18 Ocak 2023 12:02

Milli Parkı özel işletmeye çeviren ihale sözleşmesi iptal edildi

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, yemekli düğün organizasyonu, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmesi mahkeme tarafından iptal edildi.

Fotoğraf: EKODOSD

Reklam

Özer AKDEMİR

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda mangal, yemekli düğün organizasyonu, konser gibi etkinliklerin yapılmasına olanak sağlayan ihale sözleşmesi mahkeme tarafından iptal edildi.

Mahkemenin oy çokluğu ile verdiği kararda kamu yararı tartışmasına atıfta bulunarak “kamu yararının birey yararı karşısında üstün nitelikte bir hak” olduğunun altı çizildi.

MİLLİ PARKTAKİ TESİSLER ÖZEL İŞLETMEYE DÖNÜŞECEKTİ

Kuşadası’nda bir grup yurttaş Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Zeus Mağarası ve Çevresinde Yapılacak Büfelere ve İçmeler, Aydınlık, Kavaklı Burun ve Karasu Koyları Alanlarında Kır Lokantası-Büfelerin ve Plaj İşletmeciliği, Dalış Eğitim gibi işletmelerin ihale usulü ile özel işletmelere devredilmesine karşı dava açmıştı.

Açılan davada Milli Park sınırları içinde özel işletmelere ihale usulü verilen bu organizasyonların Milli Parklar Kanunu'na aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç veya önlenemez zararlara yol açacağı belirtilmişti. Davaya bakan Aydın 2. İdare Mahkemesi kararında 12.10.2021 tarihinde ihale sözleşmesiyle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park'ında rekreayonel faaliyetlere açık olan 4 koy için (İçmeler, Aydınlık, Kavakliburun, Karasu) işletmecilik ihalesi gerçekleştiğinin altı çizildi.

BİRÇOK YASAYA AYKIRI İHALE SÖZLEŞMESİ

İhaleyi alan işletmecinin Turizm İşletme Belgesini aldığı ve böylece saat 24.00'lere kadar restoranı işletebileceği koşulların oluştuğunun altını çizen mahkeme heyeti bu durumun Milli Parklar Kanunu'na, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanununa, Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında koruma altında olduğuna yönelik Kuşadası'nda yaşayan bireyler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin imzalı dilekçelerinin reddedildiği dile getirildi.

“TOPLUMUN YARARI BİREYİN YARARINDAN ÜSTÜNDÜR”

Mahkeme başkanının yurttaşların konuya dair dava açma ehliyetleri olmadığı bu nedenle davanın reddedilmesi yönündeki karşı oyuna rağmen mahkeme heyetinin diğer iki üyesi ihale sözleşmesinin iptali yönünde oy kullandı. Oy çokluğu ile alınan kararda yöre halkının çevresel etkiler açısından sübjektif dava açma ehliyetine sahip olduklarının altı çizildi. Kamu yararı kavramının tüm devlet organlarının işlem ve eylemlerinin genel nitelikteki amacını ve aynı zamanda nedenini oluşturduğuna dikkat çekilen kararda; “Kamu yararı birey yararı karşısında üstün nitelikte bir hak olup, bununla birlikte bireyin yararı ile kamu yararı kavramlarının çatışması halinde, birden çok bireyin oluşturduğu toplumun yararına yani üstün nitelikte olan kamunun yararına öncelik vermek gerekecektir” denildi. Mahkeme ihale sözleşmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun zimnen reddine ilişkin işlemi iptali etti. Yöre halkı olan davacıların, ihale sonucu oluşabilecek çevresel zarar nedeniyle işlemin iptalini talep ettiği, ihaleye katılımcı olma gibi bir iddialarının bulunmadığına da vurgu yapan mahkeme heyeti, davacıların meşru ve güncel bir menfaatinden söz edilemeyeceği için konu işlem yönünde davacıların dava açma ehliyeti bulunmadığı sonucuna vardı.

“KARAR SEVİNDİRİCİ”

Davanın avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu mahkeme tarafından reddedilen kısmın dava açma hakkımız yönünden verilmiş bir karar olduğunu belirterek, “Kısmen kabul de olsa ihale sözleşmesinin iptali hukuken bizim, doğanın, ormanın ve ormanda yaşayan tüm canlıların lehine bir karar olup, sevindiricidir” dedi.

Reklam