08 Şubat 2023 17:24
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2023 03:23

Elon Musk: Twitter, Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde erişimin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildi

Twitter kullanıcıları saatlerce erişim engeliyle karşı karşıya kaldı. Elon Musk, "Twitter, Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde erişimin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildi" dedi.

Liste: Netblocks

Paylaş

Türkiye'de pek çok kullanıcının, içinde bulunduğumuz deprem günlerinde pek çok bilginin ve eleştirinin paylaşıldığı Twitter'a erişemedi. Bunun üzerine gözler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) çevrildi, ancak bir engel kararına rastlanmadı. Daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın, Twitter yetkilileri ile görüştüğü, Twitter'ın "Türkiye'ye dezenformasyonla ilgili mücadelede iş birliği içinde olacağız" dediği belirtildi. Elon Musk, gece saatlerinde yaptığı açıklamada "Twitter, Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde erişimin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildi" dedi.

Gerçek zamanlı ağ verileri üzerinden erişim engellemelerini analiz eden Netblocks 40 ayrı gözlem noktasının verilerine dayanarak Turkcell ve TTNet servis sağlayıcıları üzerinde Twitter’ın engellenmekte olduğunu açıkladı.

Netblocks'un Twitter engellerini gösteren ilk listesi şu şekilde:

BTK NE DOĞRULADI NE YALANLADI

Bilgi almak için ulaştığımız BTK’dan ise engellemeyi teyit eden ya da yalanlayan bir açıklama yapılmadı.

KILIÇDAROĞLU: GİZLEMEYE ÇALIŞTIĞINIZ HER ŞEYİ BİLİYORUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gelişmeye şu ifadelerle tepki gösterdi: "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz."

Kılıçdaroğlu, ayrıca Halk TV canlı yayınında da Twitter kısıtlamasına dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Önce şunu ifade edeyim. Ülkeyi nasıl yönetiyorlar bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Ülkeyi yönetemiyorlar. Bu saray iktidarı, interneti ve sosyal medyayı yavaşlatarak ne yapmayı ne elde etmeyi bekliyor. Allah aşkına depremi mi unutturacaksınız? Yardım ekipleri hemen mi gelecek? Yok. Yaralılar mı kurtulacak, yok. Enkazlar mı kalkacak? Yok. Bırakın bu saçmalıklarla uğraşmayı da interneti geri getirin. Bu yolları açın. İnsanlar en azından haberleşebilsinler. Sosyal medya sayesinde insanlar yardım çığlıklarını duyurabiliyorlar. Bu yardım çığlıklarının kesilmesi demek. Kimden neyden nasıl intikam almaya çalışıyorsunuz? Saklamaya çalıştıkları her şeyi biliyoruz ama her şeyi biliyoruz. Onların açıklama yapması lazım."

AKŞENER: DEPREMZEDELER İÇİN İLETİŞİM KURMAK BU KADAR HAYATİYKEN NASIL OLUR DA KISITLAMA GETİRİRSİNİZ?

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de engellemeye şu ifadelerle tepki gösterdi: "Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!"

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI, TWITTER’IN KAPATILMASIYLA İLGİLİ BTK’YE GİTTİ

Sosyal medyaya erişimin kısıtlanması üzerine CHP milletvekilleri Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gitti.

Vekiller, "Şu anda BTK binasında hiçbir yetkili yok. Sadece idari işlerden sorumlu daire başkanı var. O da bir şey bilmiyor, bir cevap veremiyor" açıklamasında bulundu.

Özkan'ın hesabından paylaşılan videoda Akın, "BTK'ya geldik, bilgi talep ettik. Dediler ki bir kişi var, Metin Yazıcı, o da binanın idari işlerinden sorumlu. Ona sorduk, bu bant daraltma uygulaması kararı kimin tarafından hangi gerekçeyle yasanın hangi maddesine göre verilmiştir? Siz vermediyseniz bunu yapan kimdir, tepit ettiniz mi? Suç duyurusunda bulundunuz mu? Allah aşkına akıl vicdan insaf… Şu anda yapılması gereken tam tersine iletişim kanallarının maksimum düzeyde açılması. Sorduk ve cevap bekledik. Bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Özkan da kısıtlamaya yanıtsız bırakılmalarına

KISITLAMAYA TEPKİLER YÜKSELDİ

Kısıtlamaya çok sayıda kurum ve kişiden tepki yağdı.

  • Hukukçu Yaman Akdeniz: Sosyal medya platformlarının hayati bir önemi var
  • Ankara Barosu: İletişim hakkı engellenemez, yayın yasağı getirilemez
  • Mülkiyeliler Birliği: “Böylesine ağır bir felaket yaşanıyorken ve toplumun haber alma hakkı oldukça sınırlıyken bant daraltma uygulaması kabul edilemez. Haber alma ve iletişim kurma hakkımız önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır”

Tepkilerden detayları ve değerlendirmeleri haberimizde bulabilirsiniz.

TWITTER, TÜRKİYE'YE "İŞBİRLİĞİ" TAAHHÜDÜ VERMİŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı Hughes ve Twitter'ın Türkiye'den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Costello ile videokonferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. CNN Türk canlı yayınında konuşan İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, "Twitter, Türkiye'ye taahhüdünü veriyor. Toplantıda Twitter yetkilileri 'Mücadelede sizin yanınızda olacağız' dedi. Türkiye'nin talepleri iletilmişti. Dezenformasyon şikâyetleri üzerine önce bant daraltılmıştı, daha sonra da Twitter yetkilileri ile bir toplantı yapıldı. Toplantıda Türkiye'nin istekleri iletilmesinin üzerine Twitter yetkilileri dezenformasyonla iş birliği içinde olacağını açıkladı. Bant daraltılması durumu içinde gerekli anlaşmalar için mutabık kalındığında bu sorunda çözülmüş olacak" dedi. 

ELON MUSK'TAN AÇIKLAMA

Twitter'ın sahibi Elon Musk, "Türk hükümeti Twitter'ı ülke genelinde kısıtladı. Şu anda deprem bölgesi ile iletişimin sağlandığı en önemli mecralardan biri. Enkaz altında hala Twitter'ı kullanarak yardım çağrısında bulunabilecek insanlar olabilir" diye yazan bir kullanıcıya verdiği kısa cevapta "Daha detaylı bilgi almak için (Türk yetkililere) ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. 

Musk gece ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada "Twitter, Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde erişimin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildi" ifadelerini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMO: Deprem bölgesinde elektrik ve telekomünikasyon şebekeleri kamulaştırılsın

SONRAKİ HABER

Maraş depreminin 3. günü - Erdi Tütmez'le değerlendiriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...