18.03.2023 17:02

Emsal kararlara rağmen beraat ve göreve iade verilmiyor

Mahkemelerden göreve iade kararları çıkmasına rağmen Barış Akademisyenlerinin yaşadıkları hukuksuzluklar son bulmadı. Özellikle bazı üniversiteler mahkeme kararlarını uygulamamak için direniyor.

Emsal kararlara rağmen beraat ve göreve iade verilmiyor

'Bu suça ortak olmayacağız' yazılı pankart | Fotoğraf: İzmir Dayanışma Akademisi

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için görevlerinden ihraç edilen akademisyenler için mahkemelerden göreve iade kararları çıkmasına rağmen hukuksuzluklar son bulmuş değil. Özellikle bazı üniversite yönetimleri göreve iade kararlarını uygulamamak için direnirken Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen Onur Hamzaoğlu ve Mersin Üniversitesi’nden ihraç edilen Yasemin Karaca’nın yaşadıkları ise hukuksuzluğun bir diğer boyutu.

Fransa’da bulunduğu süreçte pasaportu iptal edilen ve bu sebeple Türkiye’ye giremeyen Karaca ve açtıkları idare mahkemesinde idarenin uygulamasının değil, hakkında kamudan çıkartıldıktan sonraki döneme ait iddialar üzerinden söyleyen Hamzaoğlu yaşadıkları hukuksuzlukları Evrensel’e anlattı.

"MAHKEME, KARARI DEĞİL BİZİ YARGILIYOR"

Barış Akademisyenleri hakkında 2016’nın temmuz ayında ilan edilen OHAL Komisyonu’nun kararlarını mahkemeye veren akademisyenlerden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu 16 Mart 2023’te başvurusuna ret cevabı aldı. Hamzaoğlu Ankara 21. İdare Mahkemesinin baktığı dava süresince yaşanan hukuksuzları anlatırken “Mahkeme idarenin kararını, hukuka uygunluğunu değil; başvuru yapan bizler hakkında savcılıktan, üniversiteden alınan istihbari bilgiler üzerinden bizi yargılıyor” diye başlıyor söze. Hamzaoğlu kendisi ve bir barış akademisyeni için daha aynı mahkeme tarafından verilen olumsuz kararın şahsi ve beklenen kararlar olduğunu düşünüyor.

1 Eylül 2016’da ihraç edilen Hamzaoğlu’nun yargılama sürecinde karşısında bu tarihten sonra yaptığı açıklamalar da çıkarılıyor. Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcülüğü yaptığı sürede okuduğu ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ başlıklı basın açıklaması sebebiyle çıkarılan gözaltı kararı da bunlardan biri. Dava tarihinden iki buçuk yıl sonra gerçekleşen olayların davaya konu edilmesinin hukuksuzluk olduğunun altını çizen Hamzaoğlu “Gerçek barış gelene kadar mücadele edeceğiz” diyor.

EMSAL KARARLARA RAĞMEN BERAAT VERİLMİYOR

Yasemin Karaca da Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenlerinin ihracına yönelik aldığı “hak ihlali” kararına rağmen hâlâ göreve iade edilmeyen akademisyenlerden. Karaca’nın birkaç Barış Akademisyeni ile birlikte yargılandığı davası İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizlik kararı vermesi üzerine Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Karaca’nın hâlâ göreve iade edilmemesinin nedeni ifadesi alınmadan beraat kararı verilen Barış Akademisyenlerine ilişkin emsal karara rağmen mahkemenin Karaca’dan ifade istemesi. Belçika’da bulunduğu süre içinde pasaportu iptal edilen ve yeniden pasaport çıkaramayan Karaca “Benim zaten savcılıkta ifadem var. Yeni ifade de vermeye hazırım fakat Türkiye’ye giremiyorum, konsoloslukta ifade talebim ise kabul edilmiyor” şeklinde anlatıyor durumun hukuksuzluğunu.

Süreç uzadıkça daha fazla mağdur olduğunu ifade eden Karaca “Terörist muamelesi görüyoruz. Onca emsal karara rağmen beraat kararı verilmiyor. Bu yüzden ne pasaport alabiliyorum ne de işe iade başvurusu yapabiliyorum” diyor. Karaca’nın bir sonraki duruşması 23 Mart Perşembe günü saat 10.10’da Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 21:18

Son yağışlardan sonra İSKİ baraj doluluk oranlarını açıkladı

İSKİ’nin 31 Ocak 2026 verilerine göre İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 28,24'e yükseldi. Yağışlarla artış yaşansa da bazı barajlarda seviyeler kritik düzeyde. Yaz ayları için risk devam ediyor.

Son yağışlardan sonra İSKİ baraj doluluk oranlarını açıkladı

Fotoğraf: Ekin Şafak Arslan/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

02.02.2026 12:27

İhlas Holding CEO’su Epstein belgelerinde: Ören'den açıklama geldi

ABD Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı yeni Epstein belgelerinde, İhlas Holding CEO’su Ahmet Mücahid Ören’in Ghislaine Maxwell ile yaptığı e-posta yazışmaları yer aldı. Ören açıklama yaptı.

İhlas Holding CEO’su Epstein belgelerinde: Ören'den açıklama geldi

Fotoğraf: İhlas Holding

02.02.2026 17:21

Trump 'işgal' listesi yaptı: Kanada 51, Grönland 52, Venezuela 53'üncü eyalet

ABD Başkanı Donald Trump "Alfalfa Club"ın organizasyonunda Kanada, Grönland ve Venezuela "eyalet olacak" deyip "işgal şakası" yaptığını söyledi.

Trump 'işgal' listesi yaptı: Kanada 51, Grönland 52, Venezuela 53'üncü eyalet

Fotoğraf: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

02.02.2026 10:39

TİS süreci tıkandı, grev başladı: Özel İtalyan Lisesinde ders zili grev için çaldı

Özel İtalyan Lisesinde TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine emekçiler greve çıktı. Tez-Koop-İş Sendikası, ücret eşitsizliği giderilene kadar mücadelenin süreceğini açıkladı.

TİS süreci tıkandı, grev başladı: Özel İtalyan Lisesinde ders zili grev için çaldı

Fotoğraf: Tez-Koop-İş

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
02.02.2026 14:24

Arazi kavgası iki günde büyüdü: Komandolar müdahale etti, 11 yaralı

Urfa’nın Akçakale ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada iki gün içinde 11 kişi yaralandı, olaylara jandarma komando birlikleri müdahale etti.

Arazi kavgası iki günde büyüdü: Komandolar müdahale etti, 11 yaralı

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 10:45

İsrail'in ABD’ye İran ile ilgili 3 şart öne sürdüğü iddia edildi

İsrail basınına göre İsrail, ABD’ye İran’la olası bir anlaşma için nükleer ve balistik füze programının sonlandırılması ve vekil güçlere desteğin kesilmesi şartını iletti.

İsrail'in ABD’ye İran ile ilgili 3 şart öne sürdüğü iddia edildi

Fotoğraf: Aerra Carnicom/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!