16 Mart 2023 13:43

AYM, 2016 1 Mayıs'ında Taksim'e çıkmak isteyen HKP'ye yönelik müdahalede hak ihlali olmadığını savundu

1 Mayıs 2016'da Taksim'e çıkmaları engellenen ve üyeleri darbedilerek gözaltına alınan HKP'nin başvurusunu değerlendiren AYM, hak ihlali olmadığına karar verdi. AYM Başkanı ve 4 üye karşıoy kullandı.

Ekran görüntüsü HKP'nin paylaştığı videodan alınmıştır.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2016 1 Mayıs'ında 2016 1 Mayıs'ında Taksim'e çıkmaları engellenen ve üyeleri darbedilerek gözaltına alınan Halkın Kurtuluş Partisinin (HKP), başvurusunu değerlendirdi. Yüksek mahkeme, müdahelede toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğini savundu. AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 4 üye karara karşıoy kullandı.

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çağrı yapan HKP, Beşiktaş’ta buluşarak Taksim’e yürümek istemişti. Barabaros Bulvarı üzerinde pankartla yürüyüşe geçen HKP üyelerine polis müdahale etti ve 20'nin üzerinde kişi darbedilerek gözaltına alındı. HKP, yaptıkları suç duyuruları "kovuşturmaya gerek olmadığı" şeklinde sonuçlanınca AYM'ye başvurmuştu.

Başvuruyu değerlendiren AYM, 1 Mayıs için alternatif mekan sunulduğuna da dikkat çekerek kısıtlamanın (Taksim yasağı) toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal etmediğine hükmetti. AYM, polisin müdahalesinin de "orantılı" olduğuna karar verdi.

Oy çokluğu ile alınan karara, AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 4 üye karşıoy kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Depremzede çiftin sığındığı iş yerini su bastı, hamile eş hastanelik oldu

SONRAKİ HABER

Fransa’da işçilerin ayak sesleri: Ne bir gün fazla ne bir avro eksik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...