24 Ocak 2023 17:16

Kamu çerçeve görüşmeleri başladı: Türk-İş kurulu yarın üçüncü kez toplanacak

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü süreci resmen başladı

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü süreci resmen başladı. 20 Ocak’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Türk-İş heyeti ile bir toplantı gerçekleştirdi. Türk-İş’in kurduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ise üçüncü toplantısını çarşamba günü gerçekleştirecek.

Türk-İş kamu çerçeve protokolü görüşmelerine yönelik Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu oluşturdu. Bu kurul ilk toplantısını 10 Kasım 2022’de yaptı. İkinci toplantı 17 Ocak 2023’de Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığında toplandı. Kurulun üçüncü toplantısı çarşamba günü gerçekleştirilecek. Kurulda 15 sendikanın temsilcisi yer alıyor. Kurulun yürütücülüğünü Yol- İş Genel Başkanı Ramazan Ağar yapıyor.

Kamu işçilerinin ücretleri 2021 yılında iki yıllık imzalan protokolün ardından enflasyon karşısında ezildi, ücretler asgari ücrete dayandı. Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları, Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına bağlı çalışan işçiler başta olmak üzere 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü 2 yıllık olarak imzalanıyor. En son 2021 yılı Eylül ayında imzalanan kamu çerçeve protokolünde işçiye ilk 6 ay için yüzde 12’lik zam reva görülmüştü. Diğer 6 aylık dönemlerde ise kamu işçisi yüzde 5’er zam almıştı. İki yıl boyunca bu zam oranlarıyla ücretleri eriyen kamu işçilerinin içerisinde bugün asgari ücretle çalışanlar bulunuyor. Diğer yılların aksine bu yıl görüşmelerin erkene alınmasının amacı seçimden önce pazarlıkların son bulması ve kamu çerçeve protokolünün imzalanması olarak belirtiliyor.

Kamu işçilerinin en başat talebi ise ücret. En az asgari ücret zammı oranında, yüzde 54 zam talep ediliyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hazine bugünkü tahvil ihalesinde 2 milyar 184,1 lira borçlandı

SONRAKİ HABER

Hastanede 8 kişinin ölümüyle ilgili 'suç uydurma'dan yargılanan çift beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...