01 Şubat 2023 10:48

Ücretsiz yemek dediler faturayı ailelere kestiler

MEB okul öncesinde ücretsiz yemeğe geçildiğini açıklasa da Eskişehir'deki velilerden dönemlik para istendi. Üstelik "ya soğuk simit ya sıcak yemek" gibi duygu sömürüsü ifadeleriyle.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Latife DOĞAN
Eskişehir

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek taleplerinin karşılığı olarak okul öncesinde ücretsiz yemeği hayata geçirdiğini açıklasa da, Eskişehir’deki anaokullarında öğrencilerinin ailelerinden aşçı ve yardımcıları için dönemlik para istendi. Para istenirken de "ya soğuk simit, soğuk sandviç ya da sıcak yemek" gibi duygu sömürüsü içeren ifadeler kullanılması dikkat çekti. Gelişmeyi konuştuğumuz Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, velilerden para istenmesine tepki göstererek "1 Öğün Ücretsiz Yemek devlet tarafından sağlanana kadar, kamusal eğitim tam anlamıyla hayata geçene kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

KAMPANYA KARŞILIK BULMUŞ, MEB ÜCRETSİZ YEMEĞİ OKUL ÖNCESİ İÇİN HAYATA GEÇİRDİĞİNİ DUYURMUŞTU

2022 Mayıs ayında Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin başlattığı, ardından Ekmek ve Gül’ün tüm ülkeye yaygınlaştırdığı, pek çok kadın derneği, eğitim sendikaları, veli derneklerinin de sahiplendiği “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek Kampanyası” geçtiğimiz günlerde ilk karşılığını bulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitimdeki ve taşımalı eğitimden yararlanan öğrencilerin devam ettiği, pansiyonu bulunan okullardaki tüm öğrenciler için 1 öğün yemek sağlanacağını açıkladı.

“ÜCRETSİZ DEDİLER, FATURAYI AİLELERE KESTİLER”

Açıklamanın ardından 1 öğün yemeğin hangi koşullarda sağlanacağına dair detaylı bilgi verilmezken Eskişehir’de müstakil anaokullarının okul aile birliklerinden velilere, yemek sağlanması için ücret talep edilen mesajlar atıldığı öğrenildi. Konuya dair basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “ücretsiz yemek dediler faturayı ailelere kestiler” dedi.

Eğitim Sen’in de uzun zamandır yürüttüğü 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyasının geniş kesimlerce sahiplenilmesi ve yerel yönetimlerce karşılık bulması üzerine Milli Eğitim Bakanlığının kayıtsız kalamayıp dar kapsamda da olsa okullarda ikinci dönem 1 öğün ücretsiz yemek uygulamasını hayata geçireceğini hatırlatan Faik Alkan; “Uzun zamandır Eskişehir'de de bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon çalışmalarına başlayarak sürece dahil olmuştur. Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüz Pervin Töre basın üzerinden açıklamalarda bulunarak, kampanyayı Eskişehir kamuoyuna anlatmıştır. Buna göre, Eskişehir’de bağımsız anaokullarında eğitim gören 5 bin 401, anasınıflarında eğitim gören 6 bin 682 olmak üzere toplamda 12 bin 083 öğrencinin okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasından yararlandırılması planlanmaktadır. Hatta menüler bile hazırlanmış durumdadır” dedi.

“DAĞ FARE DOĞURDU, SONUÇTA VELİLERDEN PARA İSTENDİ”

“Bu kadar iddialı açıklamaların, demeçlerin ve çalışmaların sonucunda ne oldu diye baktığımızda açıkçası dağ fare doğurdu!” diyen Alkan açıklamanın devamında “Altyapısı olmayan, şeklen yapılan ve algı oluşturmak için müdahil olunan işin sonucu ne olabilirdi ki? Velilerden para istemek tabii ki... O da oldu. Müstakil anaokulu aile birlikleri velilere mesaj atarak aşçı ve yardımcıları için 600 lira zorunlu bağış istemeye başladılar” ifadelerini kullandı.

“YA SOĞUK SİMİT, YA SICAK YEMEK” SÖYLEMİ İLE DUYGU SÖMÜRÜSÜ

Velilerin bir de duygusal sömürü ile sıkıştırıldığını belirten Alkan, “Ya soğuk simit, sandviç ya da sıcak yemek ikilemi ile velilerden acil olarak, bir gün içinde karar vermelerini mesaj aralarına sıkıştırmışlardır. Bu şark kurnazlığıdır. Hiç bir veli soğuk sandviçi tercih etmez. Yemesinden içmesinden keser o parayı çocuğu için yatırır. Nitekim bize ulaşan veliler de aynısını yapıyor” dedi.

Faik Alkan, Eğitim Sen Eskişehir Şube olarak sorularını ve taleplerini de sıraladı;

  • Hani ücretsiz yemek olacaktı? Bu mesajlardaki Meblağ da ne oluyor?
  • Bu para isteme aşçılar konusuyla sınırlı kalmayacak bilinen gerçekliktir. Gıda ve diğer maliyetler için de istenecektir. 22.45 lira öğrenci başına yetmeyecektir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapacak bu konuda?
  • Sıcak yemek, nitelik yemek bizim kampanyamızın temeliydi. Bakanlık neden alt yapıyı kurup, aşçı ve yardımcı personel sağlayarak geniş kapsamında bu işe hayata geçirilmedi?
  • Bu konu da neden eğitim sendikalarından görüş talep edilmedi?

Alkan son olarak şu ifadeleri kullandı, "Eğitim Sen olarak en az bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek konusunda ısrarımız sürecek. Anaokullarından liselere kadar 1 Öğün Ücretsiz Yemek devlet tarafından sağlanana kadar, kamusal eğitim tam anlamıyla hayata geçene kadar mücadelemiz sürecek. Hiç bir çocuğumuzu geride bırakmayacağız."

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de çocuğa cinsel istismar davasında aileye baskı yapılıyor

SONRAKİ HABER

Akşener'den Erdoğan'a: Sinan Ateş sorularına cevap vermeden o koltukta rahat oturamazsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...