müdahale edildiğinin gözlemlendiğini ifade edildi. Depremin değil binanın öldürdüğünü bir kez daha hatırlatan İMO, yakın bir zamanda hasar tespit çalıştayı düzenleyeceklerini de duyurdu.

“ÇALIŞMALAR ‘VERSİYON 3’ E GÖRE YAPILDI”

Yapılan çalışmalarda bir amacın mevcut binaların yıkım ve güçlendirme seçeneklerinin belirlenmesiyken, diğer amacın da hasarsız ve az hasarlı binalara dönüşü olabildiğince hızlandırmak olduğu kaydedilen raporda, “Ancak yaşadığımız depremde birçok örnekte gördüğümüz üzere ‘hasarsız veya az hasarlı’ olarak sınıflandırılan birçok bina, yapısal olmayan hasarlar sebebiyle vatandaşların geri dönmesine pek de uygun değildir. Mevcut deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirdiği kamu çalışanları ve İnşaat Mühendisleri Odası gönüllüleri tarafından ‘Versiyon 3’ e uygun olarak yapılmaya çalışılmıştır” dedi.

“İMO YAKLAŞIK 200 BİN BİNADA ÇALIŞMA YÜRÜTTÜ”

Deprem öncesinde olası bir depremde görev almak için birçok eğitimden geçen 900 sertifikalı üyesinin hazır olduğunu belirten İMO’nun raporunda şöyle denildi: “Depremin sekizinci gününden itibaren Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün direkt ilişki kurması ve sahadaki çalışmalara kendi koordinasyonumuzla destek olmamız konusundaki talepleri doğrultusunda öncelikli olarak Hatay ve Malatya ardından Adıyaman, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a koordine ekiplerimiz yönlendirildi” dedi. Bölgede faydanın sağlanması açısından en az 6 gün koşuluyla hasar tespit çalışmalarına katılan kişi sayısının 8 bin 944, çalışmalara katılan üye sayısının ise 2 bin 155 olduğunu ve 200 bin binada çalışma yürütüldüğü açıklandı.

“BİR HAFTADA TAMAMLANACAK BASKISI”

Çalışmalar süresince yaşanan sıkıntılara da yer verilen raporda, birçok kişinin mesleği dahi sorgulanmadan çalışmalarının gruplarının oluşturulduğunu belirterek, aslında az hasarlı veya hasarsız yapıların sistemde ağır hasarlı veya yıkılacak olarak görünmesinin de vatandaşlar arasında güven problemi yaşanmasına sebep olduğunu ifade etti. Raporda, “Hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde tamamlanacağına dair açıklama hem bölgede hem de kriz merkezinde kamu çalışanları tarafından talimat olarak kabul edildiğinden sahada çalışan gönüllülerin üzerinde bir baskı oluşmasına, hatta bazı bölgelerdeki koordinasyon birimlerinin üyelerimizle amir-memur ilişkisi oluşturmaya çalışmasına sebep oldu. Titizlikle yürütülmesi gereken hasar tespit çalışmalarında gerçeklikle ilgili olmayan bu tür süre baskıları yapılan çalışmaların güvenilirliğini de zedeler niteliktedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

"HASAR TESPİTTE MÜDAHALE VE YÖNLENDİRME YAPILMAYA ÇALIŞILDI"

Ayrıca bazı yerlerde münferit yaşanmasına rağmen çalışmalara müdahale edildiği aktarılan raporda, “Kimi bölgelerde kamu binalarının hasar tespit sonuçlarının bölgedeki yetkililer tarafından uygun görülmeyerek pasife alındığı, daha sonra kendi ekipleri tarafından yapılan tespitlerle yeni hasar durumları belirlendiği gözlenmiştir” dedi.“Çalışma yapılan bazı bölgelerde siyasetçilerin yaptıkları açıklamalara paralel olarak yapıların hasar tiplerine dair müdahale ve yönlendirmeler yapılmaya çalışıldığı gözlenmiştir. (Orta hasarları, ağır hasara çevrilmesi gibi)” denilen raporda, bunun bir örneğinin yıkımın yoğun olduğu Hatay Samandağ’da yaşandığını aktarıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın çalışmalarında kurum ile bir protokol yapılmasının faydalı olacağı belirtilerek, “Bu protokol kapsamında çalışma yürütülen bölgedeki AFAD’ın koordine ekipleri ile direkt bir temas sağlanması ulaşım, barınma gibi sorunların çözülmesi açısından faydalı olacağı gibi çalışma yürütülen bölge hakkında da odamızın karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerekmektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EÜ Hastanesi işçileri: Taleplerimiz kabul edilene kadar eylemlerimiz devam edecek

SONRAKİ HABER

Darıca depreme hazırlık ekibi ilk yardım eğitimi aldı: EMEP'in başlatmış olduğu çalışma çok kıymetli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...