20 Ocak 2023 15:36

Adana'da sayacıların grevi yüzde 60 zamla bitti

Parça başı ücretlerine zam talebi ile iş bırakan yerli ve mülteci sayacıların birliği kazanım getirdi. Sayacılar yüzde 60 zam alarak iş bırakma eylemini bitirdi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talebi ile iş bırakan yerli ve mülteci sayacıların birliği kazanım getirdi. Sayacılar yüzde 60 zam alarak iş bırakma eylemini bitirdi.

2023 yılının tamamını düşünerek yüzde 120 zam talebi ile yola çıktıklarını ifade eden Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay,  “Yıl içerisinde asgari ücrete gelecek zam oranında zam talep ettik.  Patronların tamamı kabul etmedi. Yüzde 60’ı kazanım olarak kabul ettik. Yeni asgari ücret zammı belirlendiğinde yeniden görüşmeler yaparak zammımızı alacağız” dedi.

İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRETLER İÇİN YOLA ÇIKTILAR

Adana’nın Seyhan İlçesi, Sarıyakup Mahallesi içerisinde Büyük Saat’in güneyinde bulunan, Adana’da uzun yıllardır ayakkabı üretiminin merkezinde yer alan arastanın büyük atölyeleri Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’ne geçmişse de irili ufaklı atölyeler varlıklarını Büyük Saat’te sürdürüyor. Büyük ölçüde güvencesiz emeğe dayanan ayakkabı üretiminin yapıldığı Büyük Saat neredeyse her yıl olduğu gibi bu yıl da insanca yaşayacak bir ücrete kavuşmak isteyen sayacıların grevine tanıklık etti. TÜİK'e göre yüzde 64,27, ENAG'a göre yüzde 137,55 olan 2022 enflasyonu karşısında ücretleri eriyen sayacılar sadece 2022’deki kayıpları değil, 2023’te de temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir gelir elde edebilecekleri bir zam talebi ile yola çıktı. 2 haftadır devam eden iş bırakma eylemi sonuç verdi ve son bir haftadır bir araya gelen atölye sahipleri Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği’ne tekliflerini iletti. Önce yüzde 30, yüzde 30 da 6 ay sonra olmak üzere yılda iki kez zam teklif eden patronlar, tekliflerini kabul etmeyen sayacılar iş bırakmaya devam edince çoğunluğu tek seferde yüzde 60 zammı kabul etti. Hafta başından beri süren görüşmelerde zam teklifini kabul eden atölyelere çalışan sayacılar iş başı yaptı. Haftasonu geldiğinde 2 atölye dışında zam vermeyen atölye kalmadı.

MÜLTECİLER GREVİN BİR PARÇASI OLDU

Halep’te yaptıkları işi burada da sürdüren Suriyeli mülteciler ilk geldikleri yıllarda sayacıların yanında işçilik yaptılar, daha sonra kendi atölyelerinde saya dikmeye başladılar. 2017’den beri onları yerli meslektaşlarına karşı kullanmaya çalışan patronlara kulak asmadan çıkarlarının bir olduğu yerli işçilere ve sayacılarla iş bırakma eylemlerine katıldılar. Bu yıl da kazanımda sayacıların payı oldu.

Teklifi değerlendiren Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, “İğneden ipliğe her şeye gelen zam ücretlerimizi eritmişti. 2023’te gelecek yeni zamları düşünerek yüzde 120 talep ettik. Arkadaşlarımızla değerlendirdik. Yüzde 60 teklifi üzerine 2023’te yıl içerisinde verilecek asgari ücret zammı oranında zam istedik. Vereceğini söyleyen atölyeler oldu. Bu konuda net bir şey söylemeyenler de oldu. Yıl içerisinde zam verilmese yeniden görüşmeler yaparız. Gerekirse yeniden greve çıkarız diye karar verdik. Zam vermeyen sadece 2 atölye kaldı. Fiyatları düşürmeme adına hiçbir sayacı zam vermeyen atölyeye iş dikmeyecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da sokakları dolduranlar: İlk raundu kazandık, yine geleceğiz

SONRAKİ HABER

ASKİ'den Ankaralılara "su tasarrufu" çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...