02 Kasım 2022 10:18
Son Güncellenme Tarihi: 02 Kasım 2022 16:53

Öğretmenler ücret eşitsizliği ve mesleki ayrımcılığa karşı iş bıraktı

Başta öğretmenler arasında ayrımcılık yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve diğer sorunlara karşı birlikte eylem kararı veren eğitim sendikalarına üye öğretmenler ülke çapında iş bıraktı.

Kocaeli | Fotoğraf: Gözde Meydan/Evrensel

Paylaş

14 eğitim sendikasının çağrısı üzerine öğretmenler yurt genelinde iş bıraktı. Yıllar sonra bu çapta gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin yarattığı heyecan ve coşku eylem alanlarına yansıdı. Bazı sendika merkezlerinin eylem alanlarını ayrıştırma çabası, pek çok merkezde öğretmenlerin birleşme iradesine yenik düştü.

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler ülke çapında iş bıraktı. Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-SEN ve Engelsiz Eğitim Sen’in çağrısı ile sabah saatlerinde iş bırakan öğretmenler okul bahçelerine grev pankartları astı. Uzun yıllar sonra iş kolunda örgütlü sendikaların ortaklaşarak aldığı iş bırakma kararının yarattığı heyecan ve coşku okul bahçelerine ve eylem alanlarına yansıdı. Eylemlere emek ve demokrasi güçleri de destek verdi.

Ankara'da eğitim emekçileri açıklamayı Ulus Meydanı'nda yaptı.

İstanbul'da ise öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bulunduğu Çemberlitaş'a giderken polis tarafından engellendi.

Ege illerinde iş bırakmalara katılım yoğundu ve eylemler kitlesel geçti.

VELİLERDEN VE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERDEN DESTEK

İş bırakma kararına imza atmayan Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in üyeleri de okul bahçelerinde kısa açıklamalar yapan meslektaşlarına alkışlarla ve sözlü olarak desteklerini iletti. Bazı Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen üyeleri ise sevk raporu alarak derslere girmedi. Okullarda görevli sözleşmeli öğretmenler de güvencesiz çalıştırılmaları nedeniyle iş bırakmaya katılamasa dahi eylemleri desteklediklerini ifade etti. İş bırakma eylemine pek çok veli de öğrencilerini okula göndermeyerek destek verirken bazı yerlerde okul idareleri sınıf birleştirerek iş bırakma eylemini etkisizleştirmeye çalıştı.

MERKEZLER AYRIŞTI, YERELLER BİRLEŞTİ

Eğitim Sen’in eylem ve açıklamaları ortaklaştırma çağrısının kabul edilmemesi nedeniyle İstanbul, İzmir, Ankara gibi metropollerde sendikalar ayrı alanlarda basın açıklamaları yaparken; diğer pek çok ilde sendika merkezlerinin ayrışan tutumlarına rağmen ortak eylemler yapıldı.

Öğretmenler gerçekleştirdikleri basın açıklamalarında, mesleği itbarsızlaştıran, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine tepki gösterdi, 19 Kasım’da gerçekleştirilecek kariyer basamakları sınavının iptalini istedi.

"AYRIM KALDIRILSIN, EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET SAĞLANSIN"

Öğretmenler arasındaki aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımının ortadan kaldırılması taleplerinin yıllardır bakanlık tarafından dikkate alınmadığını ifade eden öğretmenler, “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” dedi.

Eylemlerde madde madde taleplerini sıralayan öğretmenler bu taleplerin sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim emekçilerinin talepleri olduğunu vurgulayarak ortak mücadelenin sürdürülmesi çağrılarında bulundu.

‘ÖĞRETMENLERİN KATILIMIYLA YENİ KANUN HAZIRLANSIN’

Eğitim sendikalarından temsilcilerin, alanda uzman eğitimcilerin de katılımıyla öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanması çağrısında bulunan öğretmenler, bakanlığa “Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” çağrısında bulundu. 

