İran’da ateşler yakıldı, "Diktatöre ölüm" sloganları yükseldi

İran’da Çarşenbe Suri (yılın son çarşambası) protestolarında pek çok kentte sokağa çıkan halk, Ali Hameney’in resimlerini yakarak hükümet karşıtı sloganlar attı.

15 Mart 2023 14:05
Paylaş

İran’da Çarşenbe Suri (yılın son çarşambası) protestolarında onlarca kentte sokaklara çıkan halk, Dini Lider Ali Hameney’in resimlerini yaktı, hükümet karşıtı sloganlar attı. Ateşler yakılarak büyük çemberler oluşturulan protestolarda “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı, protestolarda öldürülenlerin ve idam edilenlerin isimleri tekrar edildi. Yakılan ateş etrafında dans eden ve baş örtülerini yakan kadınlar da “Özgürlük için” şarkısını söyledi.

Başkent Tahran’daki Evin Cezaevinin önünde toplanan gruplar da “Katil Hameney’e ölüm” sloganı attı. Birçok ilde İran rejiminin kolluk güçleri protestoculara saldırdı, ancak halk evde yaptığı el bombalarıyla kolluk güçlerine yanıt verdi.

Güneş takviminin resmi ülke takvimi olarak kullanıldığı İran’da Noruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor ve yılın son çarşambası (Çarşanbe Suri), İranlılar için Pers döneminden itibaren “zorbalığın yenilmesi" anlamını taşıyor.

İran’da Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan İslami rejim karşıtı protestolar 180'inci gününde devam ediyor. 21 Mart’ta kutlanacak yeni yıl yani Noruz için (Newroz, Nevruz) çeşitli örgüt ve grupların yaptıkları çağrılar karşılık buluyor.

Protestolar Saqqez, Zencan, Piranşahr, Sanandec, Baneh, Kamiyaran, Marivan, Arak, Resht, Zahidan, Kirmanşah, Divandere, ve Tahran gibi birçok kentte devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TKP'den Kılıçdaroğlu'nu destekleme ve 81 ilde seçime kendi adıyla katılma kararı

SONRAKİ HABER

Daha çadır gelmedi, ‘Konteynere başvurun’ diyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...