16 Mart 2023 17:29

Halepçe'de katledilenler anıldı: Unutmayacağız

Halepçe Katliamı’nın 35’inci yılında katliamda yaşamını yitirenler anılarak Saddam diktatörlüğü lanetlendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halepçe Katliamı’nın 35’inci yılında katledilenler anıldı. Halepçe Katliamı’na ilişkin yapılan açıklamalarda katliamda yaşamını yitirenler anılarak Saddam diktatörlüğü lanetlendi.

HDP Batman İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Halepçe nayê ji bîr kirin” pankartı açıldı. Açıklamaya, yerlerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eş Başkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, Batman Emek ve Demokrasi Platformu, HDP, DBP, Yeşil Sol Parti Batman İl Örgütleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

"ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BİTİREMEDİLER"

Basın metnini okuyan Yeşil Sol Parti Batman İl Eş Sözcüsü Sedef Özdemir, katliamın Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bitiremediğini belirterek, “5 bin Kürt’ün katledildiği ve hafızalara annelerin evlatları üzerine cansız bedenleriyle kapaklandığı fotoğraflarla kazınan Halepçe Katliamı’nı unutmayacağız. Kürt çocuklarının ‘Dayê bêhna sêvan tê/Anne elma kokusu alıyorum’ feryatlarını unutmayacağız. Halepçe Katliamı’nın müsebbibi Saddam Rejimi olsa da rejime Kürtler üzerinde denemesi için kimyasal silah verenleri unutmayacağız” dedi.

EMEP: UNUTMAYACAĞIZ

Emek Partisi Genel Merkezi ise yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Saddam diktatörlüğü 35 yıl önce özgürlük mücadelesini boğmak için Irak’ta 5 bini aşkın insanı kimyasal silahlarla katletti. #HalepçeKatliamı; Kürt halkına karşı uygulanmış bir insanlık suçu, tarihin en karanlık sayfalarından biridir. Unutmayacağız! Helepçe û enfalan ji bîr nekin!”

İHD: KÜRT SOYKIRIM GÜNÜ OLARAK TANINSIN

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Halepçe Katliamı’nın 35’inci yıl dönümünde katliamı lanetleyerek açıklamada, Enfal Katliamı’ndan bugüne Kürtlerin hâlâ tehdit altında olduklarına dikkat çekti.

İHD’nin, Türkiye’de Halepçe Katliamı’nın anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü “Kürt Soykırımı Günü” olarak tanıma kararı aldığını ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasının talep edildiği açıklamada şunlara yer verildi: “Soykırım suçu, BM Roma Statüsü’nde ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacı ile işlenen öldürme, bedensel veya zihinsel zarar verme, fiziksel varlığı ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirme, yani göç ettirme, grup içinde doğumları engellemek amacı ile tedbirler alma ve gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletme olarak tanımlanmaktadır. Saddam Hüseyin rejiminin özellikle Enfal Operasyonu kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçlar soykırım suçudur. Bu nedenle de yapılanların soykırım olarak adlandırılması gerekmektedir. Nitekim 1 Mart 2010’da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak tanımıştır. Soykırım gibi en ağır suçun işlendiğini kabul etmek gelecekte oluşabilecek benzeri suçları önlemekte caydırıcı bir rol oynayacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Polinas işçileri: Baskılar son bulsun, koşullar iyileştirilsin

SONRAKİ HABER

Sri Lanka’da kemer sıkma politikalarına karşı grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...