EYLEMLERDEN NOTLAR

  • Ortak iş bırakma kararına imza atmalarına rağmen sendika merkezlerinin eylemleri ayrıştırma çabası pek çok kentte öğretmenlerin birleşme iradesi karşısında etkisiz kaldı. Bursa, Kocaeli, Antalya, Kırklareli, Çorum, Malatya, Giresun, Edremit, Didim gibi pek çok il ve ilçede farklı sendikalara üye öğretmenler ortak eylemler, yürüyüşler gerçekleştirdi, ortak basın metinleri okudu. Eylemlerin ortaklaştırıldığı merkezlerde katılım ayrı yapılan yerlere nazaran daha kitlesel ve coşkulu oldu.
  • Ortak basın açıklamalarında ortak sorunlara dikkat çekilerek “Taleplerimiz sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir” denildi ve ortak mücadelenin sürdürülmesi çağrılarında bulunuldu.
  • Ege bölgesindeki pek çok kent ve ilçede sendikalar büyük oranda eylemlerini ortaklaştırdı. Denizli, Manisa, Aydın, Muğla merkez ve ilçelerinde ortak eylemler yapıldı, basın açıklamaları Eğitim Sen ve Eğitim-İş temsilcileri tarafından ortak okundu.

AYRIŞAN EYLEMLERİ ÖĞRETMENLER BİRLEŞTİRDİ

  • Ankara ve Mersin’de sendikalar ayrı saatlerde aynı alanlarda basın açıklaması yaparken öğretmenler kendi sendikalarının eyleminin yanı sıra diğer eyleme de katılarak destek verdi.
  • İstanbul Kartal’da iş bırakan Eğitim Sen üyeleri Neyzen Tevfik Meydanı’nda buluştu. Aynı alana gelen Eğitim-İş üyesi öğretmenler de alanda alkışlarla karşılandı. Birlikte fotoğraf çektiren öğretmenler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları attı.
  • Kocaeli’de Eğitim Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Eşit Haklar Sendikalarının ortak çağrısı üzerine 2 bine yakın öğretmen bir araya gelerek İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kapısına grev pankartını astı. Daha sonra öğretmenler sloganlarla İzmit Kent Meydanı’na yürüdü.

ACİL TALEP: KARİYER SINAVI İPTAL EDİLSİN!

Yurdun dört bir yanında gerçekleştirilen eylemler ve basın açıklamalarında şu talepleri dile getirildi:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavı iptal edilsin
  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödensin
  • Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlansın
  • Kamuda mülakat uygulaması son bulsun
  • Tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılsın, aile çocuk yardımı tutarları artırılsın
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilsin
  • Öğrencilerin eğitim, barınma ve beslenme hakları devlet güvencesine alınsın ve kamusal eğitim sağlansın

KARTAL'DA EĞİTİM SEN VE EĞİTİM-İŞ'LİLER BİR ARAYA GELDİ

Kartal’da iş bırakan Eğitim Sen üyeleri Neyzen Tevfik Meydanı’nda buluştu. Aynı alana gelen Eğitim-İş üyesi öğretmenler de alanda alkışlarla karşılandı. Birlikte fotoğraf çektiren öğretmenler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları attıktan sonra kendi sendikalarının açıklama yapacakları alanlara doğru yola çıktı.

Kadıköy’de iş bırakan Eğitim Sen üyeleri İskele Meydanı’nda kısa bir açıklama yaptıktan sonra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılacak açıklamaya katılmak üzere vapura bindi.

Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube üyeleri şube binası önünde buluşarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü merkezi yürüyüşün yapılacağı Çemberlitaş'a gitti. İş bırakma eylemine pek çok veli de öğrencilerini okula göndermeyerek destek verdi. Pek çok okulda ise okul idareleri sınıf birleştirerek derslere devam etti.

KOCAELİ

Kocaeli’de Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Eşit Haklar Sendikası üyesi öğretmenler saat 10.30’ta İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde toplandı, okulun kapısına grev pankartını astı.

