Adıyaman'daki meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütleri: Kentin inşasında önerilerimiz dikkate alınsın

Adıyaman’da meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve Adıyaman Barosunun ortak açıklamasında kentin yeniden inşası sürecinde önerilerin dikkate alınması, acele edilmemesi çağrısı yapıldı.

17 Mart 2023 13:15
Paylaş

Adıyaman’da bulunun meslek odaları, sivil toplum örgütleri, sendikalar, cemiyetler, dernekler, muhtarlar ve Adıyaman Barosu, şehrin yeniden imarı, inşası ve ekolojik sorunlarıyla ilgili ortak açıklama yaparak önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Kent merkezinde bulunan tarihi Ulu Cami’nin enkazında gerçekleşen ortak açıklamayı Adıyaman Baro Başkanı Bilal Doğan yaptı. Ulu Cami’nin tarihi önemine dikkat çeken Doğan, Adıyaman’ın ilk kurulduğu mekanların başında geldiğini hatırlatarak, kente sahip çıkmak için açıklamayı burada yaptıklarını söyledi. 

"TOKİ’NİN TEK TİP PROJELERİ ÇÖZÜM DEĞİL"

Acil olarak konut ihtiyacı olduğunu belirten Doğan şunları söyledi: “Ancak konut yapma işi aceleye getirilmemeli şehrin soyso-kültürel yapısına ve yaşam alışkanlığına uygun konutlar yapılmalıdır. TOKİ tek tip projelerinin kültürümüze uymadığı bilinen bir gerçektir. Uzmanlar zemin etütlerinin yapılmasını ve artçı depremler nedeniyle zeminin hazır hale gelmesinin beklenmesini önermektedir. Bu durumda yapılması gereken insanların barınması için acil olarak konteyner kentler oluşturmaktır. Önceliğimiz konut yapmak değil, yeniden kentimizi kurmak olmalıdır. Mahalle bazlı yeni konutların belirlenmesi ile tüm mahallelerin mevcut durumu o mahalledeki sağlam zeminlere 3-4-5 katlı olarak inşa edilmeli, konutlar kendi elektrik enerjisini üretecek şekilde dizayn edilmelidir. Şehrin imar durumu hızlıca belirlenmeli ve vatandaş yıkılan binalarının yeniden yapmak istediğinde devlet tarafından destek verilmelidir.”

"HASAR RAPORLARI ACELEYE GETİRİLDİ"

Binaların hasar durum raporları aceleye getirilerek hazırlandığına dikkat çeken Doğan, “Birçoğu binaların içine girilmeden dışarıdan gözlemleyerek hazırlanmıştır. Bu nedenle raporların hatalı olma ihtimali çok yüksektir. Özellikle orta hasar verilen binalarda yeniden rapor alınmalı ve tadilat ile kurtarılabilecek binaların ayakta kalması sağlanmalı. Az ve orta hasarlı binalara devlet desteği sağlanmalıdır” dedi.

Enkaz kaldırma çalışmalarının halk sağlığına zarar vermeden yapılması sağlanması gerektiğini belirten Doğan, “molozların döküldüğü alanların şehrin ekolojik dengesine zarar vermeden tespit edilmesi gerekmektedir” dedi.

Doğan, Adıyaman’ın yeniden imar ve inşası için yapılacak çalışmaları ilişkin de, “Yapılacak işlerde işgücünden, imalatına, esnafından, mimar-mühendisine, ticari işletmesine kadar yapılacak olan alım ve teminlerin öncelikle yerel kaynaklardan sağlanması ve bu şekilde şehrin yeniden ayağa kalkmasına öncelik verilmelidir” diye konuştu.  İktidara seslenen Doğan, acil olarak Adıyaman kent koruma ve yaşatma platformu kurularak yapılacak çalışmaların bu platform ile birlikte yürütülmesi sağlanması çağrısında bulundu.  (AdıyamanEVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Çadırda yaşayan kas hastası Mehmet kendisi ve engelliler için konteyner istiyor

SONRAKİ HABER

İngiltere'de işçiler hükümeti köşeye sıkıştırıyor: Sağlıkçılara yeni teklif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...