13 Mart 2023 12:42

Mahkeme, birçok barış akademisyeninin göreve iadesine karar verdi

Ankara 21’inci İdare Mahkemesi, OHAL kapsamındaki KHK'ler ile görevden ihraç edilen birçok "barış akademisyeni"nin OHAL Komisyonu tarafından reddedilen işe iade başvurusu hakkında ihlal kararı verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Ankara 21’inci İdare Mahkemesi, OHAL kapsamındaki kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile görevden ihraç edilen birçok "barış akademisyeni"nin OHAL Komisyonu tarafından reddedilen işe iade başvurusu hakkında ihlal kararı verdi. Mahkemenin ihlal kararını değerlendiren akademisyenlerden Nail Dertli, “Baştan itibaren hukuksuz bir süreç işletildi. Şimdi Ankara Üniversitesine başvurumuzu yapacağız. Bir an önce atamanın yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

AKADEMİSYENLER GÖREVE DÖNÜYOR

Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, sosyal medyada hesabından akademisyen Nail Dertli, Funda Şenol Cantek, Can Irmak Özinanir ve Tezcan Durna'nın mahkeme tarafından görevlerine iade edildiğini duyurdu. Anadolu Üniversitesinden 686 nolu KHK ile ihraç edilen barış akademisyenleri Zafer Güzey ve Gülcan Ergün 'ün da işe iade kararı sosyal medya hesabından duyurulurken, Akademisyen Nihan Aksakallı, Akademisyen Ahsen Deniz Morva'nın işe iade kararını sosyal medya hesabından şöyle aktardı: “Ahsen Deniz Morva bugün görevine iade edildi. 7 yıl sonra. Yenilmedi. Yenilmedik. Aramızdan kopartılan diğer arkadaşlarımıza da bir an önce kavuşmak dileğiyle. #BuSuçaOrtakOlmayacağız @BarisAkademik” 

"BAŞTAN İTİBAREN HUKUKSUZ BİR SÜREÇ İŞLETİLDİ"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde akademisyen olan Nail Dertli’nin, OHAL Komisyonu’na yaptığı başvuru olumsuz sonuçlanmış, Dertli süreci yargıya taşıyarak göreve iadesi için hukuk mücadelesi başlatmıştı. Dertli’nin göreve iade talebiyle Ankara 21’inci İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonuçlanarak işe iade kararı verildi. Baştan itibaren hukuksuz bir süreç işletildiğini ifade eden Dertli, “OHAL Komisyonu işe iade başvurumu reddetmişti. Karara ilişkin süreci sendikamla (Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi) yürüttüm. 21’inci İdari Mahkeme, KHK’lere ilişkin özel yetkilendirilmiş mahkemeler. Diğer mahkemelerden ret kararı çıkarken 21’inci İdare Mahkemesinde görülen davalar iade kararıyla sonuçlanıyor” dedi.

‘AKADEMİSYENLER ÜNİVERSİTELERE DÖNMELİ, SORUMLULULAR CEZALANDIRILMALI’

KHK ile atılan büyün akademisyenlerin bir an önce üniversitelere dönmesi ve sorumluların da cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Dertli, "Şimdi Ankara Üniversitesi’ne başvurumuzu yapacağız. Bir an önce atamanın yapılmasını talep ediyoruz. Biliyorsunuz Akademisyen Dinçer Demirkent de iade edildi fakat üniversite ayak diriyor atamasını yapmamak için. Hukuku daha fazla meşgul etmeyin. Diğer üniversiteler de hızla atamaları yapmalı" dedi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’lü kadınlar İskenderun’da depremzede kadınlarla buluştu

SONRAKİ HABER

​​​​​​​Ortacalı kadınlar, depremzedelerle dayanışma etkinliğinde bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa