12 Eylül 2022 17:38

TİP, okulda bir öğün ücretsiz yemek için kanun teklifi verdi

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su dağıtılması için kanun teklifi verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve Milletvekili Sera Kadıgil, okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su dağıtılması için kanun teklifi verdi.

Okulların açılmasıyla birlikte veliler için en ciddi problemlerden biri olan çocukların beslenme problemini Meclis gündemine taşıyan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve Milletvekili Sera Kadıgil, "Ağır ekonomik kriz ve derinleşen yoksulluk nedeniyle çocuklar ne yeterli beslenebiliyor ne de okula gidebiliyor. Çocuklar ne sofrada ne okulda. Hem aç hem eğitimsiz” dedi.

Her 4 çocuktan birinin okula aç gittiğini hatırlatan Kadıgil, dünyada pek çok ülkede 130 yıldır uygulanan okullarda ücretsiz yemek ve sağlıklı su hizmeti hakkında şöyle belirtti: "Çocukların içine doğduğu ailenin ekonomik şartlarına mahkum olmaksızın sağlıklı beslenmesi ve eşit, nitelikli eğitim alması devletin yükümlülüğündedir. İmkanların doğru kullanılması durumunda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek sunmak devletin başaramayacağı bir şey değil. Sadece kaynakları dağıtırken tercihleri doğru belirlemek gerekiyor, zengine değil, yoksulluğa mahkum edilen halka kaynak ayırmak yeterli. Geçilmeyen yollar, köprüler, uçulmayan havalimanları, yazlık kışlık sarayların gülleri, laleleri için ayrılan paranın çok az bir bölümüyle çocuklarımızı doyurabiliriz.”

Kadıgil, İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nde “Tam gün eğitim veren devlet okullarında 1 öğün olacak şekilde öğrencilere ücretsiz gıda desteği sağlanır. Ayrıca tüm devlet okullarında, öğrencilerin sınırsız temiz suya ücretsiz bir şekilde erişebilmeleri için gerekli önlemler alınır” ifadelerine yer verdi.

"SÜT 20 LİRA, BİR YUMURTA 2.5 LİRA İKEN ÇOCUKLAR NASIL BESLENECEK?"

Kanun teklifinin gerekçesinde artan enflasyon nedeniyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6 bin 839 TL’ye çıktığına vurgu yapan Kadıgil, şöyle devam etti: "Okulların açılmasıyla birlikte, asgari yaşam koşullarını sağlamaya çalışan aileler için bir de çocukların eğitim masrafları eklenmiştir. Öyle ki; çocuklarını okula hazırlamakta ekonomik olarak zorluk yaşayan aileler; bu yıl kırtasiye, giyim, beslenme, ulaşım vb. birçok okul masrafını kısmak zorunda kalmıştır. Öyle ki; yaşanan fahiş zamların etkisiyle anasınıfı öğrencisinin sadece kırtasiye gideri bu yıl 496 TL'ye, ilkokul öğrencisinin kırtasiye gideri 775 TL'ye, ortaokul öğrencisinin kırtasiye gideri 619 TL'ye, lise öğrencisinin gideri 718 TL'ye yükselmiştir. Geçen yıla göre okul kıyafeti, eşofman, spor ayakkabı gibi temel ihtiyaçlarının fiyatlarının da fahiş miktarda arttığı görülmektedir. Öğrencilerin okul kıyafetleri, eşofman takımı, spor ayakkabı, klasik ayakkabı gibi sadece en temel ihtiyaçları baz alındığında geçen yıl 515 lira tutan ana sınıfı öğrencisinin gideri bu yıl 1457 lira, 1040 lira tutan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin giderleri bugün sırasıyla 2 bin 387 lira, 2 bin 567 lira ve 3 bin 146 liraya yükseldiği çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçlardır. En temel gıda olarak bakabileceğimiz ve çocuklar için temel nitelikte olan peynir, et ve süt gibi ürünlerin fiyatı neredeyse her hafta artmaktadır. 80 TL’yi bulan peynir, 130 TL’yi bulan et ya da litresi 20 TL civarında olan süt, tanesi 2.5 TL olan yumurta fiyatlarıyla öte yandan 1 litre suyun ortalama 5 buçuk olduğu bir koşulda, Türkiye’de ailelerin önemli bir çoğunluğunun okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarını yeterli düzeyde beslemeleri mümkün olmamaktadır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li vekiller istismar sonucu yaşamını yitiren 2 yaşındaki bebeği Meclis'e taşıdı

SONRAKİ HABER

Anlaşma sağlanamadı: Kadıköy Belediyesinde grev kararı alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...