07 Ocak 2023 17:30

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube 9. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube 9. Olağan Genel Kurulu toplandı. İki listenin yarıştığı kongrede 13 oy farkla mevcut şube başkanı Ali Sönmez’in listesi kazandı.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube 9. Olağan Genel Kurulunu Yaşar Kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. İki ayrı listenin yarıştığı kongrede mavi listede mevcut Şube Başkanı Ali Sönmez, beyaz listede ise Umut Karslı yarıştı. 7 gündemle başlayan kongrede divanın oluşturulmasının ardından saygı duruşuna geçildi. Faaliyet raporunun aklanmasının ardından listeler verilerek adaylar birer konuşma yaptı.

İlk konuşmayı yapan beyaz liste Şube Başkanı Adayı Umut Karslı, “Maltepe işçileri Türkiye işçi sınıfına her zaman örnek olmuştur. Ancak haziran ayında bir TİS sözleşmesi imzalandı, ama bu TİS sözleşmesi bizleri tatmin edebilir bir sözleşme değildi. Biz sadece ücret anlamında bir sendika değiliz. Sınıfsal bilinç, sınıfsal birliktelik de bizim için önemli” dedi.

Karslı, “Sosyal haklara da itiraz ettik. Yanı başımızdaki diğer belediyelere baktık. Karşılaştırdığımızda arada büyük bir uçurum gördük” dedi.

Bu sırada işçiler, Karslı’nın sözlerine tepki gösterdi. Karslı, şöyle devam etti: “Yaptığımız mücadeleler ortadadır, belediye işverene karşı tutumumuz ortadır. Delege arkadaşlarımız çok bilmedikleri için böyle konuşuyorlar.”

‘BU SENDİKANIN GERÇEK SAHİBİ İŞÇİLERDİR’

Mevcut Şube Başkanı ve mavi liste adayı Ali Sönmez ise Karslı’nın eleştirilerine olağanüstü kongre sürecinden bu yana yaptıklarını anlatarak yanıt verdi. Sönmez, “İşçiler, TİS sürecine müdahil oldu. Biz işçilerin birlikte yürüttüğü, birlikte irade gösterdiği bir sendikal anlayış için buraya geleceğiz dedik, bunu yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Sendikanın, sendikacılardan ibaret değil, işçi komitelerine dayanan, işçilerin yönettiği bir sendika hedefimizdi. Biz TİS süreci dahil olarak tüm birimlerdeki işçi arkadaşlarımıza dokunarak yol aldık. Geçmişte bize reva görülen, kapalı kapılar ardında işçiye müdahale ettirmeyen bir sürece son verdik. İşçilerin onayını almadan TİS sürecini bitirmedik. Teklif taslağımızda kalem kalem, gelen süreci son pazarlık masasında imzayı atana kadar işçiye dönüp sorduk, anlattık. Bu tek başına sendika şube başkanının kahramanlığı değildir, toplam bir örgütlülüğün sonucudur. Biz bir örgütüz, bu örgütün gerekliliği de eleştiri ve öz eleştiri mekanizmalarını harekete geçirmektir. Belediye işçilerinin açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmeyeceği bir anlayış için mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz. Hedefimiz şudur; biz eleştirip kenarda bırakmayız. Evet eksiklerimiz olacaktır. Ama daha önceki TİS süreçlerinde kapalı yürütülen ve asgari ücretin altına düşen bir TİS’i devraldık ve değiştirdik biz. Ama eleştiri ilerleten olmalıdır, biz eleştirilerimizi ilerleterek devam ediyoruz. Bugün eksiklerimizi de görüyoruz. Biz her süreçte birbirimize danışarak, sürece müdahale ederek yürüdük, yürüyeceğiz. Çünkü haklarımızı ancak böyle daha ileriden savunabiliriz. Biz, belediye işvereninin inisiyatifi ile değil, işçinin örgütlülüğünden korkarak o hakları vermek zorunda kaldığı bir mücadele yürütüyoruz. İstediğimiz düzeyde midir, elbette değil, daha ileriye taşımak da kenetlenerek, mücadele ederek gerçekleşir. Bu sendikanın gerçek sahibi işçiler. Bu örgütlülüğü ilerletecek olan da işçilerdir” ifadelerini kullandı.

Sönmez son olarak, direnişteki Kadosan işçilerine, direnişleri kazanımla sonuçlanan Bekaert işçilerine ve direnişteki tüm işçilere selamlarını yolladı.

Konuşmalarından ardından ise oylamaya geçildi. 163 delegenin oy kullandığı 9. Olağan Genel Kurulda mevcut başkan Ali Sönmez’in mavi listesi 88 oy alırken Umut Karslı’nın beyaz listesi 75 oyda kaldı. Mavi listenin 13 oy farkla kazanmasının ardından Ali Sönmez bir kez daha Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube’ye başkan oldu.

Oylamanın ardından adaylar birbirini tebrik etti ve kurul sonlandırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sinan Ateş cinayetinde adliyeye sevk edilen 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı

SONRAKİ HABER

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: SGB aday çıkarmalı demeye devam ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa