25 Ocak 2023 04:38

Madımak Katliamı için soykırım başvurusu

Madımak Katliamı’nda kardeşi Gülsüm Karababa’yı kaybeden Hüseyin Karababa, Alevilere yönelik soykırım suçu işlendiği gerekçesiyle Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamlarını yitirenler, katliamın 14. yıldönümünde anıldı. | Fotoğraf: İsa Sansar/AA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Sivas’ta 33 aydın ve 2 otel çalışanının yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı’nda Alevilere yönelik soykırım suçu işlendiği gerekçesiyle Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapıldı. Katliamda kız kardeşi Gülsüm Karababa’yı kaybeden Hüseyin Karababa, avukatı Coşkun Özgür Piroğlu aracıyla yaptığı başvuruda katliam ile ilgili soykırım suçundan soruşturma yürütülmesini ve soykırımı yapanların cezalandırılmalarını talep etti.

SONUÇ ALINMAZSA ULUSLARARASI YARGIYA TAŞINACAK

Gazetemize konuşan Avukat Coşkun Özgür Piroğlu, “Biz öncelikle iç hukuk için yargı organlarına gerekli başvuruyu yaptık. İç hukukta gerekli işlemler yapılmazsa konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesine taşıyacağız” dedi.

Katliama ilişkin 3 firari sanık yönünden Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davaya değinilen başvuruda katliamın Alevileri hedef aldığı ifade edilerek “Çorum ve Maraş Katliamlarının devamı niteliğindedir. Madımak’ın ardından Gazi Mahallesi Katliamı yapılmıştır. Bu katliamların tamamında Alevilere yönelik soykırım suçu işlenmiştir. Katliamı yapanlar Aleviliğin temsilcisi olan Pir Sultan Abdal’ın heykelini sökerek yerlerde sürüklemişlerdir. Katliam doğrudan Aleviler ve Alevilik hedef alınarak yapılmıştır. Katledilenlerin önemli bir bölümü Alevi’dir. Türk Ceza Kanunu’nun 76. maddesindeki soykırım suçu oluşmuştur. Madımak Katliamı bir Alevi soykırımıdır. Bu katliam ile ilgili olarak soykırım suçundan soruşturma yürütülmesini ve bu soykırımı yapanların cezalandırılmalarını talep ediyorum” denildi.

FİRARİ SANIKLARIN YARGILANDIĞI DAVA YARIN GÖRÜLECEK

Öte yandan üç firari sanık yönünden devam eden davanın 21 Eylül’de görülen duruşmasında avukatlar, Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesini talep etmişti. Mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bir sonraki duruşması yarın yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin laikliğe aykırı, ayrımcı anayasa değişikliği teklifi komisyondan geçti!

SONRAKİ HABER

Memur emeklilerinin zam farkı 27 Ocak'ta ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...