Öğretmenler okul önünden İzmit Kent Meydanı’na “Susma haykır, ÖMK’ya hayır” sloganlarıyla yürüdü.

GEBZE

Gebze’de Eğitim-İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen ve Eğitim-Söz-Sen'in çağrısıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) karşı greve çıkan öğretmenler, kanunun geri çekilmesini talep etti. Gebze’deki eğitim sendikalarına üye öğretmenler Eski Çarşı tarihi çeşme önünde bir araya geldi. Öğretmenler buradan slogansız bir şekilde Gebze Kent Meydanına yürüdü. Meydanda, "Öğretmeniz haklıyız kazanacağız", "Susma hayır ÖMK'ye hayır" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atan öğretmenler burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır bir konuşma yaptı, Eğitim-İş Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Bülent Metin ise sendikaların ortak metnini okudu.

ANTALYA'DA TÜM SENDİKALARDAN ORTAK EYLEM

Antalya'da iş bırakma kararı alan 14 sendika, eylemde de birleşebildi. "Mesleğimizin onuru, çocuklarımızın geleceği için iş bırakıyoruz" diyen öğretmenlerin yürüyüşü Aydın Kanza Parkından başladı.  Öğretmenler sloganlarla açıklamanın yapıldığı Cumhuriyet Meydanına yürüdü.

ADANA’DA ORTAK TALEPLER ORTAK EYLEMDE BULUŞAMADI

İş bırakan 14 sendikadan Eğitim Sen ve Eğitim-İş Adana şubeleri ayrı ayrı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Her iki sendika da ortaklaşılan kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim taleplerini dile getirdi. Ancak Atatürk Parkı’nda iki ayrı açıklama gerçekleştirildi. “Birleş birleşe kazanacağız” sloganlarının atıldığı alanda iki sendika üyesi emekçilerin birleşme talebi hayata geçirilemedi.

Eğitim Sen, açıklamasında diğer sendikaların olumsuz tutumu nedeni ile ortak talepleri alanda ortaklaştıramadıklarını açıkladı. Eğitim Sen ve Eğitim İş, yöneticilerini verdiği bilgiye göre Adana’daki tüm okullarda iş bırakma eylemine katılım oldu. Ancak Eğitim Bir Sen ve Türk Eğitim Sen’in destek vermediği iş bırakma eylemine okullarda tam katılım sağlanamadı.

MERSİN'DE SENDİKALAR İKİ AYRI SAATTE EYLEM YAPTI, EMEKÇİLER İKİSİNE DE KATILDI

Mersin’de 1 günlük iş bırakan öğretmenler iki ayrı basın açıklaması taleplerini duyurdu. Saat 10.30’da Özgür Çocuk Parkında toplanan Eğitim Sen davul zurna eşliğinde halaylar çekerek taleplerini sloganlarla haykırdılar. Mitinge Mersin Emek Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Eğitim Sen açıklaması bittikten sonra saat 12.00 sularında Eğitim-İş de aynı alanda mitingini gerçekleştirdi. Sendikalar ayrı ayrı miting yapma kararı almalarına rağmen eğitim emekçileri her iki mitinge de katıldı.

Tarsus'taki eylemde de coşkulu katılım dikkat çekti. Eylemde açıklamayı Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel okudu.

BURSA

BURSA Bursa’da Fomara Meydanı’nda bir araya gelen eğitim emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanununun iptal edilmesini istedi. 14 farklı eğitim sendikasının yaptığı ortak eylemde eğitim sendikaların şube başkanları ayrı ayrı metin okudu. Eğitim sendikalarının yaptığı açıklamalarda talepler sıralanırken, “Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenler arasında yeni ayrımlara yol açacağı, eğitimcilerin kariyer değil insanca bir yaşam istediği” vurgusu yapıldı. Mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyleyen eğitimciler, “Öğretmenlerin yoksulluk sınırının altında maaş aldığını, eğitim çalışanlarının artık geçinemediğini” söylediler. Yapılan açıklamadan sonra eğitim emekçileri halaylarla iş bırakma eylemini sürdürdü.

Eğitim Sen Kestel temsilciliği okullara, “Bu işlerinde grev var” pankartı asarak okullarından Kestel Meydanına inerek açıklama yaptı.

GİRESUN'DA AÇIKLAMA METNİ DE ORTAKLAŞTI

Sendikaların eylemlerinin ortaklaştığı illerde genelde her sendkanın şube başkanları peş peşe açıklamalar yaptı. Ancak Giresun'da açıklama metni de ortaklaştı. Eğitim emekçileri, kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesi için Milli Eğitim Bakanlığına çağrı yaptı. Eylemde "Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir" denildi.

ÇORUM

14 eğitim sendikasının, öğretmenleri unvanlara bölüp eşitsizlik yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı oluşturduğu Eğitim Sendikaları Güç Birliği tarafından alınan eylem kararı doğrultusunda öğretmenler Çorum’da iş bıraktı.

İş bırakma eylemi kapsamında bazı okullarda grev var pankartları asıldı. Bazı okullarda ise öğretmenler grev halayına çıktı.

KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyeleri, grev kararının alınmasının ardından Hacı Bektaş Veli Parkı’nda toplandı. “Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir, sınava hayır” yazılı pankart açan Eğitim-Sen üyesi eğitim emekçilerinin kitleselliği dikkat çekti.

Bahabey Caddesi’nden basın açıklamasının yapılacağı Kadeş Barış Meydanı’na doğru davul-zurna eşliğinde sloganlar atarak yürüyen Eğitim Sen üyelerine, veliler, öğrenciler ve çevre esnafı da destek verdi.

KADEŞ MEYDANI’NDA GREV HALAYI

Eğitim Sendikaları Güç Birliği çatısı altında bir araya gelen eğitim sendikalarına üye eğitim emekçileri, Kadeş Barış Meydanı’nda grev halayı çekti. Sık sık, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Zafer direnen öğretmenin olacak”, “İktidara kul, ÖMK’ya esir olmayacağız” sloganları atan öğretmenler, davul-zurna eşliğinde grev halayı çekti.

Eğitim sendikalarının başkanları ve temsilcileri, yaptıkları konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik tepkilerini dile getirdiler. Sendika başkanları tarafından yapılan konuşmalarda, “Bizler birer öğretmen sorumluluğuyla, sadece bu kanuna karşı değil, eğitimin ve eğitim çalışanının kronikleşen sorunlarına karşı sesimizi yükseltiyor, irade gösteriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Eğitim Sendikaları Güç Birliği tarafından hazırlanan ortak basın metni Eğitim-İş Şube Başkanı Selim Bozkurt tarafından okundu.

KAYSERİ

Eğitim Sen Kayseri Şubesi üyeleri Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere talepleri için iş bıraktı. Şube binası önünde toplanan eğitim emekçileri Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Basın açıklamasının ardından halay çekildi.

BALIKESİR - EDREMİT

Edremit'te iş bırakan öğretmenler Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Edremitte bulunan Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitim Söz Sen'in çağrısı ile gerçekleşen eyleme yaklaşık 400 emekçi katıldı. Emek Partisi, CHP,  Sol Parti, TİP, HDP, Emekli Sendikaları, Alevi Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Kadın örgütleri, DİSK Genel İş yönetici ve üyeleti, öğrenci velileri de öğretmenlere destek için akandaydı.

Eğitim Sen adına konuşan Kemal Yadırgı; halkla birlikte öğretmenlerin de yaşadığı ekonomik sorunları örneklerle hatırlattı. Ortak basın metnini ise  Eğitim-İş temsilcisi Zeki Tiryaki okudu.

BALIKESİR-BANDIRMA

Eğitim- Sen'li ve Eğitim-İş'li öğretmenler hakları için hep birlikye yürüdüler. Bandırma'da son yılların en kitlesel emekçi eyleminin olması dikkat çekti. Okullarında gerçekten yaşamı durduran bu hak arayışı Bandırma'da gelecekte atılabilecek adımların habercisi olabileceği şekilnde yorumlanıyor.

BALIKESİR MERKEZ

Eğitim Emekçileri Balıkesir’de de meydanlardaydı. Bir günlük iş bırakan Eğitim-İş kolundaki sendika üyesi eğitim çalışanları meydanları doldurarak taleplerini dile getirdiler. Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin saat 11.00’de Balıkesir’de Alihikmet Paşa Meydanı’nda toplanan yüzlerce eğitim emekçisine seslenirken; iş bırakma eylem ve etkinlikleri Balıkesir merkez ile birlikte Ayvalık, Bandırma, Burhaniye, Edremit, Erdek ve Gönen ilçelerinde de geniş katılımla gerçekleşti. Eğitim-İş Sendikası Balıkesir Şubesi’nin basın açıklamasını ayrı olarak daha sonra saat 11.30’da yapmış olması dikkat çekti.

SAMSUN

Samsun'da eğitim emekçileri meslek onuru ve özlük hakları için grev yaptı. Bazı okullarda iş yerlerinde sabah kahvaltısı yapılarak alan eylemlerine katılım oldu. Saat 12.30'da Süleymaniye geçidinde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya greve katılan Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri Samsun'da emekten yana parti ve demokratik örgütleri de destek verdi. Sık sık “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Parasız bilimsel demokratik eğitim”, “Meslek kanunu iptal edilsin” sloganları atıldı. Ortak açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı Ersin Gür okudu.

ORDU

Ordu'da Eğitim Sen'in ortak eylem önerisinin kabul edilmemesi nedeniyle sendikalar ayrı zamanlarda basın açıklamaları yaptı.

ZONGULDAK ÇAYCUMA

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler ülke çapında olduğu gibi Çaycuma'da da iş bıraktı. İş bırakma eylemine yoğun bir katılım olurken Çaycuma Öğretmenevi önünde basın açıklaması yapıldı.

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla yapılan basın açıklamasına Eğitim Sen üyeleri ve öğretmenlerin yanı sıra TEÇ-SEN (Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası) Çaycuma Temsilcisi Sinan Döngel ve TEÇ-SEN üyeleri, emekli öğretmenler, 1965 yılında Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Çaycuma Şube Başkanı olan Ali Nuri Güntekin, CHP önceki dönem Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Kötürk, Zonguldak Köy Koop. Birlik Başkanı Bayram Cura, Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Başkanı Aydın Vardan, Çaycuma Çevre Gönüllüleri Sözcüsü Züleyha Nur'un aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

"Eşit işe eşit ücret, meslek kanunu iptal edilsin, yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Zeynel Bakıcı yaptı. TÖS Çaycuma Şube Başkanı Ali Nuri Güntekin de Eğitim Sen'in mücadelesinin yanında olduğunu vurgulayarak, 1969 yılındaki 4 günlük Büyük Öğretmen Boykotu'nu anlattı. Güntekin, örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da Öğretmenlik Meslek Yasası ve kariyer basamakları sınavı ve çalışma koşulları üzerine bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleşti. Öğretmenlerin Ali Emiri Ortaokuluna asmak istedikleri pankart polis engeline takıldı. Basın açıklamasının gerçekleşeceği Dağ Meydanı'na yürürken öğretmenler bu sefer toplu yürüdükleri gerekçesiyle polisle tartışma yaşadı.

Ali Emiri Ortaokulu önünde yapılan açıklamada, "ÖMK’ye karşı, Türkiye’de yüz binlerce öğretmen onlarca eğitim sendikası tepki göstermesine rağmen hükümet bu konu hakkında geri adım atmamış ve yasayı olduğu gibi yürürlüğe koymuştur. Biz bugün 14 eğitim sendikası olarak Türkiye genelinde iş bıraktık. Hükümetten talebimiz ÖMK’nin geri çekilmesi, eğitim emekçilerinin tamamını kapsayacak memurundan, hizmetlisine, idari personelinden ,öğretmenine kadar özlük ve ekonomik haklarının iyileştirilmesini talep etmekteyiz” denildi.

ANTEP’TE SENDİKALAR ORTAK YÜRÜYÜŞ VE AÇIKLAMA GERÇEKLEŞTİRDİ

Antep’te Kırkayak Parkında bir araya gelen öğretmenler, Maarif Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından Eğitim Sen ve Eğitim İş Şube Başkanları açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamalarda mücadelenin devam edeceği vurgusu yapılarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi gerektiği belirtildi. Öğretmenler sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları attı.

MALATYA

Eğitim-Sen Malatya Şubesi'nin Merkez PTT önünde düzenlediği açıklamaya Eğitim İş ve Eğitim Söz Sen de katıldı. Açıklama öncesinde ve sonrasında halay çekmek isteyen öğretmenlere polis müdahale etti. Öğretmenler müdahaleye rağmen halay çekmeye devam etti.

Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanması talebini dile getiren Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, "Taleplerimiz sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sendikaların sesini duymamakta ısrarcı olmasını eleştiren Albayrak "Kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir. Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi ve insanca yaşam mücadelesini sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu.

Eğitim İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara ise, "Tarih, eğitim emekçilerinden, çocuklarımızın geleceğinden ve nitelikli eğitim hakkından yana olanları mutlaka yazacaktır. Emeğimize, alın terimize ve mesleki itibarımıza saldıranlar ile çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkını gasp edenler ise tarihle yargılanacaktır" dedi.

ESKİŞEHİR

14 eğitim sendikasının ortak çağrısıyla öğretmenler Eskişehir'de de iş bıraktı.

Kentte, Eğitim-Sen'in 11:30, Eğitim-İş'in ise 13:00'de gerçekleştirdiği basın açıklamalarında öğretmenler Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ve öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı tepki gösterdi.

Basın açıklamasında söz alan Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, "Bizi duymayan, Milli Eğitim Bakanlığına Eskişehir’den, bir kez daha sesleniyoruz ve eğitim emekçilerinin ortak taleplerini tekrar ediyoruz . 'Öğretmenlik onurlu bir meslektir, onurumuzu geri verin!' diyoruz. Çocuklarımızın ekmeğini, öğrencilerimizin geleceğini savunuyoruz. 'Ülkemizin geleceğini çalmayın' diyoruz. Hiçbir çocuğumuz okula aç gelmesin, 1 öğün yemek istiyoruz. Benimle aynı işi yapana hakkını eşit ver ama hepimize insanca bir ücret istiyoruz" dedi.

Çeşitli sendikaların da destek verdiği eylemde 17 gündür direnişe devam eden Disk-Gıda İş Sendikası üyesi Yasin Çakır un fabrikası işçileri de alandaydı. Öğretmenler ve işçiler birlikte "Yasin Çakır işçisi yalnız değildir!" ve  "yaşasın sınıf dayanışması!" sloganları attı.

DERSİM

Eğitim emekçilerinin iş bırakma eylemine Dersim’den yoğun katılım sağlandı. Yüzlerce öğretmen Sanat Sokağında bir araya geldi. Eğitim emekçileri çekilen halayların ardından sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, ÖMK’nin, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıracağını, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyeceğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıracağını, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştireceğini söyleyen Kasun ortak taleplerini sıraladı.

ELAZIĞ

Elazığ Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Açıklamayı yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Musa Doğan, Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubunun olmadığını, eğitim emekçilerinin ihtiyacının kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecek olduğunu ifade etti.

KONYA

Konya'da da iş bırakan eğitim emekçileri, kent merkezinde açıklama yaptı. Açıklamayı Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demiryakan okudu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak Valiliğinden gerekçesiz 5 günlük gösteri ve yürüyüş yasağı

SONRAKİ HABER

Ercüment Akdeniz, İngiltere'de Demokratik Güç Birliği ile bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...