21 Ocak 2023 12:39

Tarihi sit alanında taş ocağı yapılmasına tepki: Gözünüzü taş doyursun 

İzmir Foça'da Pers Mezar anıtı önünde bir araya gelen kurumlar, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa Mahallelerinde yapılmak istenen doğal taş ocağına karşı açıklama yaptı.

Fotoğraf: Eren Saran/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Foça İlçesi İsmet Paşa ve Fevzi Paşa Mahallelerinde yapılmak istenen doğal taş ocağı projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çevre etki değerlendirme sürecinin başlatılmasına Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu, Foça Belediyesi, Kent Konseyi ve çevre örgütleri düzenledikleri eylemle tepki gösterdi. 

Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kurumlar Pers Mezar anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına basın açıklamasını Kocamehmetler Köyü’nden Ömer Atilla okudu.  

DOĞA VE TARİH TALAN EDİLİYOR”

Son yıllarda ülkemizin dört bir yanında yer altı ve yer üstü zenginliklerin acımasızca talan edildiğini söyleyen Atilla, “Doğa talan edilirken insana dair her şey yok sayılıyor. Bu talan bir gün HES olarak, bir gün de taş ocağı olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından taş ocağı yapılmak üzere Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan yerin hemen yanı başındaki dünya mirası 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı bulunmaktadır” dedi   

Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alanda 98,63 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlandığını belirten Atilla, orman alanı ve tarım arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın maden faaliyetine konu edilmesinin planlama ve yer seçim ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.  

MÜMKÜN OLMAYAN DOĞA TAHRİBATI MİRAS KALACAK”

Zeytinlik ve tarım alanlarına, su kaynaklarına etkisi değerlendirilmeksizin hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası ve ÇED sürecine itiraz ettiklerini ifade eden Atilla, “Taş ocağı faaliyeti başladığında ilk önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz çevrede yaşayanları ve bitkileri etkileyecek. Gürültü ve görüntü kirliliğine neden olacak, çamur atıkları çevreyi kirletecek. En sonunda geriye tehlike yaratan falezli dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak” dedi. 

RUHSAT İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ”

Ruhsat iptali için dava açacaklarının bilgisini veren Atilla, “ÇED hazırlama sürecinde, yürürlükte olan plan kararları dikkate alınmamıştır. Çevre Düzeni Plan notlarında yer alan, yer seçim kararları ilgili yasa ve yönetmeliklere bilimsel çalışmalara ve uzman görüşlerine uygun olmadığı için itiraz ediyoruz. ÇED Olumlu Kararı çıkması halinde idari dava ile iptal davası açacağız. Kısaca gözünüzü taş doyursun diyoruz” diye konuştu.   

TAŞ OCAĞINI AÇTIRMAYIZ”

Açıklamada söz alan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise, “Foça’da yaşayanlar tepkisiz, uyuşmuş insanlar değil denizi, havasını, köyünü seven insanlar. Memlekette yer kalmadı geldiler dünya mirası tarihinin arkasına taş ocağı yapmaya çalışıyorlar. Yeter be kardeşim. Bizler belediye olarak açtığımız davaların hepsinin takipçisiyiz. Bizler burada günlerce beklemeye hazırız. Biz taş ocağı istemiyoruz. Biz sağlık, eğitim, kültürel faaliyetler istiyoruz. Belediye başkanı olarak burada yaşayan bütün vatandaşların sağlığından sorumluyum. Bizler burada nöbet tutarız, bekleriz ama taş ocağını açtırmayız” dedi.

Reklam