19 Ocak 2023 14:15

Kürtçe selama ceza Meclis’e taşındı: “Kürtçe konuşmak yasak mı?”

Diyarbakır Cezaevinden götürüldüğü hastanede bir arkadaşına Kürtçe selam verdiği için tedavi edilmeyen siyasetçi Uğur’la ilgili, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir önerge verdi.

Fotoğraf: Dirayet Dilan Taşdemir

Paylaş

Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan eski Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Uğur’a, bir arkadaşıyla Kürtçe konuştuğu için disiplin cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan eski Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Uğur’un, 22 Kasım 2022’de tedavi amaçlı götürüldüğü Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde denk geldiği bir arkadaşıyla Kürtçe selam verip, konuştuğu için muayene edilmeden, tedavi edilme hakkı elinden alınarak cezaevine geri götürüldüğünü belirten Taşdemir şöyle devam etti; “Muayene edilmeden tekrar cezaevine götürülen hasta mahpus hakkında hem Savcılık hem Cezaevi idaresi soruşturma başlattı. Uğur, disiplin soruşturmasına itiraz etti. Soruşturma sonucunda savcılık ceza vermezken, cezaevi idaresi 1 aylık spor ve sohbet gibi etkinliklere katılmama cezası verdi.”

KOLLUK KUVVETLERİNE SORUŞTURMA AÇILDI MI?

Önergede, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan şu soruları yanıtlaması istendi:

22 Kasım’da tedavi edilmek üzere hastaneye götürülüp, Kürtçe konuştuğu için tedavi edilmeden cezaevine götüren kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

Hasta mahpus İhsan Uğur’un Kürtçe selamlaştığı için tedavi edilmemesi, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan sağlık hakkına erişimin ihlal edildiği anlamına mı geliyor?

Türkiye’de Kürtçe konuşmak yasak mı? Değilse İhsan Uğur hangi gerekçe ile disiplin cezası aldı?

Savcılığın ceza vermediği soruşturmaya cezaevi idaresi hangi yetki ile disiplin cezası verdi?

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevindeki keyfi uygulamaların önüne geçmek ve söz konusu hukuksuzlukları incelemek için bir heyet göndermeyi düşünüyor musunuz? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

SONRAKİ HABER

Hrant Dink, Malatya'daki evinin önünde anıldı: "Cezasızlık politikasına hayır diyoruz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...