16 Mart 2023 17:04

50 bini aşkın eğitimci Yeni Zelanda’da grevde!

Yeni Zelanda'da 50 binden fazla eğitimci, daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret için greve çıktı.

Fotoğraf: Western Bay of Plenty PPTA

Paylaş

Yeni Zelanda genelinde 50 binden fazla eğitimci greve gitti.

Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğretmenleri ve okul müdürleri daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek ücret için İlkokul Sonrası Öğretmenler Derneği (PPTA) ve Yeni Zelanda Eğitim Enstitüsü (NZEI) Te Riu Roa tarafından salı günü yapılan son görüşmelerin de başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından greve çıktı.

Stuff muhabirine konuşan öğretmenler, az sayıda öğretmenin çok sayıda çocukla ilgilenmesinin işlerini yapmalarını zorlaştırdığını söylüyorlar. Bazı öğretmenlerin geçinebilmek için ikinci bir işte çalışmak zorunda kalmalarının aldıkları ücretin yetersizliğini gösterdiğini ifade ettiler.

BAKAN, GREVCİ ÖĞRETMENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Yeni Zelanda genelinde on binlerce öğretmen daha iyi ücret ve koşullar için yürürken Eğitim Bakanı, Parlamentodan grevci öğretmenlere seslenerek “Daha iyisini yapacağız, Bu ülkedeki çocukları savunduğunuz için, koşullarınızı savunduğunuz için çok ama çok içtenlikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Yeni Zelandalı öğretmenler, Eğitim Bakanlığının enflasyonun altında ücret tekliflerini ezici bir çoğunlukla reddetti.

PPTA üyelerine iki yıla yayılmış toplam 6 bin dolarlık toplu ödeme teklif edilirken, NZEI üyeleri 4 bin dolarlık ilk ödemeyi ve ardından Aralık 2023'te 2 bin dolarlık bir ödemeyi ve yüzde 3'lük ücret artışını reddetti.

Geçtiğimiz yıl ülkede tüketici fiyatları yüzde 7,2, gıda fiyatları ise yüzde 12 oranında arttı. Halihazırda yılda 70 bin dolar alan birkaç yıllık deneyime sahip bir ortaöğretim öğretmeni için bu ücret teklifi yıllık yüzde 4'ün biraz üzerinde bir orana denk geliyor; bu da alım gücünde ciddi bir düşüş demek.

Halihazırda yılda sadece 51 bin 358 dolar -saat başına asgari ücretten 1,99 dolar daha fazla- alan yeni başlayan ilkokul öğretmenlerine ilk yıl için yüzde 7,8’lik zam teklif edildi. Bu teklif de ücretlerin dondurulması anlamına geliyor. En deneyimli öğretmenler ise iki yıla yayılmış olarak yalnızca yüzde 7,6 oranında zamlı ücret alabilecekler.

DÜNYA GENELİNDE ÖĞRETMEN GREVLERİ

Birleşik Krallık'ta 200 binden fazla öğretmen kısa bir süre önce yüzde 12'lik bir ücret artışı talebiyle grev eylemi yaptı. Gıda fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığı Portekiz'de de toplu öğretmen grevleri patlak verdi. Fransa'da yaklaşık üç milyon işçi bu ayın başlarında emeklilik kesintilerine karşı genel greve gitti; bu, 1968'den bu yana ülkenin en büyük grevi oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İZENERJİ'de TİS tıkandı, işçiler taleplerinin arkasında

SONRAKİ HABER

Polinas işçileri: Baskılar son bulsun, koşullar iyileştirilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa