16 Mart 2023 14:03

Cezaevinden "Zalim Hamaney" sloganlarıyla çıktı, yeniden gözaltına alındı

İşçi hakları savunucusu, hukuk öğrencisi Sepide Qolian, 4 yıl 7 ay tutuklu kaldıktan sona cezaevinden "Zalim Hamaney" sloganlarıyla çıktı; bu  slogan gerekçesiyle yeniden gözaltına alındı.

Cezaevinden çıktığı gün Sepide Qolian | Fotoğraf: Balckfish Voice

Paylaş

E. Ava

İran’da başkent Tahran’daki Evin Cezaevinden dün tahliye edilen işçi hakları savunucusu ve hukuk öğrencisi Sepide Qolian, cezaevi çıkışı attığı sloganlar gerekçesiyle yeniden gözaltına alındı. Hukuk Fakültesi öğrencisi Qolian, Haft Tape (Yedi Tepe) Şeker Fabrikası işçilerinin mücadelesine katıldığı için 4 yıl 7 ay tutuklu kalmıştı.

Çarşamba günü tahliye edilen Qolian, aynı gece kolluk güçlerinin saldırısına uğradıktan sonra tekrar tutuklandı. Tutuklamanın nedeni ise serbest bırakıldığında İran rejimi lideri Ali Hamaney aleyhine sloganlar atması. Qolian, cezaevi çıkışı “Hamaney, ey zalim, seni toprağa gömeceğiz” diye bağırmıştı.

İŞÇİLERİN EYLEMİNE DESTEK VERDİ

Sepide Qolian, 2018 yılındaki işçi protestoları sırasında Huzistan’da, Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçilerinin sözcüsü İsmail Bakşi ve birkaç işçiyle birlikte tutuklandı. Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Qolian, tutuklanana kadar Yedi Tepe Fabrikasının grevlerinde ve eylemlerinde işçilerin yanında yer aldı.

Bu protestolar ülke çapında grevler, gösteriler ve yürüyüşler şeklinde gerçekleşti. 2018’in bahar aylarında bu protestolar daha da yaygınlaştı ve işçiler tarafından sahiplenildi, ardından onlarca işçi tutuklandı.

SINAV YERİNİ SORGU BİNASI YAPTILAR

Uzun süre cezaevinde zor şartlarda kalan Sepide Qolian, defalarca kendi kentinden kilometrelerce uzak kentlerdeki cezaevlerine sürgün edildi. İran rejimi birçok siyasi tutukluya yaptığı gibi defalarca Qolian’ı zorla televizyon yayına çıkartıp “yalan itiraflarda bulunduğu" ve "pişmanlık duyduğunu" ifade etmeye mecbur bıraktı.

Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından defalarca protestoları destekleyen ve idamları mahkum eden mesajlar yayımlayan Qolian, son mesajında ağırlaşan cezaevi koşullarından bahsediyordu:

“Her an işkence, infaz ve baskı korkusunu hep taşıyorum. Sokaklar bu ara kulaklarımıza devrim vaadini fısıldasa da işkence gördükten sonra, zorla söylettikleri cümlelerin televizyonda yayımlanmasıyla her seferinde çöküyorum. Ben cezaevinde hukuk öğrencisiyim ve bu dehşet içinde her gün Kültür Evin Cezaevi diye bir yere sınava gidiyorum. Orası sadece sınavların yapıldığı bir yer. Ama şimdilerde protestolarda tutuklananların sorgu binası haline gelmiş gibi görünüyor. İşte bu hükümet, haydutça bilime ve insanlığa bağlı olan her yeri işkence merkezine dönüştürüyor. Hatta cezaevinde bulunan sınav merkezini bile…”

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Urfa’da 2021’de taşacak dereler tespit edilmiş ama önlem alınmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...