İzmir’de hasar nedeniyle yıkılan okullar ne zaman tamamlanacak?
İzmir’de 30 Ekim depreminin üzerinden 28 ay geçmesine rağmen depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okulların birçoğu daha tamamlanmadı. Veliler okulların ne zaman tamamlanacağını soruyor.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Maraş merkezli 11 ilde yaşanan depremin ardından başlayan eğitim öğretim yarı yılında veliler, okulların depreme dayanıklı olup olmadığı kaygısını taşıyor. Okulların dayanıklılığı veliler kadar eğitimcilerin de gündeminde. İzmir’de yaşanan 30 Ekim depreminin üzerinden 28 ay geçmesine rağmen depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okulların birçoğu daha tamamlanmadı.
Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısının başladığı gün Twitter hesabından açıklama yapan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 8 okulun boşaltıldığını duyurdu. Köşger ayrıca, 2020’deki İzmir depremi öncesi 83 okulun yıkılarak yenilenme çalışmalarının başladığını belirterek, toplam 128 yıkım kapsamındaki okuldan 36 okulun yapımı tamamlanarak eğitim-öğretime kazandırıldığını söyledi.
İzmir’e gelen okul çağındaki 2 bin 234 depremzede öğrenci için de çalışmalara başladıkları bilgisini veren Köşger, depremzede vatandaşların kaldığı kamu kurum ve kuruluş misafirhanelerinde ilk etapta 3-5 yaş öğrenci grubu için 3 anasınıfını hizmete aldıklarını, 17’si okul öncesi ve 5’i sınıf öğretmeni olmak üzere 22 öğretmeni de depremzede çocuklar için görevlendirdiklerini açıkladı.
Öğrenci sayısının arttığı İzmir’de okulların yeterliliğini ve son durumu Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal ile konuştuk.
“DEPREMLERDEN DERS ÇIKARILMADIĞINI GÖRDÜK”
17 Ağustos depreminden Kahramanmaraş merkezli depreme kadar gerekli derslerin çıkarılmadığını belirten Vardal, okul ve kamu binalarının depreme dayanıklılığını bir kez daha düşünülmesi ve değerlendirilmesini gerektiğini söyledi.
Eylül ayı başında İzmir Valiliği tarafından, yıkılıp yapılması planlanan 122 okuldan, 17’sinin yapımı tamamlanarak eğitim öğretime kazandırıldığını, 47 okulun yapımının ise devam ettiği açıklandığını hatırlatan Vardal, “Kalan okul binalarının bir kısmı için ruhsat başvurusu ve proje planlamasının yapıldığı belirtilmişti. Güçlendirme çalışması yapılan 10 okulun eylül ayında, 13 okulun da aralık ayında teslim alınacağı belirtilmişti” dedi.
“YAPILAN HER ÇALIŞMADA KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ”
İzmir depremi üzerinden 28 ay gibi bir zaman geçmesine rağmen okulların inşaatlarının neden tamamlanamadığı sorusunun sorulması gerektiğine ifade eden Vardal, “Özellikle merkez ilçelerdeki okul binalarının yaşlı ve yorgun binalar olması nedeniyle bu binaların depreme dayanıklılığı yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Depreme dayanıklılık testlerinin yapılıp deprem risk haritaları oluşturularak, yapılan çalışmaların her aşamasında kamuoyu bilgilendirilmelidir” diye konuştu.
30 Ekim Depremi sonrası inşaatı tamamlanmayan okullar ise şu şekilde;
- Ağır hasar raporlu Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu yıkılmasına rağmen henüz okulun yapımına başlanmadı. Okulun ortaokul kısmı Aşık Veysel Görme Engelliler Okulunda, ilkokul ve anasınıfı ise Erol Olçok İmam Hatip Lisesi’nde eğitime devam ediyor. Okul pansiyon olarak ise Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu kullanmaya devam ediyor.
- 900 öğrencinin eğitim gördüğü ağır hasarlı Kemalpaşa Faruk Argüden Mesleki Eğitim Merkezi ise Sütçüler İbrahim Polat Ege Seramik Lisesi’nde eğitime devam ediyor. Ağır hasar alan okul ise henüz yıkılmadı.
- İki bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü Bornova Mesleki Eğitim Merkezi deprem sonrası yıkılmasına rağmen hala okulun inşaatı başlamadı. Okul, Bornova Atatürk Mahallesi’nde yeni inşa edilen Seyit Şanlı MTA Lisesi’nin binasına taşındı.
- 550 öğrencinin eğitim gördüğü Batı Anadolu Çimento İlkokulu güçlendirme çalışması başlatıldığı için okul, 2.yarıyılın başlamasıyla 6 Şubat 2023'te İsmet Sezgin Ortaokulu’nda eğitim öğretime başladı.
- Depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesi, Seyit Şanlı MTA Lisesi’nde 1000 öğrenci ile eğitime devam ediyor.
Evrensel'i Takip Et