04 Şubat 2023 04:43

HT Fellow işçileri: Ağır çalışma koşulları ve düşük ücretle çalışıyoruz

Antep’te İkinci OSB'de bulunan HT Fellow enerji fabrikasındaki işçiler, ağır çalışmaları koşulları ve düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını, haklarının gasbedildiğini söylüyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Çin ve Türkiye ortaklı güneş paneli üreten Antep’te İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan HT Fellow Enerji AŞ isimli fabrika 2020 yılında faaliyete başladı. Üç yıllık geçmişi bulunan fabrika 2021’de Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu (İSO 500) arasında yer aldı. Gazetemize ulaşan işçiler, fabrikada baskıların olduğunu ve düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını söylerken devam primi oranlarının da yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürüldüğünü söyledi.

"YEMEKLER DOYURUCU DEĞİL"

İşçiler, asgari ücret aldıklarını belirtiyor. Metal iş kolunda yer aldıklarını ve işlerinin ağır iş olduğunu söyleyen bir işçi, “Buna rağmen aldığımız maaş asgari ücret. Bu koşullarda asgari ücretle geçinmek mümkün değil” dedi.

Fabrikanın normalde yemekhanesi olmadığını ve yemek çıkmadığını onun yerine multinet kartı verildiğini söyleyen bir diğer işçi bu durumun değiştiğini anlatıyor: “1300 TL multinet kartı veriliyordu. 2023 ile birlikte bu zamlanacaktı doğal olarak. Onun yerine bir duyuru yapıp artık yemekhane olacağını söylediler ve multinet işini iptal ettiler. Multinet kartı ile işçiler evinin alışverişini yapıyordu genelde. Çünkü asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Şimdi yemekhane var ama yemekler doyurucu değil.”

"VAR OLAN HAKLARIMIZ GERİYE ÇEKİLİYOR"

İşçiler, fabrikada özellikle son dönem yapılan duyurularla değişikliklerin yapıldığını söylüyor. Normalde devam priminin yüzde 10 olduğunu anlatan işçiler bunun son açıklamayla yüzde 7’ye düşürüldüğünü belirtiyor.

İşçiler ayda bir gün gelmediği zaman da devam primi alabiliyorlarmış ancak son değişiklikle bu durum da değiştirilip 5 saate düşürülmüş. Bu 5 saati de bir günde kullanamayacakları söylenmiş işçilere. Yani parça parça kullanılabileceği ifade edilmiş fabrika yönetimi tarafından. Bir işçi bu durumu şöyle ifade ediyor: “Yani bizim var olan haklarımızı sürekli geriye çekmiş oluyorlar.”

"İKRAMİYEYİ GÖRMEDİK, İŞ KIYAFETLERİ YETERSİZ"

İşçilere 3 ayda bir belli bir kotanın üzerine çıkılırsa ikramiye verileceği de söylenmiş ancak işçiler ikramiyeyi hiç görmediklerini söylüyor. İşçiler iş kıyafetlerinde de sorunlar olduğunu belirtirken bir işçi, “Bir tane veriliyor mesela kış ayları için. Bu yırtılırsa yenisi için 150 TL istiyorlar. Ya da giymediğin zaman ceza kesileceği söyleniyor. Ama bunun yıkanması lazım, yedeği yoksa nasıl yıkayıp giyeceğiz” diye soruyor.

Fabrikada baskılar yaşadıklarını söyleyen bir diğer işçi ise “İşçiyi ezmek için elinden geleni yapıyorlar, işçinin hakkını vermeye geldikleri zaman işler öyle olmuyor” diye konuşuyor.

FABRİKA MÜDÜRÜ İŞÇİLERİN İDDİALARINA İLİŞKİN KONUŞTU

İşçilerin iddialarını sormak için HT Fellow Enerji AŞ’yi aradık. İdari İşler Müdürü Yunus Öz’e işçilerin iddialarını sorduk.

Devam prim oranlarının düşürülmesine yönelik işçilerin iddialarına ilişkin Öz, “Prim oranlarında değişiklikler var evet diğer yandan performans primlerine de zamlar yapıldı” dedi. Devam prim oranlarını işçilerin hayatını düzene sokmak için verdiklerini savunan Öz, “İşe düzenli gelen, hastalanmamaya dikkat edenler için bir prim bu. Biz insanlara şunu vereceğiz demedik, vermek zorunda olduğumuz bir prim değil. Adı üstünde devam primi. Ama ‘Evde yatarım’ diyen insana neden devam primi verelim? Keyfine göre işe gelmiyorsa neden verelim?​” dedi.

İşçilerin performans primlerini hiç alamadıkları iddiasını ise kabul etmedi.

Multinet kartlarının iptal edilip yemek verilme uygulamasına ve işçilerin yemeklerin yetersizliğine ilişkin iddialarına ilişkin, fabrika yönetiminin de aynı yemeği yediğini anlatan Öz, “370 çalışanlı işletmeyiz. Üç beş kişinin memnun kalmaması da normaldir. Ama genel olarak yemeklerden memnunlar. Birkaç kişinin beğenmemesi bu durumu değiştirmez” dedi.

İşçilerin iş kıyafetleri ile ilgili söylediklerine dair sorumuzu da yanıtlayan Öz, ikinci iş kıyafetinin ücretli olmasını da şu şekilde savundu: “Belki ailesinden birinin ihtiyacı var, ona veriyor ‘Ben nasıl olsa fabrikadan alırım diye.’ Bunların önüne geçebilmek için ikinci üründe ücretini alıyoruz. İnsanların malzemelerine sahip çıkmaları için alınmış bir önlem. Yoksa piyasada bir poların fiyatı zaten 150 TL’den fazla.”

ÖNCEKİ HABER

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "casus balon" sebebiyle Pekin ziyaretini erteledi

SONRAKİ HABER

Pentagon’dan Çin’in Latin Amerika üzerinde başka bir casus balonu uçurduğu iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...